Lehtoluontoa ja Lappeenranta-näkymät – Pappilanniemen luontopolulla

Pappilanniemi on mukava luontoparatiisi aivan Lappeenrannan tuntumassa. Alue on arvokas sekä linnustoltaan että kasvistoltaan – täällä on havaittu jopa 350 kasvilajia. Luontopolku on helppokulkuinen ja siltä voi poiketa ihastelemaan Saimaa-näkymiä useassakin kohdassa.

Pappilanniemen luontopolku Lappeenrannassa
Päivämäärä: 14.5.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 298
Reitin pituus: 3 km (jossa kaksi poikkeamaa kurkistelemaan maisemia niemien kärkiin)
Kohokohdat: Lehtoluonto ja Saimaan rantakalliot näkymineen
Parkkipaikka: Isännöitsijäntiellä, tilaa noin 10 autolle. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät – tosin vain kyltitetyn kuntoradan osalta. Lisää asiasta tekstissä.
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia (luontopolun perusreitti kulkee leveää kuntorataa pitkin)
Helppo reitti (muutama mäki, muuten leveä ja helppokulkuinen reitti)
Ei tulipaikkaa

Taas oli vuorossa ajelua mökin ja kodin välillä. Ajankohta oli aikainen lauantaiaamu ja kun sääkin suosi, päätin ottaa taas ohjelmaan yhden suht lyhyen ja helppokulkuisen luontopolun välipalaksi. Päädyin Pappilanniemen luontopolkuun Lappeenrannassa. Se sijaitsee melko lähellä Lappeenrannan keskustaa ja täten myös melko lähellä kuutostietä. Reitin kerrotaan alkavan Isännöitsijäntieltä, Kaukaan tehdasalueen läheisyydestä ja sieltä löytyy myös parkkipaikka. Hyvin löytyikin – käytännössä Isännöitsijäntie päättyy luontopolun alkupisteeseen. Paikalla on useampikin opastaulu.

Isoin opastaulu kertoo Pappilanniemestä Lappeenrannan kasvikeitaana. Taulussa esitellään mm. kalliokielo, mykerösara ja jänönsalaatti. Reitin varrella kerrotaan olevan 14 rastia.

Reittikartta on melko selkeä. Jos katsoo viereisessä kyltissä olevaa kuntoradan karttaa, voi todeta, että kaikki luontopolun rastit (jotka on tähän karttaan merkitty kuvakkeilla) ovat nimenomaan kuntoradan varrella. Luontopolun karttaan on merkitty myös muutama muu polku (esim. aivan Pappilanniemen kärkeen). Näitä ei ole luontoon merkitty. Tässä vaiheessa kuvittelin, että ne kuuluisivat luontopolulle. Kiertosuuntaa ei ollut merkitty, päätin lähteä kiertämään reittiä vastapäivään, Myöhemmin totesin, että Outdooractive-palvelussa reitti on ehdotettu kierrettäväksi myötäpäivään. Ei suurempaa vaikutusta, opasteet toimivat molempiin suuntiin.

Myös Saimaa Geopark on tuonut tänne opasteen, jossa kerrotaan Pappilanniemen geologiasta.

Matkaan! Reitti kulkee siis kuntorataa pitkin, joten se on todella leveä ja hyvin pohjustettu. Ei ainuttakaan kosteaa kohtaa. Kuntoradalla ei tainnut olla sen kummempia opasteita, mutta eksymisen vaaraa ei ole (ei risteyksiä).

Rastit ovat isoja ja havainnollisia tauluja, joissa on tietoa mm. ötököistä, peukaloisesta ja saimaannorpastakin. Minun reittini ensimmäisen taulu kertoi amerikkalaisesta kasviriesasta eli lupiinista.

Luulin, että luontopolkuun kuuluu karttaan merkityt poikkeamat rantakallioille. Kävelin ensimmäisen polun ohi, mutta katsoin kartasta risteyksen sijainnin ja palasin rantaan lähtevälle polulle. Merkintöjä tässä ei ole.

Pappilanniemen koillisrannasta voi ihailla näkymää kohti Kaukaanselkää ja Luukkaansalmen siltaa idässä tai kohti Pappilanniemen kärkeä ja Pientä Lamposaarta pohjoisessa. Niemessä on penkki istuskelua varten.

Vieressä on sympaattisen näköinen hiekkalahti, jossa voisi varmasti pulahtaa kesälämmöillä viilentävään Saimaaseen.

Hiekkalahdelta palasi polku kuntoradalle. Jatkoin matkaa kohti Pappilaniemen kärkeä.

Rastitaulua tarkemmin tutkiessani totesin, että taulun alakulmassa on myös aina rastin sijainti. Vasta tässä kohdassa ymmärsin, että rastit ovat kaikki kuntoradan varrella ja muut polut olivat vain ”lisälenkkeinä” tähän noin kahden kilometrin kuntorataan. Halusin kuitenkin piipahtaa Pappilanniemen kärjessä joten jatkoin näiltä tienoilta kohti luodetta ja niemelle johtavaa harjua.

Niemen kärjessä voi ihailla maisemaa sekä pohjoiseen että länteen. Lännessä siintää Lappeenrannan kaupunki, se näkyy kuvassa hieman Luontopolkumiehen ja saarien takana.

Palailin kuntoradalle. Polku kulkee ensin rannan tervaleppälehdossa ja nousee sitten mäelle, jossa lähestytään reitin läntisintä pistettä ja ehkä hienointa näköalapaikkaa.

Pappilanniemen länsikärjessä on kallio, jossa voi käydä ihailemassa Lappeenrantaan päin avautuvaa maisema. Satama on linnuntietä noin kilometrin päässä. Kuva on otettu kuntoradan läheisyydestä, mutta täällä pääsee useammassakin paikassa ihan rannan tuntumaan.

Vielä noin kilometri melko suoraa kuntoradan pohjaa jäljellä. Lehtoluonto oli Pappilanniemessä juuri aloittamassa kukoistustaan, havaitsin mm. kukkivan näsiän. Loppumetreillä tutustutaan Suomen ehkä yleisimpään kasviin, katajaan. Lapista löytyy muuten jopa 900 vuotta vanhoja katajia, se on Suomen pitkäikäisin puuvartinen kasvi.

Kierros päättyi. Kävelymatkaa tuli kahden reippaan lisämutkan takia yli 3 km – virallisesti luontopolun mitaksi kerrotaan 1,8 km. Aikaa käytin noin kolme varttia. En pitänyt evästaukoa, kuntoradan varrella oli pari penkkiä, mutta ei sen kummempaa virallista taukopaikkaa. En myöskään tavannut muita ulkoilijoita varhaisena lauantaiaamuna.

Reitti oli tosiaan helpohko – kuntorataa pitkin kävely on rennon mukavaa eikä vedenpitäviä jalkineita varmasti tarvita. Korkeuseroa on toki parisenkymmentä metriä, mutta nousut eivät ole kovin jyrkkiä. Ihan mukavia lenkkeilyyn tai hiihtelyynkin, uskoisin! Kapeimmilla poluillakaan ei ollut kosteaa, mutta Pappilanniemeen kärkeen käveltäessä polulla oli jonkin verran kivikkoa – ihan esteetön ei reitti sinne ollut. Joka tapauksessa: kuten on tässä todettu – helposti lähestyttävä reitti erityisesti lehtoluonnon ja Saimaan/Lappeenrannan maisemien katseluun!

Sijainti: N=6771331.395, E=565418.719
GEO:lat=61.071418, GEO:lon=28.177395

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Mikonsaaren luontopolku
Parkinmäen luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.