Pyhän Birgitan rauniokirkko, Vihti

Oletko käynyt koskaan Vihdin kirkokylällä? Jos et, niin kannattaisi käydä. Paikka ei ole koolla pilattu, mutta tunnelmaa ja kauneutta löytyy monen suuremman kaupungin edestä. Rakennuksista huokuu menneiden aikojen arvokkuutta ja kaiken kruunaa komea mäentöyräällä seisova kirkko.

Kirkonkylällä vierallessa on useammankin kerran jäänyt vaivaamaan liikennemerkissä kummitellut hannunvaakuna, joka kertoo tien päässä odottavan Pyhän Birgitan kirkon raunioiden. Eräänä päivänä tämä kiinnostus saavutti sellaisen mittasuhteet, että paikasta piti lähteä ottamaan selvää. Koska tuolloin aurinkokin suvaitsi tarjota parastaan pitkin päivää, varustauduttiin tutkimusmatkaan jäätelöannoksien kera.

Paikalle oli helppo löytää ansiokkaasta viitoituksesta johtuen. Kävipä vielä niin, että kesäteatterin esityksen ansioista paikoitusta ohjannut herrasmies ajatutti meidät miltei raunoiden viereen. Käveltävää ei montaa kymmentä metriä jäänyt.

Vaan mitäpä kohtasimme? Komean nurmiaukion, jossa kohosi suorakaiteenmuotoinen harmaakivinen muuri. Siinä oli joskus ollut komea kirkko komealla paikalla.

Kirkko rakennettiin keskiajan lopulla, arvioiden mukaan vuosien 1500 ja 1520 välillä. Historia tietää kertoa, että kirkon holvissa ja sisäseinissä oli vuonna 1670 tehtyjä maalauksia. Seisoipa kirkon itäpuolella myös 1682 rakennettu puinen kellotapuli. Koska kirkko oli rakennettu pehmeälle maalle, seiniin syntyi maan liikuttua halkeamia ja niitä täytyi korjata.

Herra oli koetellut huonettaan vuoteen 1801 mennessä sen verran ankaralla otteella, että Vihdin pitäjänkokous päätti myydä sen huutokaupalla. Lautaosista ja kivistä tehtiin mm. navetoita. Se osa, mitä karja ei suojakseen saanut seisoo aloillaan vielä tänäkin päivänä. Jos Vihdissä satut liikkumaan, kannattaa paikalle poiketa. Ainakin jäätelön nauttimiseen tiedän koko joukon huonompia paikkoja.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6700865 E 351822

Juttua päivitetty 30.5.2018: Jutun kuvat ovat vuodelta 2018.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.