Puumajoitteen testausta liikuntavammaisena sekä pelastautumisharjoitus kanootista

Teksti: Jyrki ja Annukka, kuvat: Anemone Aaltonen.

Pääsimme testaamaan Tentsile-puumajoitetta Akson ry:n järjestämällä luontoleirillä Evolla. Tentsile on riippumaton tyylinen majoite, joka sidotaan hihnoilla kolmeen puuhun. Majoitteita on kolmea eri kokoa; yhdelle, kahdelle ja kolmelle hengelle. Me testasimme kolmen hengen Tentsileä kahdestaan.

Tentsilen kokoaminen ei luonnistu pyörätuolista käsin yksin, ja kävelevänkin on vaikea se yksin koota. Majoitteeseen pääseminen vaatii vähän jalka- ja käsivoimia, ellei joku nosta sinne. Tentsile joustaa melkein kuin riippumatto, joten siellä liikkuminen kontaten onnistuu kyllä.

Testausaikaan yöllä oli lämpötila noin +10, joten siellä oli lämmin nukkua, ja koska Tentsile on maanpinnan yläpuolella, niin se ei hohkaa kylmää maasta.

Poistuminen majoitteesta on hankalampaa kuin sinne meneminen, koska kangas joustaa ja sieltä pitää vähän ”kiivetä” pois. Tentsilen sisäseinille olisi hyvä saada jonkinlaisia säilytyslokeroita tai -pusseja esimerkiksi kännyköille ja silmälaseille. Kokemuksena Tentsile -puumajoite oli mielenkiintoinen ja hyvä.

Kanootista pelastautuminen

Samalla leirillä pääsin testaamaan myös melomista. Melominen on mukava harrastus, ja kun tukia ja lisäpenkkejä on, niin se soveltuu liikuntavammaisillekin ihmisille.

Pääsin myös testaamaan, miten selviän, jos kanootti kaatuu ja sinne joutuu kipuamaan uudestaan vedestä. Meillä oli inkkarikanootit. Minä ja toinen kanootissamme ollut henkilö kaadoimme kanootin, ja toisen kanootin melojat auttoivat meitä. Ensin piti ottaa omasta kanootista kiinni ja pitää mela toisessa kädessä, ja antaa sitten mela toiseen kanoottiin. Sitten kanootti, joka kaadettiin, vedettiin toisen kanootin päälle poikittain ja alassuin. Kun kanootti oli tyhjä, toisen kanootin melojat pitivät siitä kiinni heidän oman kanoottinsa vieressä. Minulla ei jalat toimi ollenkaan, joten takaisin kanoottiin pääsy ei ollutkaan helppoa. Kelluntaliivit estivät sen, että käsivoimin olisin pystynyt vetämään itseni kanoottiin sivusta, joten kaveria tarvittiin tuuppaamaan takapuolesta.

Kokemuksena tuollainen pelastautuminen oli mahtavaa; nyt tietää miten toimia, jos kanootti kaatuu.

Pelastautumisharjoituksesta on katsottavissa lyhyt video Instagramissa.

Tentsile-puumajoitteen testauksesta kirjoittivat 42-vuotias helsinkiläinen lähihoitaja, jolla on liikuntavamma ja joka käyttää liikkumisen apuna kyynärsauvoja ja pyörätuolia, sekä 44-vuotias telemarkkinoija, jolla on liikuntavamma ja joka käyttää liikkumisen apuna pyörätuolia. Jälkimmäinen kertoi myös kanootista pelastautumisesta. Jyrki ja Annukka osallistuivat Luonto kaikille -hankkeen pilottiin, jonka järjesti Akson Ry.

Lue myös:

Retkeilyä neljällä aistilla: muistoja näkövammaisten nuorten vaelluskurssilta Evolta

Pyörätuolilla retkellä: tällainen on Sipoonkorven Storträskille johtava esteetön reitti

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.