Purunpään luontopolku Kemiönsaarella tarjoaa 18 kilometriä upeaa merenrantapatikkaa

Moni on löytänyt Kemiönsaaren Purunpään kuuden kilometrin luontopolulle, mutta nyt nuo upeat merimaisemat on mahdollista yhdistää 18 kilometrin mittaiseksi patikaksi!

Lähtöpaikka kartalla. Osoite Amos Andersonintie 2, Kemiönsaari.
Sijainti: N=6664113.853, E=245719.689

Reitti 18 km, keskivaativa

Lataa reitin GPX-jälki

Palvelut: laavu ja tulipaikka, kahvila, useita näköalapaikkoja

Merinäköaloja reitin varrelta

Kartanon mailla

Pysäköin Söderlångvikin kartanon pysäköintialueelle. Täältä lähtee yksi Kemiönsaaren pisimmistä vaellusreiteistä. Kartanon pihalla tulijaa vastaanottaa vanha navetta, joka on muutettu kahvilaksi ja puodiksi. Kahvila avautuu vasta huomenna talviuniltaan, joten olen varautunut retkeen omin eväin. Eväät ovat myös tarpeen sen vuoksi, että olen patikoimassa yhtä Kemiönsaaren pisimmistä luontopoluista. 18 kilometrin matkaan olen varannut aikaa useamman tunnin.

Kahvilan takaa pilkottaa kartanon valkea päärakennus, joka toimi taidemesenaatti Amos Andersonin kesäkotina. Sen sisään jää aimo annos historiaa ja taidetta. Jatkan kuitenkin merkkien viitoittamalla reitillä tietä myöten omenapuuviljelmien läpi ensin kohti Sundsvedjan laavua ja sieltä kohti Purunpäätä.

Söderlångvikin kartano

Sundsvedjan laavu

Omenapuuviljelmien jälkeen käännyn hiekkatieltä polulle. Reitti polveilee hetken meren rannan tuntumassa, ennen kuin lähtee nousemaan korkeammalle kallioharjaanteelle. Kartanon ja laavun väliltä löytyy useita penkkejä, joilla voi nautiskella maisemasta.

Yksi lukuisista taukopaikoista.

Männyt muuttuvat käkkyräisiksi, kosteamman metsänpohjan sammalpohja muuttuu karujen kallioiden jäkäläksi. Kangaskiuru lurittelee iloisesti auringonpaisteessa. Komea ukkometso tallustelee vastaan polulla, kadoten pian kallion kosteisiin varpujen täyttämiin painanteisiin piiloon.

Reitti kulkee valtaosin mäntymetsässä kallioilla.

Kallion päällä odottaa Sundsvedjan komea laavu, jonka näköala Purunpään metsäiselle niemelle ja sen takana aukeavalle Saaristomeren kansallispuistoon on rauhoittava. Hetki on siinä hengähdettävä ja evästaukoa pidettävä, mutta nyt ei voi jäädä tulistelemaan; kevät on saaristossa kuivaa aikaa, ja ruohikkopalovaroitus voimassa.

Sundsvedjan laavu

Kohti Purunpäätä

Polku jatkuu Purunpää vikenin lahden rantoja myötäillen. Tämä reittiosuus on uusi, keväällä 2022 tehty, ja polku vain vaivoin kulunut näkyväksi. Reittimerkinnät kuitenkin pitävät polulla hyvin.

Viitoitukset ja reittimerkinnät pitävät polulla.

Meri pilkottaa vähän väliä kalliomännikön takaa, ja hieman ennen hiekkatielle saapumista avautuu upeat näköalakalliot. Jos tämän paikan olisin tiennyt, olisin säästänyt yhden taukohetkeni tänne!

Purunpää vikenin näkymiä.

Lahden pohjukassa tullaan hiekkatielle, joka kulkee lähes pihamaan läpi. Sen jälkeen ylitetään silta, jonka alta syöksyy keväästä villiintynyt puro. Se juoksuttaa vettä läheiseltä järveltä mereen. Paikan nimi on Kvarnedet, joka viittaa myllyyn. Puron varsi on suojeltu, ja valtavien kuusten keskeltä pilkottaakin tummanpuhuvia, raudan jalostuksesta tulleesta kuonakivestä tehdyt myllyn rauniot.

Myllyn rauniot
Puro kulkee myllyn läpi.

Matka jatkuu kapeaa kärrypolkua pitkin Purunpäähän. Sitä ennen ohitetaan tammia ja pähkinää kasvava Ekhamnin jalopuumetsä, jonka siimeksiin on aseteltu mehiläistarha – täällä tuotetaan Söderlångvikin kartanon omaa hunajaa!

Purunpään suojelualue

Tienristeykseen saavuttaessa suunnataan kohti puomein suljettua hiekkatietä. Sen edustalta löytyy Purunpään suojelualueen kartta ja alueen säännöt. Leiriytyminen ei ole tällä suojelualueella sallittu, joten reitti palvelee vain päiväretkeilijöitä. Hetken tietä myöten kuljettua saavutaan niemen kiertävän rengasreitin risteyskohtaan, ja seuraavat kolme kilometriä taivalletaan upeissa merinäköaloissa. Tämä lienee maisemallisesti Lounais-Suomen upeimpia! Kalliot ovat jo varanneet sen verran kevätauringon lämpöä, että niillä kelpaa hetken huilia.

Purunpään komeat kalliot.

Kun kivutaan ensimmäisen korkean kalliohuipun päälle, kannattaa katse suunnata kallionhuipun tuntumaan. Sen laella on laivan muotoinen kivilatomus – tai oikeastaan niitä on Muinaismuistorekisterin mukaan kaksi. Tämän muotoinen latomus on ainutlaatuinen Suomessa, ja koska kyseessä on muinaismuisto, on rakennelma jätettävä koskemattomaksi.

Polku kiemurtelee hetken metsän sisällä, ennen kuin saapuu takaisin merenrantaan hieman ennen Glasbergetin huipulle kipuamista. Tässä vaiheessa päivä on lämmennyt sen verran, että en malta vastustaa uimataukoa, vaikka merivesi on tuskin lämmennyt montakaan astetta talven jäljiltä. Evästauon jätän kuitenkin Glasbergetille, sillä upeampaa näköalapaikkaa ei lähiseudulta löydy.

Glasbergetiltä avautuu näköalat Saaristomerelle kansallismaisemaan.

Glasbergetiltä laskeuduttaessa on mittariin kertynyt jo 11 kilometriä. Reitti jatkaa takaisin Söderlångvikin kartanolle metsien ympäröimiä teitä pitkin, osin samaa reittiä, jota tultiin jo alussa. Paluumatka menee siis joutuin.

Lisätietoa reitistä

Reittiä ylläpitää Söderlångvikin kartano. Lisätietoa https://soderlangvik.fi/

Lue muista aiheeseen liittyviä artikkeleita Retkipaikasta:

Kunttu, Sanna-Mari 2022. Tähtikirkas yö Sundsvedjan laavulla Kemiönsaarella.

Kunttu, Sanna-Mari 2020. Joulukalenteri, luukku 6: Sinivalkoinen retki Kemiönsaarelle Purunpään niemelle.

Säkö, Karoliina 2020. Maisemalaavu mantereen laidalla – päiväretki Söderlångvikin poluilla

2 replies
  1. Jenna
    Jenna says:

    Kysyn, jotten ymmärtänyt väärin. Onko siis koko tuo reitti sitä suojelualuetta, eli leiriytyminen kiellettyä, vai vain pätkä reitistä? 🙂 jos vain osa, niin montako kilsaa kävellään ennen kun tullaan suojelualueelle?

    Vastaa
    • Sanna-Mari
      Sanna-Mari says:

      Reitti kulkee vain osin suojelualueella ja Purunpään suojelualue on tavallaan reitin äärimmäisessä pisteessä ennen kuin palataan takaisin Retkikartta.fissä näkyy reitti ja suojelualueiden rajat (polku kulkee myös muiden suojelualueiden läpi). Retkikartassa pystyy myös mittaamaan etäisyyksiä kätevästi.

      Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.