Pukalan virkistysmetsä, Orivesi

Yksi Tampereen lähiseudun helmiä on Pukalan virkistysmetsäalue Orivedellä. Kyseessä ei ole mikään suuri ja mahtava erämaa, vaan Metsähallituksen vuonna 1968 perustama alue, jolla harjoitetaan suurelta osin yhä metsätaloutta.

Aluetta puhkovat metsäautotiet ja (onneksi) hajanainen mökkiasutus. Pukalaan pääsee joko Teiskosta päin lännestä tai Orivedeltä päin idästä. Matkaa Oriveden keskustasta Juurakon pienelle pysäköintialueelle on 12 kilometriä ja Tampereelta 52 kilometriä. Pukalassa on kaksi muutakin pysäköintialuetta: Roninmaa ja Siitinjärvi.

Jpeg

Nykyisin yksityiskäytössä oleva Juurakon kämppä on vanha kruununmetsätorppa, jota asuttivat valtion mailla vuokralaisina majailevat torpparit. Vuokra maksettiin kruunulle rahana tai viljana. Torpparit saivat vuonna 1923 mahdollisuuden lunastaa torppansa itsenäisiksi. Nimestä huolimatta Juurakon Huldaa (1937), yhtä kaikkien aikojen menestyneimmistä kotimaisista elokuvista ei kuvattu Pukalan Juurakossa, vaan Tuusulan Nuppulinnassa. Elokuvan tapahtumatkin sijoittuvat Valkeakosken Sääksmäelle.

Toinen merkittävä tila Pukalan alueella on Ikkala, jonka valtio lunasti itselleen sotien jälkeen 1940-luvulla, koska se sijaitsi keskellä valtion omistamia metsämaita. Ikkalassa asuttiin tämän jälkeenkin ja peltoja viljeltiin myös Neejärven rannalla. Nykyisin yksityiskäytössä oleva tila on kunnostettu 1990-luvulla. Ikkalan luoteispuolisella mäellä on pronssikautisia hautaröykkiöitä, jotka kertovat alueen pitkästä asutushistoriasta.

Virkistysmetsässä on yhteensä 17 kilometriä merkittyjä retkeilypolkuja. Alue on paikoin mäkistä ja pienten metsälampien täplittämää, mikä tekee maastosta mielenkiintoisen vaihtelevan. Pääosin nuorissa mäntyvaltaisissa sekametsissä kasvaa syksyisin runsaasti mustikkaa ja puolukkaa:

Jpeg

Kirkasvetisisillä järvillä voi nähdä kuikan tai kaakkurin ja metsissä viihtyvät kanalinnuistamme teeri ja pyy. Kasviharrastajat innostuvat nähdessään pussikämmekän.

PUKALAN REITIT

Juurakon pysäköintialueelta lähtee 5 kilometriä pitkä polkureitti, joka johtaa hakkuuaukean ja metsän läpi Siitinjärven tulipaikalle.

Paikan nimelle tyrskähteleville tiedoksi, että siitä on kiittäminen alueella asunutta ja kulkenutta saamelaisväestöä. Nykyisinkin pohjoissaamessa sana ”siida” tarkoittaa talvikylää eli lapinkylää.

Siitinjärven kunniakkaasta historiasta kertoo myös se, että järven kaakkoisrannalta on tutkimuksissa löydetty asutuksen jälkiä esihistorialliselta ajalta.

Jpeg

Lisäksi Pukalan läpi kulkee kaksi rengasreittiä, joista ensimmäinen lähtee Siitinjärven pysäköintialueelta. Reitin pituus on 6,5 kilometriä ja se koukkaa etelämmäs Valkeajärven ja Vähä-Musturin kautta Ikkalaan ja sieltä takaisin Siitinjärvelle.

Tunnelmia Valkeajärven laavulla eräänä myrskyisenä elokuun iltana, kun hookaksoota tuli oikein Esterin mitalla:

Jpeg

Paluu Siitinjärvelle:

Jpeg

Alueen kauniin eteläosan voi kiertää Roninmaan pysäköintialueelta alkaen rengasreittinä. Reitti seurailee Etelä-Suomen Inariksikin nimitetyn syvän ja kirkasvetisen Pukalajärven rantoja. Rantakallioilta avautuu upea näkymä järvelle:

Jpeg

Pohjoiseen päin talsiessa maisemat vaihtuvat havu- ja sekametsiksi. Iso-Musturin kohdalla käännytään kohti Neejärveä ja sitä kautta takaisin Roninmaan opastetaululle. Matkaa kertyy näin 6 kilometriä.

Alueella järjestetään myös opastettuja retkiä ja teemapäiviä. Tervetuloa Pukalaan!

Juurakon pysäköintialue, Pukala

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6843414 E 351621

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.