Öjan 22 kilometriä pitkä Saaristopolku Kokkolassa: metsää, rakkaa ja ihania merenrantafiiliksiä

Reitin pituus 22 km
Kulkuaika 7–8 h
2 tulipaikkaa
Reitin lähtöpiste

Lyhyen tiepätkän jälkeen päästään polulle. Heti alkumetreillä polku imaisee otteeseensa, ja kauniisti metsän keskellä polveileva reitti saa mielen rentoutumaan. Välillä hengitys tihenee ja tulee jopa hiki. Onko Kokkolassakin mäkiä? Ja voi, mitä jäkäläpeitteisiä kallioita!

Kokkolan pisin retkeilyreitti, Öjan Saaristopolku, puhuttelee kokeneempaakin vaeltajaa. 22 kilometrin mittaisen reitin varrella maisemat vaihtuvat tiuhaan merellisistä tunnelmista synkkiin metsätaipaleisiin ja rakkakivikoilla tasapainotteluun. Reitti kulkee osittain Natura-alueella.

Luontoon maastoutuvia opasteita reitin varrella

Metsästä tupsahdetaan rantatielle, jota kuljetaan pieni pätkä. Pian ollaan takaisin polulla, ja tasapainoillaan rakkakivikossa. Tässä voisi toki olla pitkoksetkin, mutta kivet ovat hyvin asettuneet, ja kiveltä toiselle loikkiessa keskittyy vain tekemiseen. Välillä pitää hörpätä vähän vettä ja syödä evästä. Suklaata on tietenkin mukana. Odotan jo reitin puolivälin upeita rantakallioita.

Saaristopolku on rengasreitti. Lähtöpaikka sijaitsee Öjan koulun vieressä olevalla parkkipaikalla, josta löytyy myös alueen kartta. Samalta paikalta lähtee Håkin 12 kilometrin mittainen rengasreitti.

Öjaan on Kokkolan keskustasta noin 17 kilometrin matka. Saaristopolku on merkitty suhteellisen hyvin maastoon, mutta tarkkana saa olla silti. Reittiä voi lyhentää ja muutella melko helposti oikaisemalla metsäteitä pitkin.

Karut rantakalliot ovat vaikuttava ilmestys

Saaristopolulla on paljon kallioita, juurakkoisia ja kivikkoisia polkuja sekä pitkiä pitkospätkiä. Reitti on monesta kohtaa etenkin keväällä todella märkä, joten vedenpitävät jalkineet ovat suositeltavat. Jalkoja saa nostella melko tiuhaan, eli jalkineiden kannattaa olla myös mukavat.

Saaristopolun ehkä paras taukopaikka sijaitsee Korvgrävenillä, josta löytyy tilava ja hyväkuntoinen kota ja vessa. Muita kivoja paikkoja taukoiluun ovat Vandörenin lintutorni (ei tulipaikkaa) sekä Jääkäritupa (tulipaikka ja pöydät sekä wc). Jääkäritupaan ei pääse sisälle. Kalvholmenin autiotupa vaatisi kunnostamista ollakseen taas viihtyisä.

Reitillä voisi olla enemmänkin taukopaikkoja sen pituudesta johtuen.

Saaristopolku on parhaimmillaan kesällä ja syksyllä, kunhan muistaa suojautua punkeilta. Keväällä maastossa on paljon vettä, ja talvella reitti on helpoin kulkea ehkä lumikengillä sen epätasaisuuden vuoksi. Hyvänä jäävuonna voi hiihdellä rantoja pitkin.

Saaristopolku on upea polkujuoksukohde

Tapahtumajärjestäjätkin ovat heränneet reitin ainutlaatuisuudelle, ja nyt reitillä järjestetään peräti kaksi erilaista tapahtumaa kesän aikana.

Toukokuun lopulla Saaristopolun kansoittivat Öjan yövaeltajat, jotka nautiskelivat koko 22 kilometrin matkan erilaisten ohjelmanumeroiden siivittämänä kesäyön valossa.

Syyskuussa, ilmojen jo hieman viilennyttyä, poluilla kiitävät polkujuoksijat West Coast Trail Runnersin järjestämässä kisassa. Tänä vuonna matkat ovat 10 ja 22 kilometriä. Öjan polut ovat korkeusvaihteluiden puutteesta huolimatta ihanan tekniset ja maasto vaihtelevaa. Maasto kumpuilee ylös alas kallioiden ja kivikkoisten metsien keskellä. Märällä säällä kannattaa valita hyvin pitävät jalkineet.

Tapahtumat tuovat Kokkolan retkeilyreiteille käyttäjiä, näkyvyyttä ja kiinnostavuutta, ja Saaristopolkua on jo nyt kunnostettu tapahtumajärjestäjien toimesta entistä parempaan kuntoon. Aivan huikean hieno esimerkki siitä, kuinka talkootyöllä saadaan aikaan isoja muutoksia. Se vaatii yhteistä tahtotilaa ja aktiivisia tekijöitä. Hatunnosto teille!

Toki tapahtumat myös kuluttavat luontoa, ja järjestäjien tulee tuntea vastuu ihmismassojen hallinnasta. Osallistujien valistaminen roskattomuudesta ja retkeilypalveluiden ja rakenteiden parantaminen ovat hyvä alku.

Lisää Öjan saaristopolusta ja Kokkolan alueen retkeilyreiteistä löydät täältä.

Kokkolassa on myös vasta otettu käyttöön uusi liikuntapaikkasovellus, jota pystyy käyttämään myös näppärästi kännykällä. Sovelluksesta löytyy mm. paikannustoiminto.

Teksti on julkaistu aiemmin Luontoloinen-blogissa.

Sijainti: N=7085207.514, E=298597.908 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.