Retkeilyä neljällä aistilla: muistoja näkövammaisten nuorten vaellusreissulta Evolta

Artikkeli: Iina Aaltonen

Kun kuulin ensimmäisen kerran viikonloppuvaelluksesta Evon metsissä, tiesin heti, että sinne haluaisin ehdottomasti päästä. Luonnon keskellä vaeltaminen ja teltassa yöpyminen olivat molemmat kuuluneet haaveisiini jo pitkään, ja nyt niiden kummankin toteuttaminen oli mahdollista.

Aiemmin eräily- ja retkeilysuunnitelmani olivat jääneet suunnittelun tasolle lähinnä siksi, että täysin sokeana tuntemattomille reiteille lähteminen ei yksin onnistu. Nyt retkeilykaveria ei tarvinnut alkaa etsiskellä, sillä Näkövammaisten liiton nuorisotoimen ja eräopas Mika Railon järjestämällä eräleirillä mukana oli ohjaajia ja oppaita.

Kuva: Anemone Aaltonen / Luonto kaikille -hanke

Evolla reittimme kulki Kelkutteen kämpältä Vaarinkorven laavulle Ilvesvaellusreittiä myöten. Seutu ja maasto olivat itselleni ennestään tuntemattomia, joten en tiennyt kovin tarkasti, mitä odottaa. Toivoin etukäteen, että pääsisimme kulkemaan mielenkiintoisessa ja monipuolisessa ympäristössä, ja että taipaleella pääsisi myös hiukan haastamaan itseään. Kumpikin toive toteutui. Matkan taittuessa pääsimme kävelemään erilaisilla metsäalueilla ja etenemään vaihtelevassa maastossa. Pitkospuut, paikoitellen jyrkät nousut ja laskut sekä pari ylitettävää puroa toivat vaellukseen juuri sopivasti haasteitakin.

Kuva: Anemone Aaltonen / Luonto kaikille -hanke

Polkujen lisäksi huomio kiinnittyi myös niitä ympäröivään luontoon. Metsäpoluille suuntaavilla lenkeillä olin toki jo aiemmin pannut merkille, että äänimaisema, tuoksut ja maasto vaihtelevat metsän tyypin mukaan. Tunnelma ikivanhojen puiden keskellä suojellulla metsäalueella oli kuitenkin aivan omanlaisensa, ja siellä tosiaan tunsi olevansa koskemattomassa ympäristössä.

Luonnontilaisissa paikoissa käyminen on aina kokemus, ja tämä oli ehdottomasti yksi parhaista. Vain kapea polku kiemurteli puiden ja kivien keskellä. Hiljainen paikka ei kuitenkaan ollut, vaikkei ihmisten aiheuttamaa melua kuulunutkaan. Peipposet, pajulinnut ja rastaat pitivät muiden lintujen ja luonnonäänien kanssa huolen, että kuultavaa riitti koko matkan ajaksi.

Kuva: Anemone Aaltonen / Luonto kaikille -hanke

Itse vaeltamisen lisäksi myös teltoissa yöpyminen oli mielenkiintoista. Leirin ensimmäisenä iltana saimme neuvoja teltan pystyttämiseen ja pääsimme kokeilemaan hommaa käytännössäkin. Seuraavana iltana saavuttuamme Vaarinkorven laavulle oli mahtavaa huomata, että teltan pystyyn saaminen sujui jo paljon kätevämmin. Vaikka yöllä yllättänyt sadekuuro riittikin ropinallaan herättämään, toi se myös oman lisänsä tunnelmaan. Aamuyön tunteina teltan kattoon iskeytyvät pisarat ja kaukana jyrisevä ukkonen olivat kokemisen arvoisia, vaikka yöunet niiden vuoksi vähän vähemmälle jäivätkin.

Retki piti sisällään valtavasti kaikenlaista, ja koettavaa riitti kaikilla neljällä käytössä olevista aisteista. Näköalat olisivat luonnontilaisissa metsissä ja järvien rannoilla varmasti olleet upeat, mutta ilman niitäkin viikonloppuvaelluksesta sai irti todella paljon. Äänimaiseman lisäksi myös metsän tuoksut, lähestyvä sade ja ukkoskuuron raikastama ilma esittelivät luonnon monipuolisuutta. Oman makumaailmansa tarjosi myös tauoilla retkikeittimellä valmistettu ruoka. Lintumaailman monipuolisuus oli myös mahtava juttu, ja eri lintulajien bongailu laulun perusteella antoi kivasti tekemistä korvillekin.

Kuva: Anemone Aaltonen / Luonto kaikille -hanke

Näköalojen puuttuminen ei siis haitannut lainkaan, vaan luonto piti oikein hyvin huolen siitä, että koettavaa riitti muutenkin. Monipuolisuudellaan ja tunnelmallisuudellaan viikonloppu takasi myös retkeilyinnostuksen jatkumisen, ja haaveet Lapin tuntureista saivat vain lisää tuulta siipiensä alle. Kokonaisuudessaan kokemus vahvisti entisestään ajatusta siitä, että luonto on pullollaan mahtavia paikkoja, jotka varmasti kannattaa kokea, vaikkei näköä olisikaan.

Kirjoittaja Iina Aaltonen osallistui näkövammaisten nuorten retkeilykurssille 7.–9. kesäkuuta 2019 Evolla. Kurssi oli yksi Luonto kaikille -hankkeen piloteista, joissa testataan hankkeessa ideoitujen luontopalveluiden esteettömyyttä ja saavutettavuutta. Lisätietoa hankkeesta löytyy täältä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.