Onko karhu vaarallinen ja mitä tehdä, jos näkee karhun luonnossa? 

Monet pelkäävät karhun kohtaamista. Pelko voi jopa muodostua esteeksi metsässä liikkumiselle. Tässä artikkelissa pohdimme sitä, kuinka vaarallinen karhu tosiasiassa on ihmiselle. Annamme myös ohjeita siihen, mitä tehdä, jos kohtaa karhun retkellään.

Me olemme nähneet karhun luonnossa vain kerran. Ajoimme asumattomilla alueilla, kun näimme karhuemon ja sen pennun. Karhu jäi kuitenkin näkemättä silloin, kun olimme varta vasten hankkiutuneet Erä-Eeron kuvauskojuun Lieksassa. Erämaalammen reunalle suuntautuneelta kuvausreissulta jäi käteen toki muuta kuvamateriaalia, joka toimii nyt tämän artikkelin kuvituksena.  

Ovatko karhut vaarallisia ihmiselle?

Karhu voi olla vaarallinen ihmiselle, jos:

  • sillä on mukana poikasia, joita emokarhu suojelee
  • se on haavoittunut, sitä metsästetään tai se on eksynyt asutuksen keskelle eikä löydä pakotietä
  • se suojelee lähellä sijaitsevaa haaskaa

On kuitenkin hyvä tiedostaa, että karhun kohtaaminen luonnossa on hyvin epätodennäköistä. Karhu karttaa ihmistä. 

Kontiolla on erinomainen kuulo- ja hajuaisti, joten se havaitsee ihmisen huomattavasti ennen kuin ihminen tiedostaa karhun läheisyyden. (Karhun kuvauskojulla meitä kiellettiin pitämästä mitään ääntä tai käyttämästä esimerkiksi deodoranttia, jotta karhut uskaltautuisivat paikalle.)

Lisäksi karhu liikkuu iltaisin ja aamuvarhaisella eli yleensä eri aikoihin kuin tavallinen marjastaja, sienestäjä tai “metsäkellijä”.

Voiko karhu hyökätä ihmisen kimppuun?

Vaikka karhu lähtökohtaisesti lähtee karkuun ihmisen havaittuaan, karhu poikasineen voi tulla yllätetyksi. Silloin on mahdollista, että se tulkitsee ihmisen niin suureksi uhaksi, että se hyökkää. Kuten edellä todettiin, myös loukkaantunut tai esimerkiksi asutuksen keskelle eksynyt karhu voi olla niin suunniltaan, että se saattaa hyökätä.

Suurpetoasiantuntija Riku Lumiaro kuitenkin vakuuttelee parin vuoden takaisessa Aamulehden jutussa, että on helpompaa saada lottovoitto kuin joutua lähtökohtaisesti erittäin ihmisaran karhun hyökkäyksen kohteeksi. 

Karhuja on Suomessa vuoden 2022 arvioiden mukaan 2250–2400 yksilöä (lähde: Luke). Se on huomattavasti enemmän kuin vaikkapa 1980-luvulla, jolloin maamme karhukanta pyöri noin 300–500 mesikämmenessä.

Hyökkäävä karhu on vahingoittanut ihmistä Suomessa 21 tapauksessa vuosina 1990–2015. Tapauksista yksi on johtanut ihmisen kuolemaan. Karhu tappoi vuonna 1998 lenkkeilijän Ruokolahdella pentujaan puolustaakseen. Tapaus oli ensimmäinen yli sataan vuoteen. Karhun hyökkäyksistä 12 on tapahtunut metsästyksen yhteydessä, ja kuudessa emokarhu on puolustanut pentujaan.

Ylen arkistoista löytyi haulla “karhuhyökkäykset” muutamia tapauksia Suomesta viime vuosilta.

Vaikuttaa siltä, että vakavat karhuhyökkäykset kohdistuvat metsästäjiin, jotka ovat ensin ampuneet karhua tai olleet sen jäljillä.

Mitä tehdä, jos kohtaa karhun luonnossa?

Olet saattanut kohdata karhun retkilläsi kymmeniäkin kertoja, mutta karhu on pysytellyt piilossa eikä ole paljastanut olinpaikkaansa.

Jos näet karhun luonnossa, et ole välittömässä vaarassa, ellei karhulla ole poikasia mukana. Ongelmana tässä on se, ettet voi tietää varmasti, onko karhulla pentu mukana. Jos kyseessä on naaraskarhu, kannattaa lähteä liikkeelle siitä ajatuksesta, että sillä on pentu. Mutta kun tavallinen suomalainen kohtaa karhun luonnossa, hän tuskin osaa sanoa, onko kyseessä naaras vai uros – ja vaikka osaisikin, sukupuolen määrittäminen ei taida olla mielessä ensimmäisenä. Siksi lienee perusteltua toimia aina samoin, eli vetäytyä paikalta mahdollisimman huomaamattomasti.

Metsähallituksen ylläpitämä Suurpedot.fi ohjeistaa näin:

  • Peräänny puhumalla samalla hiljaa
  • Poistu paikalta selkä edellä 
  • Älä huuda: se on karhun mielestä vihamielisyyden osoitus
  • Älä tuijota silmiin: karhu tulkitsee sen haasteeksi
  • Älä juokse: karhu juoksee nopeammin (jopa noin 60 km/h)
  • Älä kiipeä puuhun: karhu voittaa ihmisen siinäkin
  • Jos karhu hyökkää, jatka perääntymistä ja pyri puun tai jonkun muun esteen taakse suojaan. Kyse on useimmiten valehyökkäyksestä, jolla karhu pyrkii karkottamaan uhaksi kokemansa ihmisen
  • Jos karhu käy sinuun kiinni, heittäydy mahallesi maahan, suojaa käsillä päätä ja niskaa ja leiki kuollutta

Mikäli joutuisit karhun hyökkäyksen kohteeksi, soita hätänumeroon – siinäkin tapauksessa, että vammat olisivat lieviä.

Monikaan ei tiedä sitä, että kaikista petohavainnoista tulee ilmoittaa myös paikallisen riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilölle. Ilmoitus tulee tehdä, vaikka kohtaaminen olisi ollut täysin turvallinen ja “luonnollinen”, eli karhu olisi ollut siellä, missä sen kuuluukin olla (siis vapaana ja rauhallisena metsän siimeksessä). Jopa karhun jäljistä ja ulosteista tulisi tehdä ilmoitus, koska siten saadaan tietoa suurpetojen liikkeistä, lukumääristä ja levinneisyydestä. 

Karhun kohtaaminen asutuksen keskellä

Esimerkiksi kolarissa loukkaantunut tai elinpiiristään eksynyt karhu voi käyttäytyä arvaamattomasti. Asutuksen keskellä liikkuva karhu on eksynyt ja uhattuna mahdollisesti vaarallinen. Se voi olla myös loukkaantunut, mikä tekee käytöksestä entistäkin ennustamattomampaa.

Jos havaitset karhun asutusalueella, soita hätäkeskukseen ja vältä karhun lähellä liikkumista.

Miten välttyä kohtaamisilta karhun kanssa pihapiirissäsi

Jos kotisi tai mökkisi sijaitsee metsän laidassa, on mahdollista, että karhu tulee pihaasi. Se ei ole mitenkään kovin todennäköistä, mutta tällainen mahdollisuus on kuitenkin olemassa.

Muutama vinkki, joilla karhun kohtaamiselta pihapiirissä tai sen läheisyydessä voi välttyä entistäkin todennäköisemmin:

  • Älä jätä omakotitalon tai mökin pihalle ruokatarpeita tai biojätteitä niin, että karhu voisi päästä niihin käsiksi
  • Jos sinulla on mehiläispesä, voit suojata ne sähköaidalla 
  • Karhun tappama eläin on upotettu suohon tai peitelty sammalilla: poistu tulosuuntaasi siltä varalta, ettei karhu ole vielä poistunut paikalta
  • Pidä koira kytkettynä metsässä, ettei sekään kohtaa karhua: karhu perässään karkuun juokseva koira etsii todennäköisesti turvaa sinusta  

Me asumme 2,5 kilometrin päässä pienestä pohjoiskarjalaisesta kyläkeskuksesta. Tontin reunoilla liikkui eräänä vuonna susi ja on pihatiellämme kuulemma nähty karhukin – kerran useita vuosia sitten.

Jopa täällä itärajan tuntumassa on kuitenkin todennäköisempää törmätä ilveksiin ja kettuihin kuin susiin tai karhuihin. 

Onko karhu uhanalainen suurpeto?

Karhu ei ole uhanalainen laji. Se on Metsähallituksen Suurpedot.fi-sivuston mukaan kuitenkin “silmälläpidettävä laji” pienen populaatiokoon perusteella. Lisääntymiskykyisiä yksilöitä arvellaan olevan alle 1000.

Karhu kuuluu myös niihin tiukasti suojeltuihin lajeihin, joiden metsästystä säädellään Euroopan unionin luontodirektiivillä. Karhukantamme ei ole niin vähäinen, etteikö kannanhoidolliseen metsästykseen saataisi lupia. Karhun pentu ja emo ovat kuitenkin rauhoitettuja: niitä ei saa metsästää. Karhun metsästys alkaa joka vuosi 20. elokuuta. 

Yksi merkittävä tekijä karhukannan kasvun takana lienee Venäjältä saatava muuttovoitto. Karhukanta onkin vahvistunut eniten itäisessä Suomessa. Kuitenkin karhun metsästyskiintiö metsästyskaudella 2022–2023 on reilut 100 karhua aiempaa pienempi (346 karhua), koska karhukannan kasvu on Suomessa pysähtynyt.

Muutama sananen esivanhempiemme karhusuhteesta

Karhun tappaminen eli kaataminen on ollut osa kulttuuriamme jo pitkään, mutta nykyisin suhteellisen yleinen “karhuviha” vaikuttaisi melko tuoreelta ilmiöltä. Karhu oli esivanhemmillemme esi-isä ja jopa palvonnan kohde kivikaudelta 1800-luvulle asti. Karhun kaatamisen sai tehdä vain tarkkojen rituaalien mukaisesti. Tappamisen ei välttämättä uskottu ulottuvan karhun henkeen, vaan ainoastaan ruumiiseen. 

Kristinuskon levittäjät tahtoivat eroon karhukultista. Karhu luokiteltiin Ruotsi-Suomessa vahinkoeläimeksi jo 1300-luvulla. Myöhemmin siitä alettiin maksaa tapporahaa. Karkeasti ottaen voi todeta suunnitelmien onnistuneen niin hyvin, että 1800-luvun lopussa karhut olivat melkein sukupuutossa. 

Toki karhua on pelätty ennenkin. Siitä kertovat esimerkiksi ne monituiset kiertoilmaisut karhusta, kuten:

  • Tapio
  • Metsän kuningas
  • Nalle
  • Halliparta
  • Hallavanahka
  • Musta Rinta
  • Mesikämmen
  • Kusiaistennuolija
  • Musta mulkku
  • Kontio
  • Mönni
  • Iso Metsä
  • Metsän hiisi
  • Otso
  • Osmo
  • Otava
  • Lehmän syöjä
  • Maan kavala
  • Erä
  • Vilja

Esivanhempamme uskoivat, että karhun oikean nimen lausuminen toisi karhun paikan paikalle ihan fyysisesti. Kun tällainen ei ollut toivottavaa (ja harvoinpa oli), piti käyttää jotain muuta nimitystä, jottei karhu ymmärtäisi, että siitä puhutaan.

Kiitos asiantuntija Riku Lumiarolle artikkelin etukäteistarkistuksesta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.