Muinainen palvospaikka, Jättölän koulun kuppikalliot Lohjalla

Jättölän koulun kuppikivi, tai oikeammin kuppikallio kuuluu siihen joukkoon kohteita, jotka olen yhyttänyt museoviraston mainion rekisterin kautta. Paikka oli ollut tiedossa jo jonkun aikaa, kun sen tarkastamiseen löytyi viimein sopiva rako menneenä kesänä.

Päivä on pilvinen, mutta lämmin. Retkeilypäiväksi mitä parhain. Vielä paremmaksi sen teki aamuinen ajankohta. Olimme liikkeellä jo kun valtaosa muusta kansasta yritti nukkua kohmeloaan pois. Me seikkailijat saimme siis liikkua rauhassa.

Jättölän koulun kuppikallio on siitä kiitollinen paikka, että perille on helppo löytää ja aivan kohteen viereen pääsee autolla. Toisaalta museoviraston rekisteriin merkattu kalliopaljastuma oli sen verran hyvin maastoutunut, että ehdin kotvan kävellä sen vieressä ja ylikin, ennen kuin hoksasin sen sijallaan. Mutta siinähän se oli. Juuri missä pitikin: Kalliopaljastuma noin 20 metriä vanhasta koulurakennuksesta pohjoiseen.

lohjan kuppikivi-2050

Sileässä kalliopinnassa, sen itäisimmällä poimuharjalla on ainakin 11 kuppia rivissä poimun sunnassa. Itse olin laskevinani 13, mutta mielikuvitukseni tapaa liioitella näissä asioissa.

lohjan kuppikivi-2059

Osa kupeista oli vierekkäisinä pareina, osa yksinään. Yritin miettiä niiden muodostamalle kuviolle jotain logiikkaa siinä kuitenkaan onnistumatta.

lohjan kuppikivi-2057

Suurimmat kupeista olivat halkaisijaltaan viisisenttisiä. Tiedetään, että kiveen tehtyihin kuoppiin uhrattiin sadon saannin turvaamiseksi mm. viljanjyviä.

lohjan kuppikivi-2061

Kuppikivet liittyvät vainajakulttiin ja ne esiintyvät usein kylien kalmistojen yhteydessä. Suurin osa sijaitsee rautakautisissa asuinympäristöissä, mutta ajoittaminen ei ole yksiselitteistä. Osa löydetyistä on ilmeisesti selvästi nuorempiakin.

Museoviraston lähde kertoo, että kuppikalliosta suoraan luoteeseen lähempänä ns. pikkukoulua on toinen, isompi kalliopaljastuma, jossa ei havaittu kuppeja. Niitä en havainnut minäkään, mutta aivan niin helpolla en luovuttanut. Sen verran luonto on opettanut, että jos jotain yhden löytää, niin kannattaa katsoa, josko läheltä löytyisi toinenkin.

lohjan kuppikivi-2054

Lähellä itse vanhan koulurakennuksen porstuaa oli kallionyppylä, jolle oli pystytetty lipputanko. Kipusin sen viereen ja kumarruin tutkimaan kalliota.

lohjan kuppikivi-2047

Kauaa ei mennyt, kun huusin seuralaiselleni, että löysin lisää kuppeja. Ensin yhden, sitten toisen. Kalliossa oli kaikkinensa viisi näkyvää kuppia. Suurimmat selvästi isompia kuin rekisteriin merkatun kallion kupit. Yhteen niistä jätin pienen lahjan ennen kuin poistuin kotimatkalle pohtimaan, mitä itse lipputangon jalan alle mahtoi jäädä.

Kuppikivi on mukava ja helppo tapa tehdä pieni reissu menneisyyteen ja nähdä konkreettinen jälki muinaisesta suomalaisesta luonnonuskosta.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6702487 E 331475

1 reply
  1. Milli
    Milli says:

    Lohjalla Jättölän Kuppikivi laittaa mielikuvituksen toimimaan. Mitähän siellä tapahtunut? Erittäin mielenkiintoista. Kiitos Antti jutusta ja kuvista. Jättölä, jostain tuo nimikin tulee, mikähän lie historia?

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.