Paikalliset vinkkaavat: näin nautit talvesta Joensuun luonnossa

Sydäntalvi tarjoaa taianomaiset puitteet retkeilyyn. Lumen ollessa maassa voi kuitenkin välillä tuntua siltä, että luontoon ei yksinkertaisesti pääse. Monina talvina on sään haltija hellinyt meitä täällä Joensuussa oikein kunnon lumipeitteellä. Metsän umpihanki ei houkuttele kahlaamaan, mutta onneksi talvellakin löytyy tapoja retkeillä. Olemmekin pyrkineet ottamaan talvesta kaiken ilon irti!

Helmikuussa kävimme hiihtoretkellä. Hiihtolenkillä voi hyvin pysähtyä paistamaan makkaraa tai nauttimaan nokipannukahvit ladun varrella sijaitsevalle laavulle. Utranharjun uusi laavu (kartta) lähellä kaupunkia jäi mieleen hyvänä taukopaikkana. Mikäs tässä taukoa pitäessä!

Utranharjun laavulta aukeaa hienot näkymät.

Ehkä Joensuun nostalgisin metsälatu yllätti hiihtäjämme Alavissa: lumisia puita, vaihtelevaa mutta helposti hiihdettävää maastoa, jäälatua ja taukopaikaksi laavu Oravantaipaleen varrella. Oravantaival on Kiihtelysvaarassa kulkeva, jopa 38 kilometriä pitkä retkeilyreitti. Tänne on päästävä uudelleen! Alavin ladun P-alue löytyy tästä ja Oravantaipaleen tästä.

Alavin metsäladulla on tunnelmaa.

Iso Valkealammelle on ajettu jäälatu.

Kaikille ei hiihto maistu, joten osa meidän poppoosta käy mielellään luonnossa kävelemässä, lumikengillä tai ilman. Taajamien vieressä sijaitsevien metsissä on yllättävän paljon polkuja auki talvellakin. Monet koiranulkoiluttajat pitävät polut auki kiertämällä tuttuja polkuja koirien kanssa myös talvella. Miksipä et siis sinäkin kävisi katsomassa onko sinunkin tuttu lenkkipolkusi tallattu auki?

Lumisilla poluilla kävellessä tulee varmasti lämmin.

Lumikengillä taas pääsee lähes minne vain lumisessa maastossa. Meilläkin täältä löytyy useampi lumikenkäilystä riemuitseva henkilö. Lumikengillä käveleminen on hauskaa puuhaa, ja siitä pitää taatusti koko perhe. Esimerkiksi Elovaaran luontopolut (kartta) on testattu toimivaksi, myös lumikengillä, kuten kuvasta näkyy. Ja jos ei kävellessä meinaa hiki tulla pintaan, voihan sitä hurjimmat kokeilla lumikengillä juoksemistakin.

Lumikengät kiinnitetään ihan tavalliseen talvikenkään. Sauvat ovat hyvä apu maastossa kulkemiseen.

Kaikkia meitä ei metsäretki talvella houkuttele. Silloin voi retkeilyä harrastaa myös taajamassa. Kaupunkiretkeilyä voi kokeilla kulttuurikävelyreittien muodossa. Nämä Joensuun eri taajamissa kulkevat reitit tutustuttavat kulkijan paikan historiaan ja kulttuuriin. Reitit ovat helppokulkuisia ja sopivat siis hyvin koko perheelle. Koska reitit kulkevat taajamissa, ei lumen pitäisi menoa paljoa haitata. Reititkin ovat merkattu valmiiksi, eli kulkuri-tarroja seuraamalla ei tieltä eksy. Tarkkasilmäisimmät näkevät tarran myös alla olevasta retkikuvasta!

Kulttuurikävelyreitit kulkevat muun muassa Pielisjoen vartta.

Kuitenkin haluamme täältä muistuttaa, että talvella retkeillessä varustus on tärkeä, jottei pakkanen pääse puraisemaan. Erityisesti (eväs)taukoa pitäessä on syytä pysyä lämpimänä. Tärkeää on ottaa mukaan lämmittävä istuinalunen, kylmyys hiipii nimittäin äkkiä istuessa. Toiseksi kannattaa ottaa mukaan lisätakki, jonka voi laittaa päälle kun pysähtyy. Myös lämpimät vaihtohanskat on hyvä napata matkaan. Kolmanneksi pidä tauko lyhyenä, lähde liikkeelle ennen kuin tulee kunnolla kylmä.

Evästauon tärkein sääntö on helppo muistaa – sen minkä metsään mennessäsi viet, tullessasi pois tuot (jolleivät asiat ole niin hyvin kuin tällä laavulla, jolta löytyy roskakori). Isovalkealammen laavu kartalla.

Jos ei mikään näistä retki-ideoista itsestään houkuttele, niin viimeisenä vinkkinä kaikille: ulkoilun jälkeinen kuuma kaakao maistuu aina paremmalta kuin ilman ulkoilua! Tiedä häntä, mikähän siinäkin sitten on.

Toivottavasti tavataan retkellä!

Artikkeli: Laura Juga ja Sari Jormanainen / Joensuun liikuntapalvelut

Juttu on julkaistu alun perin Joensuu.fi-sivustolla, mistä se on poistumassa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.