Punavuoren laella

Punavuoren kallioilla Puuppolassa, Jyväskylä

Sammalmetsä, Punavuori

Jyväskylän pohjoispuolella sijaitsevan Punavuoren maisemista ei löydy vinkeitä kahviloita, toisin kuin helsinkiläisen kaimansa kaduilta, mutta ruutupaitoihin ja reppuihin saattaa joskus törmätä. Siitäkin huolimatta, että puuppolalaisen Lehesjärven vieressä kohoava Punavuori ei ole viitoitettu retkikohde, vaan paikka pitää tietää.

Pääsin itse tutustumaan Punavuoreen paikallisen oppaan johdolla, kun ympäristöluotsi Pirita johdatti pienen ryhmän sinne päiväretkelle kesällä.

punavuori-huipulta1

Ylös kavuttuamme paljastui, että Punavuoren laelta voi katsella maisemia 175 metrin korkeudella meren pinnasta. Tarkka katsoja löytää etelään tähytessään Jyväskylän metsäisestä maisemasta esimerkiksi Laajavuoren hyppyrimäen tornin.

Jos taasen katselee tänne Punavuoren suuntaan alueen länsipuolelta, vaikkapa nelostien vierestä Puuppolan risteyksen paikkeilta, avautuu katselijalle Kuukanpään kulttuurimaisema, jota on esitetty valtakunnallisesti arvokkaiden maisemien joukkoon tammikuussa 2016. Maiseman olennaisia elementtejä ovat pellot, Lehes- ja Vähäjärvi sekä niiden takana kohoavat Punavuori sekä Lehesvuori. Seisoskelimme siis kulttuurimaisemassa.

Punavuoren kalliot

Yläilmoista oli hienoa tähyillä maisemia, mutta kiersimme uteliaisuuttamme myös kallioiden juurelle. Punavuori ei ole saanut nimeään ihan hatusta. Kallio on punaista apliittigraniittia, ja punaisen värin näkee täältä kalliojyrkänteen alapuolelta parhaiten.

Punavuori

Näillä kallioilla on voinut tapahtua aikojen saatossa vaikka mitä. Kenties huimin tarina on se, jonka ympäristöluotsi Raija oli lähettänyt jaettavaksi kanssamme. Perimätieto kertoo, että isonvihan (1713–1721) aikaan täällä Puuppolassakin liikkui venäläisiä kasakoita, ja paikallinen väestö joutui välillä heitä pakenemaan. Niin myös eräs emäntä ja hänen seitsemän lastaan, jotka pakenivat vainoajiaan Punavuoren jyrkänteen alle.

Kun kasakat saapuivat kallion alapuolelle, he eivät olleet uskoa silmiään, sillä äiti ja lapset olivat kadonneet. Miten ihmeessä?

Äiti ja lapset pelastuivat jahtaajiltaan kapuamalla erittäin jyrkää Pukinpolkua  – sikäli kuin sitä voi polkuna pitää – kallion laelle. Äärimmäisessä hädässähän sitä tekee mitä tahansa.

Punavuoren salainen polku

Moinen polku alkoi tietenkin heti kiinnostaa, joten lähdin seuraamaan kallioseinämää ja Pukinpolkua etsimään. Tovin kuluttua poluntapainen luiska lähti nousemaan kalliorinnettä ylös ja kiepautin itseni väylälle. Maa oli kostea ja luisti sen verran jalan alla, että välillä oli turvauduttava nelivetoon ja otettava tiukasti tukea kallioista. Olin varma, että olin Pukinpolulla, sillä pian näin että tämä kapea rako näytti yltävän kallion laelle, joskin erittäin vaikeakulkuisena.

Arvoin hetken, yrittääkö kavuta Pukinpolku loppuun saakka, mutta järki voitti ja päätin yrittää sitä joskus toiste, kun maasto olisi kuivempaa ja olisin paremmin varustautunut. Parempi olla hölmöilemättä! Palasin varovasti takaisin alas ja liityin muuhun poppooseen.

Punavuoren retkeilijöitä

Kallioiden tutkimisen jälkeen nousimme kallioiden pohjoispään polkua pitkin takaisin Punavuoren laelle ja istahdimme lopuksi mukavasti kallioille nauttimaan eväitämme. Punavuorella ei ole tulipaikkaa, joten teet ja kahveet pitää tuoda valmiina termareissa, mikäli ei ota retkikeitintä matkaan.  Niitä lattekahviloita kun tämän Punavuoren rinteiltä ei tosiaankaan löydy.

Lisäys 21.2.2017: Punavuori sijaitsee yksityismailla, ja tulenteko alueella on ehdottomasti kielletty.

Punavuori kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6912593  E 434300

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.