Nimettyjä puutaloja ja mahtava maisema kallionlaelta saaristoon: Naantalin vanha kaupunki ja Kuparivuori

? Vanha kaupunki kartalla
? Kuparivuori kartalla

“Nyt me lopetamme tämän kaupunkien palamisen ja rakennamme kaupunkiin suuren kadun”, sanoi Kenraalikuvernööri Pietari Brahe 1600-luvun Naantalissa ja näytti Mannerheiminkatua. “Se tulee tähän ja sen nimi on Isokatu, se on näin leveä ja paloturvallinen, ja teillä on kolme päivää aikaa purkaa talonne ja siirtää ne minne haluatte, mutta katu tulee tähän”.
Lähde: Visit Naantali

Naantalin vanhassa kaupungissa kävellessä ei voi olla huomaamatta kaupunkia halkovaa Mannerheiminkatua. Se halkoo muutoin sokkeloisten kujien ja värikkäiden puutalojen täplittämää historiallista kaupunkia leveänä kuin kiitotie. Oikeasti Mannerheiminkatu ei ole nykyisen mittapuun mukaan mikään järin leveä katu, mutta tuohon aikaan se riitti kuitenkin rajaamaan monia kaupunkeja tuhonneen tulipalon. Ajalle tyypilliseen tapaan talot oli rakennettu muutaman metrin päähän toisistaan, ja usein yhdessä talossa syttynyt tulipalo tuhosi suuren osan kaupungista. Ei ollut suuria palopumppuja sammuttamaan roihuavia paloja.

Vanhassa kaupungissa kaikilla taloilla on oma nimensä. Porttikongin yläpuolelle vilkaistessa saattaa löytyä vaikka kyltti: ”Hattu, Isokarhu, Jeremias, Pusa, Humppi, Tymppi, jne.” Koitin kaivella netistä lisää tietoa näistä taloista ja niiden historiasta, mutta huonolla menestyksellä. Ehkä olisi kannattanut käydä vielä kysäisemässä turisti-infosta, jospa heillä olisi ollut antaa lisää tietoa. Tällä kertaa se kuitenkin jäi nälän jo kurniessa suolen kiemuroissa.

Naantalin vanhassa kaupungissa on useita viehättäviä, pieniä ravintoloita. Niistä nälkäinen kulkija saa hyvän mielen lisäksi maittavaa ruokaa. Me valitsimme pienen pastaravintolan. Maittavan lounaan jälkeen kierroksemme jatkui kohti satamaa. Loma-ajan ollessa kiihkeimmillään siellä oli pilvisestä säästä huolimatta laiturit täynnä veneitä, ja terasseilla istumassa hyväntuulisia ihmisiä. Aivan liikaa meidän makuumme. Äkkiä pois!

Vanhan kaupungin takana kohoaa merenpinnasta 25-30 metriä korkea kallio, jota kutsutaan Kuparivuoreksi. Jälkien perusteella se on suosittu ulkoilupaikka kaupunkilaisten keskuudessa. Polkuja risteilee kallion laella ympäriinsä. Vain kallion korkein kohta on paljas ja avoin. Sinne mekin istuimme katselemaan merelle. Yhdellä silmäyksellä voi nähdä niin Tasavallan Presidentin kesäasunnon Kultarannan, kuin myös Kailon saarella olevan Muumimaailman tai vanhan kaupungin laidalla kohoavan keskiaikaisen kirkon tornin. Kaikki eri aikakausien maamerkit sulassa sovussa.

Kuparivuoren kalliorinteet ovat todella jyrkät, ja varsinkin sateen jälkeen liukkaat. Voin vain varauksella suositella kalliota lapsiperheen retkikohteeksi. Lähes pystysuorat jyrkänteet suoraan mereen ja vilkkaat lapset eivät välttämättä ole houkuttelevin yhdistelmä viettää picniciä.

Toki hieman kauempana kalliolla löytyy kyllä tasaisia ja turvallisiakin paikkoja eväiden nauttimiseen.

Isomaksaruoho (Sedum telephium) ja ruohosipuli (Allium schoenoprasum)

Avonaisella kalliolla kasvaa villinä ruohosipulia ja isomaksaruohoa. Varsinkin jälkimmäisen bongaaminen luonnossa oli itäsuomalaiselle yllätys. Meillä sitä kasvaa vain puutarhoissa istutettuna. Molemmat ovat herkullisia aineksia kesäiseen tuoresalaattiin. Isomaksaruohoa voi käyttää salaatissa raakana tai nopeasti ryöpättynä.

Kuparivuoren päältä laskeuduimme meren rantaan ja löysimme Lappalaisten rannan uimapaikan. Tämä on virallinen uimapaikka, jossa on huussi, pukukopit ja laituri. Ranta on kivikkoinen ja kallioinen, mutta ainakin uimataitoinen pääsee laiturin päästä uimaan varsin helposti.

Rannasta kalliolle nousevien portaiden yläpäästä haarautuu polkuja ja kävelyteitä useaan suuntaan. Vaihtoehtoisia paluureittejä rannalta vanhaan kaupunkiin onkin useita. Valitsimme sattumanvaraisesti yhden, ja palasimme vielä hetkeksi vanhan kaupungin kujille ennen matkan jatkumista kohti uusia seikkailuja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.