Pirunvuori ja Kivilinna – Sastamala

”Järven toisella puolella näkyvät Pirunvuoren kesyttömät ääriviivat;kappale pakanallista uhmaa keskellä kristillistä idylliä. Vuoren laella on jättiläiskäsi, oli se sitten luonnon oma, tai kuten kansa uskoo pahojen voimien.”

Näillä sanoilla kuvasi suomenruotsalainen kirjailija, toimittaja, historioitsija ja Helsingin yliopiston rehtori Zachris Topelius Pirunvuoren maisemaa.

pirunvuori (13)

Pirunvuori on monen jylhän paikan nimi, jossa esi-isämme ovat ennen hengellisen ravinnon saapumista maahamme pitäneet yhteyksiä luontoon ja tai esi-isiensä henkiin. Uskonpuhdistus ja uusi valta toi maahamme sivistyksen, kulttuurin ja ennen kaikkea kirkon. Kirkko ei suopein silmin katsonut läpi sormien pakanallisia uhrilehtoja tai pyhiä metsiä, ne piti kirota aina hiisien ja pirujen nimeen tai vaihtoehtoisesti muuttaa kirkollisesti pyhiksi esim. ”Kupittaan lähde”. Näin on käynyt myös perimätiedon mukaan Pirunvuorella, sen luolista olisi ajettu kirkon kelloja soittamalla piru pois jo 1300-luvulla.

pirunvuori (12)

Karku ja Pirunvuoren maisemat ovat olleet suosittuja matkakohteita jo 1800-luvun puolivälistä, kun Pirunvuorelle alettiin tehdä veneretkiä. Seutu on tunnettu ainutlaatuisesta ja luonnonkauniista, sekä monipuolisesta maaseudusta, että maisemistaan. 1905 Pirunvuoren laelle rakennettiin näkötorni, josta avautuivat kansallismaiseman omaavat näköalat alhaalla siintävään Rautaveteen. 1980 oli vielä tornista mahdollista nähdä hyvällä säällä seitsämän kirkkoa. Nykyään paikalla ei ole näkötornia.

pirunvuori (5)

Pirunvuori ei ole pelkästään maisemistaan tunnettu, vaan tämä 151 metriä merenpinnasta kohoava geologisesti merkittävä vuori kätkee sisäänsä Pirunluolan. Kallioalueen länsireunalla on suurista kalliopaaseista muodostunut louhikkoinen luolamuodostelma. Juuri täällä on pirun vaitettu pitäneen majaansa. Vanha kansa muisteleekin, että luolan suulla oltaisiin käyty kyselemässä pirulta tietoja. Paikalla ei voinut viipyä kauaa vastauksen kaikuessa luolan uumenista, tai piru lähetti kävijän niskaan rajuilman ja myrskyn.

pirunvuori (8)

Myöhemmin luolaa on koitettu tutkia monella eri menetelmällä. Eräskin äijä olisi pistänyt koiransa luolaan. Kolmen päivän päästä koira oli löytynyt Laukonkartanon pirunkellarista. Hurjimmat väitteet olisivat, että luola olisi jatkunut aina jopa Karkun kirkon alle. Niin tai näin vuosia sitten luola kuitenkin ilmeisesti sortui tai paikalliset maajussit räjäyttivät sen umpeen, koska pelkäsivät mukuloidensa lopullisesti jopa eksyvän luolan uumeniin. Paikalta kerrotaan kuuluneen valtavan räjähdystä muistuttaneen ääneen.

pirunvuori (23)

Nykyisellään paikkaa pidetään sortumavaaran takia vaarallisena ja paikalla komeileekin varoituskyltti suuren kiviholvin vieressä. Sanotaan tuon suuren järkäleen olevan pirun muistoksi jättämä ansa, niille jotka liian uteliaasti lähestyvät luolan suuaukkoa. Pelkällä hönkäyksellä piru voi vierittää tuon kiven liian uteliaan niskaan.
Toistaiseksi kivi on pysynyt paikallaan ja sen muodostaman holvin alle useat matkaajat kautta aikain ovatkin kaivertanet ja hakanneet nimiä kallioon. Myös selkeää tulenteosta johtuvaa rapautumista ja mustumaa on havaittavissa kallion seinämissä.

Luolamaisiin onkaloihin en suosittele kenenkään hurjimmankaan tutustuvan, koska sortumavaara on todellinen. Paikka todella hieno ja vaikuttava kokonaisuus, jota kannattaa käydä ihmettelemässä. Kohdetta on jopa ilmeisesti käytetty Pirunpelto tv-sarjan kuvauksissakin.

pirunvuori (1)

Tässä ei suinkaan ole kaikki mitä Pirunvuori kätkee sisäänsä, vaan alempana rinteessä on toinen hämmennyksen kohde: Taidemaalari Emil Danielssonin Pirunvuoren kivistä vuonna 1906 rakennuttama ateljee Pirunvuoren kivilinna. Tämä kansallisromantiikkaa henkivä luomus on rakennettu muutaman paikallisen ”maailmanvihtoriksi” kutsutun miehen voimin, ilman suurempia apuvälineitä. Kivienvälissä ei ole käytetty mitään liitosmateriaalia, vaan kivet on sovitettu käsin muotoilemalla toisiinsa sopiviksi.

Daniesson vietti perheineen kaikki kesät täällä maalaillen. Sanotaan hänen myyneen turisteille vettä ja voileipiä, vaikka luonteeltaan olikin enempi erakkomainen. Viimeinen vietetty kesä oli 1966. Tyrvään seudun kotiseutuyhdistys sai testamentissa linnan 1975. Nykyään linna on avoinna kesäisin ja paikalla saattaa törmätä puutaidetta tekevään Markku Rudankoon, joka on pitänyt paikkaa kesäateljeenaan. Erikoinen ja hieno kohde on tämäkin, kuten myös Markun työt, joita voi myös ostaa paikan päältä

pirunvuori (24)

Hotelli Ellivuori järjestää opastettuja retkiä kivilinnaan ja Pirunluolaan. Lopuksi pitää vielä mainita, että itse paikalla käväistessämme saimme lähtiessä vesikuuron niskaamme. Kenties se piru sittenkin majailee vielä jossain kolossa?

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6813655 E 288724

Juttua muokattu 16.5.2018: Pirunvuorella ei ole nykyään näkötornia. Pirulanvuorelta Sastamalasta näkötorni sen sijaan löytyy.

2 replies
  1. Lukija
    Lukija says:

    ”Nykyään paikalla sijaitsee vuonna 2012 rakennettu uusi näköalatorni, joka tunnetaan nimellä Pirulanvuoren näkötorni.” Tämä kohta jutussa ei pidä paikkaansa. Ilmeisesti sekaisin on mennyt kaksi eri kohdetta. Pirulanvuoren näkötorni on Pirulanvuorella Sastamalan Suodenniemellä. Sen sijaan Pirunvuorella ei näkötornia nykyisin ole.

    Vastaa
    • Jonna Saari
      Jonna Saari says:

      Hei Lukija ja kiitos tarkkasilmäisyydestäsi! Tekstissä oli tosiaan kyseisessä kohdassa virhe, ja se on nyt korjattu. Pahoittelemme virhettä ja kiitämme, että huomautit asiasta meille!

      Terveisin Jonna/Retkipaikka

      Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.