Pirunpesän Kalkatuskivellä Heinävedellä

Kävin Heinäveen Pirunpesällä jo keväällä 2014, mutten silloin tiennyt että siellä on myös kiikkukivi, Kalkatuskivi, joten loppukesästä Suomen luonnon päivänä kävimme paikalla uudelleen.

heinavedenpirunpesankalkatuskivi

Lepikkomäen Pirunpesä on muinainen pirun asuinpaikka, tietäjien pyhäkkö ja nykyään tunnettu kettujen pesä- ja pyyntipaikka.

heinavedenpirunpesankalkatuskivi2

Kivistä löytyi muutamia nimmareita. Tämä JP näytti vanhimmalta. Perimätiedon mukaan ihmiset piileskelivät venäläisiä isonvihan aikaan alueen luolissa ja tunneleissa, jotka mahdollisesti olisivat ulottuneet etelään Petrumajoen eteläpuolelle saakka.

heinavedenpirunpesankalkatuskivi3

Pirunpesän on suonigneissikallio on louhikkoa, josta löytyy useita luolia ja toorin käsittävään muodostumaan kuuluu laakamainen lohkare. Etsimme n, 1,7 m pitkää, 1,2 m leveää ja 0,8 m paksua liikkuvaa laakamaista lohkaretta.

heinavedenpirunpesankalkatuskivi4

Kalkatuskivi on yksi pakkasrapautumisen synnyttämän louhikon lohkareista. Se on pisimmän luolan alemman suuaukon edustalla. Metsästäjät lukitsevat sen liikkumattomaksi pienemmän, Kalkatuskiven alle sijoitettavan lukituskiven avulla. Metsästystilanteissa, lukituskiven poistamisen jälkeen Kalkatuskivi kiikkuu 15−20 cm. Kiikutettaessa syntyy jyrisevä ääni, joka ajaa ketut pois louhikosta. Luolissa kerrottiin asuvan piruja ja kummittelevan, joten sitä pelättiin laajalti. Todennäköisesti Kalkatuskiven äänellä on oma merkityksensä kummitustarinoiden synnyssä. Ennakkotietojen kokoista kiikkukiveä ei löytynyt, mutta löysimme kalliolipan alta noin 1 x 0.5 x 0.25 m kiikkuvan kiven, jonka heiluttaminen sai lonksuvan äänen. Olikohan täällä ollut isompi kiikkukivi joka oli nyt lohjennut osiin?

heinavedenpirunpesankalkatuskivi5

Louhikon alaosasta löytyi kettuosastoon useita kulkuaukkoja. Yksi luolista vei pari kolme metriä syvälle lohkareitten alle.

heinavedenpirunpesankalkatuskivi7

Joittenkin lohkareitten alle jäi sateen suojan kokoisia tiloja.

heinavedenpirunpesankalkatuskivi7

Kallionyppylällä oli useita lohjenneita kalliopaaseja ja näytti siltä että lohkareikko muutti muotoaa pakkasrapautumisen vuoksi joka talvi.

Pirunpesä kartalla.
ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6930490 E 588833

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.