Partalansaaren Oravahiekanniemi: Pirunvuori ja Horninmäen rotko

Yllätys oli suuri, kun viime syksyllä muinaisjäännösrekisteriä lukiessa löysin puolivahingossa seuraavan kirjauksen:

”Nimi: Pirunvuori Kunta: Sulkava
Tyyppi: luonnonmuodostumat
Koordinaatit: P (ETRS-TM35FIN): 6832149 I (ETRS-TM35FIN): 578445
Ruunasaarenselkään pohjoisesta pistävän Oravahiekanniemen etelärinteellä kaksi isoa siirtolohkaretta vierekkäin muodostaen ”luolan”, josta 1982 tai 1983 löydetty kirveeksi arveltu kivi. Tarkastuksessa 1986 paikalle tehty kolme koekuoppaa, joista ei löytöjä.”

Olin syksyllä jo monta luola- ja kallioretkeä tehnyt Partalansaareen, mutta tämä paikka oli jäänyt huomioimatta. Ei mikään ihme sinänsä, onhan kyseessä erittäin sokkeloinen ja kivinen saari, Suomen sisävesien toiseksi suurin, ainakin tiukoilla kriteereillä katsottuna.

Muinaisrekisterissa Pirunvuoren nimellä mainittu kivi on maastokartalla nimetön ja merkitty pelkällä siirtolohkaremerkillä. Ilman muuta tätä kiehtovaa paikkaa oli pakko lähteä katselemaan, ja piti vaan odottaa sopivat olosuhteet. Tammikuun 3. päivä 2017 oli luonto vihdoin järjestänyt sopivat kulkukelit. Uuden vuoden ensimmäiset pakkaset olivat muuttaneet joulun yli osittain jo pois sulaneen lumipeitteen melko kantavaksi, ja päätös lähteä vuoden ensimmäiselle kivenkiertoretkelle oli nopeasti tehty.

Kohde on yksityisten metsäteiden takana. Olin sen takia jättänyt auton muutaman kilometrin päähän sopivaan levennykseen ja kulkenut loppumatkan maastopyörällä pitkin jäisiä pikkuteitä. Liian usein olen jäänyt kaupunkiautollani pulaan jossain syrjäisellä metsätiellä, ja sen lisäksi on ihan mukavaa, että pyöräilijänä kulkee jokamiehenoikeudella. Viimeiset sadat metrit kävelin metsässä osittain koneuria sekä jäätynyttä rantaviivaa pitkin.

Lopulta päämäärä löytyi, hieman rannan yläpuolella, piilossa puolikasvuisten mäntyjen takana.

Iso siirtolohkare, noin 13 metriä pitkä, 5 metriä leveä ja 7 metriä korkea, on syrjällään pienen kallio-ja moreeniharjanteen päällä.

Itäinen pääty on haljennut niin, että sen alle jää läpikuljettava suoja.

Irronneen lohkon ja varsinaisen lohkareen väliin jää sen lisäksi noin 5 metriä korkea ja metrin leveä pystyrako.

Kivi on varsin komea. Pitkän eteläsivun edessä, kallioharjanteen muodostamalla terassilla puolittain suojan alla, on hyvä istahtaa hetken ja antaa ajatusten kulkea.
On helppo ymmärtää, miksi arkeologit aikoinaan lähtivät tässä tekemään koekaivauksia. Lohkare on ison vesireitin äärellä ja sijainti on noin 85 metriä merenpinnan yläpuolella, eli kivikaudella lohkare on seissyt aivan niin kutsutun Suursaimaan rannalla.

Sulkavalla on löydetty paljon kivikautisia asuinpaikkoja, ja Ruunasaarenselän toisella rannalla alkaa eräs kalliomaalausten paratiisi, Puumalan upea järviseutu.

Jo varsin tyytyväisenä lähdin jatkamaan matkaa, kiertämään alueen muita kallioita. Haluasin vielä katsoa noin 500 metrin päässä olevaa Horninmäkeä. Kartan mukaan sen juurella on lohkare, mikä on aina kiinnostavaa, koska se voi olla kallioseinästä irronut iso lohko, ja sellaisen alta tai takaa voi löytää ihan mitä vaan. Lohkare osoittautui pikkukiveksi, mutta yllätys olikin melkoinen, kun jo pitkän matkan päästä näkyi avohakkuualueen takana keskitalven iltapäivän hennossa auringonvalossa kylpevä rotko.

En tiedä voiko tätä sanoa varsinaiseksi rotkoksi, mutta kun tällä seuduilla ei olla hemmoteltu isoilla rotkoilla, on paikka ehkä mainitsemisen arvoinen. Rotko on noin 6 metriä leveä. Rotkon suulla seinät ovat noin 7 metrin korkuiset ja kuin veitsellä veistetyt.

Seinien välissä mäki nousee alussa kohtalaisen jyrkästi noin 20 metrin matkalta, sen jälkeen rinne loivenee. Koko pituus on noin 50 metriä, ja itse asiassa jonkin näköinen syvennys on maastossa havaittavissa yhteensä noin 100 metrin matkalta.

Pirunvuori kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N=6832133.271613307, E=578468.5828374827.

Horninmäen rotko kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N=6832584.417925231, E=578199.568525063.

Lukuvinkki: Matti Hakulinen, Suursaimaa – Hiekkarantojen elämää 6000 vuotta sitten. www.geomatti.fi, 2012

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.