Polku johdattaa ajassa lähes 500 vuoden taakse: Ragvaldsin tilamuseo ja perinnemaisema Kirkkonummella

Yhteistyössä Visit Kirkkonummi

Pysäköintialue kartalla
Luontopolun esite (pdf)
Museon kotisivut

Alkukesä pisti parastaan, kun parkkeerasin peltihevoni Ragvadsin museoalueen pysäköintipaikalle Kirkkonummella. Täällä odotti luontopolku, jonka kohteissa yhdistyisivät luonto ja talonpoikaishistoria hauskalla tavalla.

Ragvaldsin viljamakasiinilta alkunsa saava luontopolku tutustuttaa kävijänsä perinnemaisemaan ja tempaa siten aikamatkalle menneisiin vuosikymmeniin. Perinnemaisemalla tarkoitetaan sellaista miljöötä, jossa näkyvät vanhat tavat viljellä maata ja elää maalla – siinä yhdistyvät siis kauniisti luonto ja ihmisen kädenjälki. Ragvaldsissa perinnemaisema sisältää ketoa ja metsää, tilan pihamaat sekä kasvitarhan.

Vanha tilakeskus toimii nykyään museona, ja sitä ympäröi viehättävä puisto, jossa voi sukeltaa menneisiin aikoihin kautta vuosisatojen.

Ragvalds oli aikoinaan hyvin perinteinen maatila. Paikka sijaitsee Vanhan Kuninkaantien varrella, joten sillä on ollut keskeinen sijainti historian saatossa. Ensimmäiset tiedot tästä tilasta ovat niinkin kaukaa kuin vuodelta 1540. Kun viimeinen yksityinen maanomistaja, Bertil Malmström, kuoli vuonna 1982, tehtiin alueesta museo. Päärakennuksessa on nähtävissä komea kattaus tilan aitoa vanhaa esineistöä.

Paljon ovat siis nähneet nämä rakennukset, kun paikan historia juontaa jopa melkein 500 vuoden taakse.

Ensimmäisenä kulkija kohtaa vanhan aitan ja sen edustan nurmialueen. Modernista pihanurmesta se poikkeaa melkoisesti. Minun silmiini tämä on kauniimpi.

Polun voi kulkea ihan perinteiseen tapaan polkuna, tai sitten voi mennä aina sinne, minne mielenkiinto kulloinkin eniten vetää. Tämän jälkimmäisen metodin totesin itse mieleisekseni. Kohteet on merkitty maastoon puisilla tolpilla, joten ne on helppo löytää. Vierailuni aikaan ei luontopolku ollut vielä täysin valmiskaan, sillä sain tietää, että sen sisältöä oltiin vielä täydentämässä. Jutun alkuun linkatusta pdf-esitteestä voi tutustua polun pisteisiin tarkemmin.

Itseäni miellytti eniten varjoisa kuusikko. Sinne ei auringon porotus yltänyt, mutta keväinen linnunlaulu kantoi. Metsä ja luonto totisesti oikein kuhisivat kiivasta elämää.

Polulta palattuani siirryin tien toiselle puollelle ja mietin paikan komeaa menneisyyttä – ajatella, että Ragvaldsin tila oli ollut saman suvun omistuksessa 1540-luvulta 1980-luvulle saakka. Sinä aikana tapahtui suuria asioita – tien pohjoispuolella, Eliasvillanissa, on näyttely Porkkalan vuokrakaudesta (1944–56). Navetan ikkunoista kannattaa muuten kurkkia sisälle, sillä siellä näet Neuvostoliiton sotilastukikohdan ajoilta peräisin olevia maalauksia.

Ragvalds luontopolkuineen sopii hienosti lapsiperheille. Luontopolun pisteitä on hauska bongailla, niiden anti on kiinnostavaa, reitti on sopivan pituinen ja kohde on helppo saavuttaa. Luontopolun pdf-esitteessä on myös lapsille suunnattuja kysymyksiä reitin eri pisteistä – tämä varmasti lisää perheen pienimpien mielenkiintoa vielä entisestään. Perinnemaisemassa mieli rauhoittuu ja palaa menneisiin aikakausiin, ehkä hieman mielikuvitusmaailmaankin.

Myös kasvitarha kutsuu kevään ja kesän kävijöitä luokseen – ja sitä kutsua kannattaa kuunnella. Lisäksi Renkituvassa järjestetään yleisötilaisuuksia kaiken ikäisille yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.