Paras tapa majoittua Jäämeren rannalla, Lofooteilla

Silloin, kuin pohjoisen reissu venähtää Norjan puolelle, on helppo hieman epäröidä majoituksen tai muidenkin asioiden suhteen, kun kerran toimitaan toisen valtion alueilla. Koto-Suomessa olemme tottuneet jokamiehenoikeuksien varjolla siihen, että melkein mikä tahansa on sopivaa jos vain siltä tuntuu.

Norjaan saavuimme Kilpisjärven raja-aseman kautta ja jatkoimme matkaa aina suoraan Lofooteille asti. Lofootit kuin ovat sellainen paikka, jossa maaston epätaisuus tasoittaa mielen rosoisuutta samassa mittakaavassa.

Matkaa oli tehty jo sen verran hyvästi, että päivä alkoi kääntyä illaksi. Tässä tapauksessa on viimeistään sopivaa alkaa miettiä nukkumasalonkeja.

Nuorina miehinä olimme pienellä budjetilla reissua tekemässä, eivätkä B&B, mökit tai hotellit varsinaisesti tulleet kysymykseen majoitusta miettiessä. Kesäsesongin aikana Lofooteilla voi myöskin olla jonkin verran täyttä näissä majoitusmuodoissa.

Norja ja Lofootit tarjoavat runsaasti myös leirintäalueita. Nämä alueet ovat hyviä, jos esimerkiksi on tarvetta tehdä vähän laajempaa varustehuoltoa tai suoraan sanottuna tarve tai halu päästä peseytymään suihkussa, sillä monet camping-alueet tarjoavat aivan kelvolliset fasiliteetit kohtuulliseen hintaan. Teltan pystyttäminen ja camping-alueiden käyttäminen ei usein maksa Norjassakaan kymppiä tai kahta enempää, joten majoittuminen voi olla joissakin tapauksissa näillä alueilla aivan järkevää. Teltan pystyttäminen ruuhkaiselle camping-alueelle ei kuitenkaan ollut sitä, mitä me täältä Lofooteilta tulimme hakemaan, jotenka camping-alueet ohitettiin varsin reippaalla kaasujalalla.

Norjassa on melko lailla Suomen tapoja vastaava jokamiehenoikeussyteemi, joitakin poikkeuksia niissä toki on. Norjan tavoista voit lukea lisää tästä. Norjassa saat pystyttää teltan lähimmilleen 150 metrin päähän asutuksesta, ja korkeintaan pari yötä siinä yöpyä. Nopealla vilkaisulla puhelimen sovelluskauppaan löytää heti useampia sovelluksia, jotka tarjoavat Norjan topografisia karttoja, eli maastokarttoja ladattavaksi ilmaiseksi. Ja tämä valikoitui myös meidän taktiikaksi.

Maastokarttaa tarkastellessa on varsin helppo huomata, että monilla paikoin tie erkanee merestä sillä tavalla mukavasti, että muodostuu sopivia niemekkeitä, joihin pystyttää teltta meren rantaan. Tälläiset niemekkeet ovat oivia paikkoja väsyneille matkaajille, sillä tavaroiden kantamisesta ei muodostu illan kohokohtaa. Osa niemekkeistä on sen verran isompia, että niissä näyttää olevan myös pysyvää asutusta, mutta maalaisjärjellä on helppo päätellä sopiva etäisyys norjalaisten omista pihoista telttapaikoille.

Meren rannalla telttailu Norjassa on siitä mukavaa kesäisin, että hyttyset tai muut itikat pääsevät sitä harvemmin häiritsemään. Tämän lisäksi Norjassa, kun vain katsot ettet ole suuremman joen suistossa, merenrannalta kalastaminen ja muiden ruokien kerääminen on täysin sallittua. Joten virveli on Norjan reissussa melko hyvä kumppani.

Mikäli reissu ei vielä paina aivan niin raskaasti, niin kartasta on helppo katsella myös muunlaisia nukkumapaikkoja, sillä asutusta näillä Norjan rannikkoseuduilla ei ole juuri haittaamassa retkeilyä. Ja mikäs sen parempaa kuin nousta tunturin tai vuoren päälle, pystyttää teltta ja katsella sieltä korkeuksista kesäyön aurinkoa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.