MobiRanger – mobiiliopas kansallispuistoihin

Usean päivän vaelluksilla kännykkä kulkee mukana rinkan taskussa ja se kaivetaan esille vasta, kun tiedetään varmasti, että verkkoa on tavoitettavissa. Kuvia ottaakseen siitä ei kannata akkua tuhlata, milläs sitten soitetaan apua jos jotain sattuu. Urho Kekkosen ja Pyhä-Luoston kansallispuistoissa puhelimesta on muuhunkin, sillä se toimii lisätiedon lähteenä Metsähallituksen tuottamassa mobiilisovelluksessa, MobiRangerissa.

Urho Kekkosen kansallispuistossa mobiiliopas tarjoaa lisätietoa puiston historiasta sekä saamelaiskulttuuriin liittyvistä kohteista. Pyhä-Luoston kansallispuistossa keskitytään geologiaan ja erikoisiin maastonmuotoihin. Oppaan käyttö aloitetaan valitsemalla retken lähtöpaikka. UKK-puistossa valittavana on seitsemän suosituinta retkien lähtöpaikkaa, jotka on jaettu neljälle kartalle. Lisäksi on yksi kartta-alue puiston keskiosasta.

Ukpuisto_lähtöpaikat

Vaikka oma reitti olisikin jo selvä lähtöpaikkaa myöten, kannattaa vilkaista myös muiden lähtöpaikkojen tarjoamat vaihtoehdot. Esimerkiksi omalle muutaman päivän vaellukselle lähtöpaikkana oli Kiilopää, mutta reitin varrelle sattuvista kohteista suurin osa löytyi Tankavaaran karttalehdeltä. Eri karttaosiossa olevia kohteita ei pääse katsomaan toisen karttaosion kautta, vaikka karttaa pystyykin vierittämään puiston eri osiin. Esimerkiksi siis Tankavaaran karttaosiossa olevia kohteita ei näe, vaikka vierittää Kiilopään karttaosiota oikealle kohdalle. Karttaosioiden selaaminen on helppoa, sillä ensimmäinen näkymä, joka valinnan jälkeen ruudulle tulee, on kokonaiskuva, josta saa selville heti kohteet, joita osio tarjoaa. Varoituksena vain, että tulevat retket saattavat alkaa muotoutua jo mielessä. Mobiilisovellus siis vaatii, että sen kaikki karttaosiot selaa läpi, mutta se tuskin on vastenmielinen teko.

Karttalehdeltä löytyy aurinkosymbolilla merkityt kohteet, joita Urho Kekkosen kansallispuistostUkpuisto_kohdenimeta on tällä hetkellä esitelty 18. Kohteet liittyvät saamelaiskulttuuriin ja poronhoitoon, esimerkiksi Niilanpään erotusaidan esittely, tai kansallispuiston historiaan, kuten Ruijanpolun kertomus.

Kohde-esittelyt koostuvat kuvista ja teksteistä. Mobiilioppaan positiivinen ominaisuus on myös, että puhelimen kuulumattomuutta on ajateltu, ja karttalehdet voi ladata puhelimeen etukäteen, jolloin ne aukeavat vaikka verkossa ei oltaisikaan ja tiedot kohteesta voi lukea vasta paikanpäällä. MobiRangerin käyttöperiaate ei muutu, vaikka käyttäisikin laitteeseen ladattua karttaosioita. Se on ehdottomasti plussaa – ladattuja tiedostoja ei tarvitse kaivella puhelimen uumenista.

Mobiranger näyttää karttalehdellä myös Metsähallituksen ylläpitämät palvelurakenteet. Tuvat, laavut ja tulipaikat sekä reitit näkyvät myös puhelimeen ladatuilla karttaosioilla. Oman sijainnin saa myös näkymään kartalla, joten etenemistä voi seurata helposti. Karttapohjana toimii Maanmittauslaitoksen peruskartta 2015, eli sama mikä on retkikartta.fi-palvelun pohjakarttana. Pelkästään puhelimen karttasovelluksen varassa retkelle ei pidä lähteä, vaan oikea kartta, jonka lukeminen ei ole akusta kiinni, kannattaa varata mukaan.

MobiRangerin käyttö on helppoa. Jonkin verran raskaasta sovelluksesta on kumminkin kyse, sillä ihan saumattomasti se ei toimi (testauttu iPhonella). Latausajat tosin voivat olla kiinni myös mobiiliverkosta, mutta valmiiksi ladatuilla kartoilla oli havaittavissa samaa jähmeyttä kuin jos puhelin olisi ollut kuuluvuusalueella.

KLuulampiäyttökokemukseni rajoittuvat Urho Kekkosen kansallispuiston mobiilioppaaseen. Mielestäni mobiiliopas on erinomainen lisä, ja on hienoa, että myös Saariselän keskuksista saavutettavissa olevat päiväretkikohteet on huomioitu. Opas tuo mukavan lisän historiatiedoillaan, esimerkiksi Luulammen kahviossa retkieväitä nauttiessa harvemmin tulee tiedostettua alueen olleen asutettu jo 9500 vuotta sitten.

Retki saa mukavan lisämausteen MobiRangerin tarjoamasta lisätiedosta, mutta kannattaa muistaa, että itse koettua ja nähtyä ei voi verratakaan MobiRangerin tarjoamaan mobiilimatkaan. Oma ajatukseni on siis, että polulla ja reitillä nokka ylös ja katse pois puhelimen näytöstä – nippelitietoa voidaan tavata sitten tauollakin.

MobiRanger toimii älypuhelimissa tai tableteissa, joissa on Windows, Android tai iOS-käyttöjärjestelmä. Sovellus on ilmainen ja se on ladattavissa mobiilikaupasta. Lisää tietoa luontoon.fi-sivujen ohjeesta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.