Nautitaan marraskuusta! 5 vinkkiä millaisiin retkikohteisiin kannattaa hakeutua

Puhuttaessa kauniista säistä ja ihanista retkeilykeleistä, ei marraskuun nimi aivan ensimmäisenä useinkaan nouse esiin. Se on sääli, sillä marraskuu tuo ulottuville todella hienoja luontoelämyksiä niin Etelä- kuin Pohjois-Suomessakin, ja omaa rauhaa riittää. Tärkeää on varmistaa, että vaatetus on sään mukainen. Lisäksi mukaan kannattaa kohteeseen kuin kohteeseen ottaa hyvää seuraa ja termarissa lemppariteetä. Tässä viisi vinkkiä kohdetyypeistä, jotka ovat lumoavimmillaan marraskuussa!

Sammaleiset vanhat metsät

Kun puut ovat riisuuntuneet lehdistä, illat hämärtyneet ja maailma sitä myöten muuttunut hieman synkemmäksi, on aika lähteä nauttimaan sammalikkojen kauneudesta. Sammalet suorastaan hehkuvat tähän aikaan vuodesta muutoin tummassa metsässä, ja sateiden ansiosta metsä myös tuoksuu todella hurmaavalta. Sammalmetsiä löytyy melkeinpä mistä päin Suomea tahansa, mutta muutamia konkreettisia kohdevinkkejä voisivat olla vaikkapa Hyypiön reitti Liesjärven kansallispuistossa, Lappeenrannan Haukvuori sekä Kittilän Ruoppakönkään metsä. Melkein kaikista kansallispuistoista löytyy vanhaa metsää, ja jos haluaa koluta tuntemattomampia paikkoja, tutustua kannattaa Luonnonperintösäätiön upeisiin kohteisiin.

Marraskuu saa sammalet hehkumaan.

Suot

Punaiseen pukeutuvat suot tarjoavat paitsi huumaavan ihanaa tuoksua ja silmille lepoa, myös superruokaa, nimittäin karpaloita. Pienikin tihkusade pitää pitkokset helposti hiljaisina ja omaa rauhaa riittää. Liukkautta tosin kannattaa muistaa varoa samalla kun nauttii maisemista ja kyykkii marjoja poimimaan. Kuten vanhoja metsiä, myös kauniita soita pitkoksineen löytyy monista kansallispuistoista, kuten Teijolta Salosta ja Torronsuolta Tammelasta. Huomionarvoisia ovat myös esimerkiksi Linnaistensuo Lahdessa ja Pilpa Oulussa!

Suo loistaa punaisena ennen lumipeitettä.

Saaristo

Merimielinen ottaa loppuvuonna(kin) kohteekseen saariston ja istuu kalliolle nauttimaan tyrskyjen katselusta. Turun saaristo on erityisen helppo saavutettava hyvien tie-, lautta- ja yhteysalusyhteyksiensä ansiosta, mutta myös Suomenlahdelta sekä toisaalta Perämereltä löytyy paikkoja, joissa veneetönkin pääsee meren äärelle miettimään syntyjä syviä, lueskelemaan kirjoja ja leikkimään hetkeksi ajatusleikkiä ettei muuta maailmaa murheineen ole olemassakaan. Ei ole lainkaan harvinaista, että merimieli rakastaa myrskyjä – mitä synkempi maisema ja suuremmat vaahtopäät, sen parempi (kunhan itse on turvassa ja lämpimässä sitä kaikkea ihailemassa). Kohteiksi voi harkita vaikkapa Hailuotoa Perämerellä, Kotkan Haapasaarta tai Paraista lukemattomine saarineen. Helpompia päiväkohteita ovat esimerkiksi Hangon Tulliniemi ja Kaskisten vanha kalaranta.

Jurmon tyrskyjä ja M/S Eivor.

Lähteet

Pienetkin lähteet saavat pontta syksyn sateista ja pulppuavat monin paikoin iloisina. Lähteiden etsiminen niin kartalta kuin maastostakin on myös hauskaa aarteenetsintää. Lähteelle voi viedä lahjan – vaikkapa sienen tai pähkinän – ja lähteen äärellä voi viettää pienen nuotiottoman ja roskattoman evästauon paikan tunnelmaa tunnustellen. Lähteet ovat persoonallisia, jokaisella on oma muotonsa ja luonteensa. Yksi voi olla pieni ja hyvin huomaamaton, toinen suuri kuin järvi. Tunnelma lähteiden ympäristössä on usein hieman taianomainen. Niinpä uuden lähteen löytäminen on aina jännittävää! Kuuluisia lähteitä ovat mm. Pirkkalankylän Neulalähde, Dagmarin lähde Raaseporissa ja Sulaoja Utsjoella. Hieno on myös Kiikalan Kultalähde, jonne on hiljattain perustettu uusi reitti. Lähteitä on kuitenkin kaikkialla, ja kannattaakin ottaa maastokartta avuksi omien lähilähteiden jäljittämiseksi.

Kultalähde.

Valosaasteettomat paikat

Marraskuun mahdottomalta tuntuva pimeys tuo valon esiin mitä kauneimmilla tavoilla, muun muassa Linnunradan muodossa. Eteläisessäkin Suomessa Linnunrata on mahdollista erottaa, jos valosaastetta on vähän. Pohjoisessa Linnunrata on niin kirkas, että sitä katsoessa haluaa melkein pitää kaverista kiinni, jotta ei putoaisi universumiin. Ursan Taivaanvahti-palvelussa listataan valosaasteettomia paikkoja, ja sinne voi käydä antamassa myös oman vinkkinsä. Kannattaa lukea myös Esko Valtaojan mainioita ajatuksia Linnunradasta tästä Ylen artikkelista. Aloittelijalle sopivat vinkit Linnunradan kuvaamiseen löydät täältä.

Linnunrata Kittilässä.

Lue myös:

Lähimetsä, paras metsä – 7 vinkkiä kuinka viettää aikaa yksin lähimetsässä

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.