Näsiä on keväisen lehdon kavalan kaunis kuningatar

Hanami on japanilainen juhla, jota vietetään, kun kirsikka kukkii. Sanan hanami kirjaimellinen merkitys on ”kukkien katseleminen”. Tarvinneeko asiaa sen enempiä selittää, jokainen kirsikkapuun loiston nähnyt sen tietää.

näsiä (5)

Yllätyksenä sen sijaan saattaa tulla, että vastaavan kauneuden voi kohdata yllättäen keskeltä keväistä suomalaista luontoa. Lumen alta paljastunut metsä on alaston, jopa lohduton ilmestys. Vaan sitä suuremmin sen keskeltä loistavat näsiän eli riidenmarjan kauniin violetit kukat.

näsiä (1)

Eikä uskomaton elämys rajoitu pelkästään silmillä nautittavaan kauneuteen. Näsiän kukat myös tuoksuvat huumaavan miellyttäviltä. Tuoksuttelussa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä jo pelkkä haistelu voi aiheuttaa pahoinvointia.

näsiä (4)

Valtavan kauneutensa lisäksi näsiällä, kuten kaikella liian kauniilla, on myös toinen puolensa. Se on tappavan myrkyllinen. Jo muutama marja riittää tappamaan suden. Haju, kuten aiemmin mainitsin, aiheuttaa pahoinvointia ja jos oksia pitää maljakossa, on sen vesi jo itsessään oireita aiheuttavaa.

näsiä (3)

Syksyllä näsiän marjat kypsyvät suuriksi ja tummanpunaisiksi. Vaikka ne näyttävätkin upeilta, tulee muistaa, että myös ne ovat myrkyllisiä. Liekö juuri siitä varoitellut Elias Lönnrot tuumatessaan, että ”koko kasvi sisältää erinomaisen kirpeyden, liiatenki marjat”. Onneksi ei heittänyt henkeään.

näsiä (3)

Näsiän kerääminen myyntiin on kielletty ja Ahvenanmaalla se on rauhoitettu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.