Monestiko menet metsään aikavälillä 24.9. – 7.10.2018? Kerro se Ylelle ja auta saamaan jokamiehenoikeudet Unescon listalle

Jokamiehenoikeudet meillä Suomessa ovat asia, josta moni tässä maailmassa voi vain unelmoida. Kun poikkeamme arki-iltana lähimetsään poimimaan kourallisen mustikoita, tai kun viikonloppuna suuntaamme kori kädessä sieneen, emme ehkä muista tulla edes ajatelleiksi, kuinka onnekkaita olemmekaan. 

Nyt jokamiehenoikeudet halutaan viedä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Tämän toteutumiseksi Yle pyytää sinunkin apuasi – ja meiltä Retkipaikan lukijakunnastahan varmasti tällaista apua löytyy!

Ylen Mennään metsään -kampanjassa halutaan tietää, montako kertaa sinä menet metsään aikavälillä 24. syyskuuta – 7. lokakuuta 2018. Kaikenlaiset metsäänmenemiset lasketaan, olipa kyseessä sitten lenkki koiran kanssa, sieniretki tai ihan vain arkinen rauhoittumishetki.

”Jos osoitamme yhdessä, että jokamiehenoikeudet ovat jatkuvassa käytössä ja meille tärkeitä, voi haku Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle alkaa.” -Yle

Laskuriin pääset tästä >>

Mutta miksi jokamiehenoikeudet tulisi saada Unescon listalle?

Suomessa on maailman laajimmat oikeudet mennä metsään ja nauttia metsästä monipuolisesti. Meillä metsään meneminen ei edellytä maanomistajan lupaa tai erillistä maksua. Osaisitko edes kuvitella, että joutuisit pyytämään maanomistajan luvan tai maksamaan pääsymaksun saadaksesi kipaista mustikkaan omaan lähimetsääsi? Jokamiehenoikeus pätee kaikkiin, jotka ovat Suomessa, kansalaisuudesta, varallisuudesta tai muusta tekijästä riippumatta.

Yle kirjoittaa:

”Unescon listalle pääseminen olisi vahva lisäsuoja usein itsestäänselvyytenä pidetyille jokamiehenoikeuksille. Jokamiehenoikeuksistahan ei ole yhtenäistä lakia, vaan niihin kuuluu se, mitä on perinteisesti pidetty kohtuullisena, haittaa aiheuttamattomana, ja jota ei ole laissa kielletty. Jokamiehenoikeudet ovat maan tapa. Monista jokamiehenoikeuksien osista on toki lainsäädäntöä eri laeissa.”

Näin merkitset metsäkäyntisi laskuriin

Jotta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle pääsee, tulee kyseessä olla tapa, jota kansalaiset yleisesti arvostavat ja käyttävät. Listalle pääseminen ei ole helppoa ja tiedossa on, että hakuprosessiin voi mennä kolmesta jopa viiteen vuotta. Pian edessä olevat kaksi viikkoa, jolloin metsäkäyntejä kerätään, ovat kokonaisuuden kannalta hyvin tärkeät: mitä enemmän metsäkäyntejä on, sitä suurempi on kansalaismielipiteen painoarvo jokamiehenoikeuksien säilyttämisen puolesta.

Mennään metsään -laskuri avautuu 24. syyskuuta osoitteessa yle.fi/mennäänmetsään. Kahden viikon ajan voit merkitä, kuinka monta kertaa menet metsään tempauksen aikana. Laskuriin voi merkitä vaikkapa yhden käynnin joka päivä, tai halutessasi voit merkitä koko kahden viikon käynnit kerralla tempauksen lopulla. Huomaa, että metsäkäyntien laskeminen lopetetaan 7. lokakuuta, eli kirjaa käyntisi ennen sitä!

Metsäkäyntien laskeminen lopetetaan suorassa tv-lähetyksessä Evon metsistä TV1:llä 7.10. klo 18.15-20.30.

Osallistu myös Minä ja mun puu -somekampanjaan

Yhtenä osana Mennään metsään -kampanjaa on Minä ja mun puu -sometempaus, joka alkoi jo Suomen luonnon päivänä 25.8.2018. Jos sinulla on jokin erityinen puu, vaikkapa lapsuudesta tuttu kotikylän maamerkki tai muu puu, joka merkitsee sinulle paljon, jaa tarina somessa. Voit jakaa kuvan, piirroksen tai vaikka runon somessa hashtagilla #minajamunpuu.

Minä ja mun puu -tarinoita nähdään Yle Luonnon somessa, yle.fi/luonto -sivustolla sekä televisiossa. Luonto-Suomi radiossa keskittyy puutarinoihin 26. syyskuuta, Vesan päivän eli kansainvälisen puun päivän aattona. Lisäksi kuvat ja tarinat kerätään näyttelyksi Metsämuseo Lustoon Punkaharjulla.

Löytyykö jostakin päin Suomea puu, joka on sinulle aivan erityisen tärkeä?

Lue lisää Ylen sivuilta

Mennään metsään -kampanjasta mukana viestimässä ovat myös suuret suomalaiset luontotoimijat ja ulkoliikuntajärjestöt kuten Suomen Latu, Metsähallituksen luontopalvelut ja Suomen luonnonsuojeluliitto. Ylellä on yllä mainittujen tempausten lisäksi myös monenlaista muuta ohjelmaa kampanjaan liittyen – ohjelmassa on muun muassa kaikki maamme 40 kansallispuistoa kattava polkujuoksukiertue. Lue lisää Mennään metsään -kampanjasta Ylen nettisivuilta.

Retkipaikka kannustaa kaikkia osallistumaan Mennään metsään -kampanjaan – laittakaahan siis laskuriviikkojen alkamispäivä 24. syyskuuta muistutukseksi puhelimiinne tai kalentereihinne!
21 replies
  1. A Nikki Vehniäinen
    A Nikki Vehniäinen says:

    Huono aika, hirvikärpästen vuoksi ei metsään tee mieli syksyllä, vaikka muuten käyn.

    Vastaa
  2. Vuokko Hosia
    Vuokko Hosia says:

    Pyöräilen päivittäin myös metsässä. Jos en pyöräile, kävelen kuitenkin myös metsässä. Kotoani pääsen kävellen metsään puolessa tunnissa.

    Vastaa
  3. Anna Miettinen
    Anna Miettinen says:

    Kyllä siellä hirvikärpästen joukossa jonakin vuonna on tullut käytyä. Ihmettelen vaan, onko Ylen asiana kerätä tälläistä tietoa tässä tarkoituksessa. Kyllä eduskunta säätää maassamme lait. Tässä ennakoidaan metsämaiden laittamista kiinteistöveron piiriin. Siitä on ollut esillä jo useampia vaatimuksia. Tämä on puhtaasti voimakas poliittinen lähinnä vihervasemistolainen hanke, jolla jokamiehen oikeudet yritetään betonoida maanomistajille asetettaessa kiinteistövero.

    Vastaa
    • Antti Huttunen
      Antti Huttunen says:

      Hei Anna Miettinen. Ensiksikin kyseessä ei ole mikään lainsäädännöllinen hanke. Toisekseen jokamiehen oikeudet on jo vuosisatoja sitten betonoitu pysyväksi osaksi tätä maata. Ne ovat maanomistusta vanhempaa perua, tapaoikeutta, joka on Suomessa harvinaista, mutta yhtä vahvasti oikeuskäytäntöä ohjaava elementti kuin kirjallinen lakikin.

      Metsämaat ovat vuoteen 2005 asti olleet pinta-alaverotuksen piirissä, eikä asiasta siihenkään aikaan purnattu. Toisekseen tuo verotus ei edes liity tähän asiaan millään tavalla, sen kytkeminen tähän on edesvastuutonta, loukkaa esi-isiämme ja ei edusta kuin pienen osan maanomistajien näkemystä. Ihan keskustan jäsenenä ja maalla asuvana maanomistajana tämän totean. Helsingille, vihreille ja ties mille voit olla miten kiukkuinen vaan, mutta älä sotke tätä yhtä Suomen hienoimmista asioista siihen, kiitos.

      Ystävällisesti,
      Antti Huttunen

      Vastaava toimittaja
      Retkipaikka.fi

      Vastaa
  4. heli
    heli says:

    Olenkin jo melkein metsässä, kun ovesta ulos menen, elikkäs -montako kertaa?! Puut, tuulen humina puissa ja auringon heijaste aamuisin sieä illalla oksilla -En voi tietää rauhoittavampaa tilaa!

    Vastaa
  5. Martti Pulkki
    Martti Pulkki says:

    Joka päivä,jos olen terveenä. Ulkoilen koiran kanssa, marjastan,sienestän metsästän ja valokuvaan.

    Vastaa
  6. Eila Järveläinen
    Eila Järveläinen says:

    Minun metsässäni on ihanat kalliot, joille kuljen metsikön halki miltei joka päivä kesät talvet.

    Vastaa
    • Eila Järveläinen
      Eila Järveläinen says:

      Laskin, että tuona aikana käyn metsässä 12 kertaa. Kahtena päivänä teen pitkän (10.000 askelta) kaupunkikävelyn, työmatkaliikuntaa.

      Vastaa
  7. Hannu Manninen
    Hannu Manninen says:

    Mä meen metsään sienestämään ihan siksi, kun siellä on niin mukavia hirvikärpäsiä. Ovat joka kerta jättäneet mun eloon, eivätkä ole syöneet mun sieniäni.

    Vastaa
  8. Päivi Korkeamäki
    Päivi Korkeamäki says:

    Asun keskella metsää, joka päivä tulee metsässä poikettua, muutama askel ja olen pihasta ihan oikeassa metsässä. Jotkut sienestajät varsinkin luulevatkin pihamme kuuluvan jokamiehen oikeuksien piiriin ja marssivat tästä läpi. Mitään aitaa emme pihaan halua koska on kiva katsella ikkunasta kun peurat, jänikset, kauriit, ilvekst, ketut ja muut kulkevat pihassa. Eläin ei ymmärrä mikä on hoidettua pihaa, mutta ihmisen luulen sen tunnistavan, kiertäminen vaan on vaikeaa.

    Kannatan silti jokamiehen oikeutta, osa ympäröivistä metsistä on naapurin.

    Vastaa
  9. Pia
    Pia says:

    Lasten ja koirien kanssa käydään päivittäin metsässä , luontopoluilla ja laavuilla , sienestetään , marjastetaan ja nautitaan luonnosta!

    Vastaa
  10. Helena Okkonen
    Helena Okkonen says:

    Metsä on maatilamme ympärillä ja metsä on kuin pihapiiri johon poikkean lähes päivittäin,josta myös keräämme monen laiset syömiset emme kuitenkaan metsästä.Heihomme hoitavat noin 30 ha perinnebiotooppia ja laidunnuksen ansiosta monet uhanalaiset,harvinaiset ja silmälläpidettävät kasvit ovat edelleen säilyneet ympäristössämme.Samalta alueelta lehmät on jo ennen sotia saaneet kesäisin ravintonsa.

    Vastaa
  11. Tarja Koo
    Tarja Koo says:

    Jokamiehen oikeuksia voidaan pitää alkuperäiskansalle kuuluvana oikeutena. Ennen Isojakoa metsät kuuluivat kaikille, joten niitä ei voi tässä mielessä omistaa.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.