Pohjois-Karjala – Euroopan itäisin erämaa

Pohjois-Karjala on idän kätketty helmi, jonka olemassaoloon matkailumarkkinat ovat vasta hiljattain heränneet. Aavat suot, maisemassa kumpuilevat vaarat ja runsas vesistö tekevät alueen luonnosta omalaatuisen ja monipuolisen. Mannerilmaston takia talvet ovat usein kylmiä ja lumisia ja kesät kuumia. Pohjois-Karjalassa luonto on koko ajan läsnä ja lähellä.

Retkeily tykkylumen peittämässä metsässä on matka toiseen aikaan ja paikkaan. Itä-Suomen pitkät, jo lähes unohdetut vaellusreitit kulkevat rajavyöhykettä myötäillen läpi vanhojen, sodanaikaisten linnoitteiden. Ne muistuttavat kulkijaa ihmisen ja sodan mielettömyydestä, mutta myös suomalaisten omasta lähihistoriasta. Pohjois-Karjalassa luontokohteiden helppo saavutettavuus mahdollistaa niin nopeat päiväretket kuin pitkät vaellukset.

Kuva: Johanna Kokkola

Koskematonta erämaata

Metsähallituksen idän kansallispuistot, suojelualueet ja luonnonpuistot mahdollistavat monipuolisen luonnossa liikkumisen kävellen, hiihtäen tai meloen. Laajoilla erämaa-alueilla voi seikkailla polkujen ulkopuolella ja yöpyä autiotuvan kamiinan lämmössä.

Suomaisema Patvinsuon kansallispuiston lintutornista tai ikimetsässä kiemurteleva Koitajoki ovat vähemmän nähtyä kansallismaisemaa, jota ei löydy muualta Suomesta. Runsas, luonnon keskellä kiemurteleva vesistö on melojan paratiisi. Rauhaa voi hakea Suomujärven erämaajärveltä Patvinsuolta tai Koloveden kansallispuiston jylhistä maisemista, joissa kulkija viimeistään ymmärtää oman pienuutensa, sekä vastuunsa ympäröivästä luonnosta.

Kuva: Johanna Kokkola

Luonnossa elämisen jatkumo

Rajaseutu on kuuluisa eläimistään ja suurpedoistaan, jotka ovat läpi historian jakaneet mielipiteitä. Ne ovat sekä pelottaneet, että kiehtoneet kulkijoita. Idän erämaat ovat metsän kuninkaan valtakuntaa, ja me ihmiset olemme täällä vieraina. Idässä kulkija on karhun, suden, ahman ja ilveksen elinalueella, vaikka törmäämiset ovatkin harvinaisia.

Korpisoilla saa kuunnella metson soidinta tai poimia puuroonsa kypsiä karpaloita. Tervastulilla ihmetellään maailman menoa muuttumattoman tähtitaivaan alla, ja käydään sitten sammalpedille nukkumaan, kuten sukupolvet ennen meitä.

Ihmisen elämä täällä idässä on edelleen rytmittynyt vuodenaikojen mukaan. Metsästys ja kalastuksen perinne elää vahvana, samoin metsän antimien kerääminen. Moni kalastaa vuoden ympäri, ja usein kysymys kuuluukin: joko laitoit verkot ja kantaako jää jo kävellä? Kesällä jännitetään mustikan kukkia ja syksyllä seurataan kanalintuja.

Kuva: Johanna Kokkola

Idän ja lännen kohtaamispaikka

Itä-Suomessa kohtaavat itä ja länsi, luterilaisuus ja ortodoksisuuus, rajaseutu ja nykyaika, karjalanpiirakka ja tofu. Ihmiset ovat alueen rikkaus. He ovat läpi historian kylväneet ja vuotaneet verta samoille pelloille. Täällä itketään ja nauretaan samassa lauseessa, kyräillään ja autetaan samalla kertaa. Vierasta tullaan katsomaan kaukaa, ja pöytään pannaan lautanen lisää, vaikkei siihen aina varaa olisikaan. Hyvä kalapaikka kerrotaan kuitenkin vasta jälkiruoalla, kun ensin on selvitetty millainen kulkija on kyseessä. Maailman menoon muualla suhtaudutaan pienellä huvittuneisuudella. Itä-Suomi ei ole ensimmäisenä kehityslistoilla, mutta ihan piruuttaan täällä asutaan, vaikka terveyskeskuskin jo lopetettiin ja naapuri tiesi kertoa, että koulu menee seuraavana. Moni koettaa täältä pois, mutta usean lähtijän veri vetää tänne takaisin.

Kuva: Johanna Kokkola

Minulle Itä-Suomi on ennen kaikkea henkinen koti ja turva, jonne voin aina palata. Se on suojaansa sulkeva havumetsä, tervastulilla nautittu kahvi ja rauhallisesti virtaava joki. Se on hiljaa liikkumista kanootilla, suksilla ja jalkaisin. Se on ylös kavuttuja vaaroja ja purovettä, madekeittoa ja ampumatta jätettyjä laukauksia – usvaisia aamuja ja unohdettuja jumalia, satuja ja uskomuksia. Pohjois-Karjala on minulle lämpimiä karjalanpiirakoita, tervaksen tuoksua ja sukuni historiaa. Sielunmaisemani löytyy Ilomantsista, omasta pienestä paratiisista korpisuon kupeesta. Täällä ihminen löytää luontonsa.

Tämän vuoden aikana Karu Survival johdattaa Retkipaikan lukijat omiin suosikkipaikkoihinsa Pohjois-Karjalassa ja kutsuu kanssaan tarinoimaan tulille Euroopan itäisimpään erämaahan. Luvassa on retkikertomuksia useista alueen luontohelmistä – pysythän kuulolla!

Mikko Kettunen

Kirjoittaja on entinen kruunun aseenkantaja ja Karu Survival Oy:n perustaja

Lue myös:

Ammattisotilaisen opissa luontoon? Karu Survival opettaa selviytymään Pohjois-Karjalan erämaissa

3 replies
    • Jonna Saari
      Jonna Saari says:

      Hei Nina ja kiitos kommentistasi! Tämän artikkelin myötä luvassa on kokonainen sarja juttuja Pohjois-Karjalasta, ja on hyvin mahdollista, että myös Petkeljärven seutu on tulevissa jutuissa mukana 🙂 Jonkin verran meillä Retkipaikassa on Petkeljärveltä jo julkaistukin tarinoita, löydät ne täältä: https://retkipaikka.fi/petkeljarvi/

      Ystävällisin terveisin Jonna Saari / Retkipaikka

      Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.