Muinaisjättien kättenjälkiä – Kalevanpojankivi Mynämäellä

Tuossa yhtenä päivänä karttoja tutkiessani silmiin osui nimi Kalevanpojankivi. Kivi näytti olevan metsätien varrella, lähellä isompaa tietä, joten saavutettavuuskin oli erinomainen. Matkaa kotiovelta ei ollut kovinkaan paljon, joten päätin lähteä vilkaisemaan.

Ennen metsätien alkua oli rakennuksia. Kohteliaasti kiersin ne metsän kautta ja jatkoin metsätien löydettyäni eteenpäin. Jalkaisin kun olin liikeellä, niin en huomannut katsoa pysäköintipaikkoja autolle. Tien varressa lähellä kohdetta oli purettu talo, ehkä sen pihalle voisi auton pysäköidä. Helppokulkuista metsätietä ei montaa minuuttia tarvinnut kävellä, kun iso kivenmurikka jo näkyikin.

3-kalevanpojankivi_rp

Kokoa Kalevanpojankivellä on keskikokoisen omakotitalon verran ja korkeutta arviolta lähemmäs kymmenen metriä. Massiivinen kivi siis. Parilla sivustalla oli pientä katosta, joiden alla voisi sadetta pidellä. Luoliksi niitä ei kuitenkaan voi kutsua parhaalla tahdollakaan. Kiven reunat ovat lähes pystysuoria, joten kiipeäminen huipulle on hieman haastavaa.

1-kalevanpojankivi_tikkaat

Paikalle on kuitenkin tuotu tikapuut, joilla kaiketi olisi helppo päästä kiven päälle. Yksin kun olin liikkeellä jäisenä pakkaspäivänä, niin päätin jättää kokeilematta. Tikapuiden kuntokin jäi tarkastamatta.

Kaiken kaikkiaan ihan kiva retkikohde, varsinkin noin läheltä löydettynä. Koska kyseessä on kuitenkin vain kivi metsässä, niin kauempaa matkustavien kannattanee retkisisällön maksimoimiseksi samalla vierailla vaikka Tummamäen louhoksella, Kallavuorella tai muulla lähellä olevalla retkipaikalla.

2-kalevanpojankivi_reuna

Kalevanpojat ovat mytologisia olentoja itämerensuomalaisessa kansanperinteessä. Yleensä kalevanpoikien kerrotaan olleen muinaisia jättiläisiä. Kertomuksissa kalevanpojat kuvataan kuitenkin inhimillisinä sankarihahmoina. Muiden muassa Väinämöisen, Kullervon ja Lemminkäisen sanotaan olevan kalevanpoikia. Suuren kokonsa ja valtavien voimiensa heidän teoikseen on arveltu poikkeuksellisia maastonmuotoja, esimerkiksi kivien, kuten tämänkin, sijaintia.

Kalevanpojista on kerrottu paikallisissa tarinoissa pitkin Suomea. Eniten mainintoja on Rauman ja Halikon välisellä alueella ja aivan erityisesti Laitilan-Kalannin-Pyhärannan seutuvilla. Vakka-Suomen kalevanpojat olivat kuuluja talon- ja maanrakentajina, muualla Suomessa tarinat kuvasivat heidät enemmänkin niittäjinä ja kaskenkaatajina. Historiasta eikä arkeologiasta ei kalevanpojista ei löydy varmaa mainintaa. Sankareiksi nämä hahmot lienevät kodotetut jo ennen viikinkiaikaa.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6738124 E 220422

Kuvat ja teksti: Petri Mikkola

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.