Mitä on bikepacking tai bikerafting? Näinkin voit liikkua Suomen luonnossa – katso video!

What is Bikepacking?

Kerta toisensa jälkeen olen maastopyöräni eturenkaan suunnannut  kohti metsää, pois asfaltilta. Pois autojen seasta. Polkupyörä on minulle yksi keino saavuttaa luonto, metsä ja sen rauha.

Bikepacking on maastopyörän avustuksella tapahtuvaa kevytretkeilyä. Ajatuksena on pysyä pois asfaltilta niin paljon kuin mahdollista ja kulkea vanhoja metsäautoteitä ja polkuja sekä pyöräretkeilyä varten tehtyjä reitistöjä; pyöräillä halutun pituisen matkan ja majoittua luontoon parhaaksi katsomaansa paikkaan silloin kun siltä tuntuu. Mukana kulkevat kaikki majoitteesta ruokaan ja varusteisiin, joten mukaan otetaan vain välttämättömin. Keveydestä ja pienuudesta on hyötyä tarvikkeita valitessasi.

Pyörä on juhta, muuli, joka kantaa tai vaihtoehtoisesti vetää kaiken mitä 1–4 yön retkillä tarvitsen: varusteet, sapuskan sekä majoitteen – siis kaiken.

Packraft kulkee välillä myös mukana, ja sen avulla retket saavat aivan uuden ulottuvuuden, kun voin ylittää järviä tai vaihtaa maisemaa jokia pitkin. Talviretkeily pyörällä on haastavaa, mutta leveät renkaat ja perässä vedettävä ahkio tuovat tarvittavaa apua upottavilla poluilla selviämiseen.

Bikepacking-laukut

Peruslaukut ovat runkolaukku (frame bag), satulalaukku (saddle pag) ja ohjaustankolaukku (handlebar bag). Näiden lisäksi voi käyttää myös tarakkalaukkuja (rear panniers), jos lisätilan tarvetta ilmenee.

Polkupyörän valitseminen

Näihin touhuihin on maastopyörä paras kapistus. Se on sitten mieltymiskysymys alkaako retkipyörää rakentamaan ”tavallisesta” MTB-pyörästä vai valitseeko ihan aidon ja alkuperäisen Bikepacking-konkelin. Ehkä pyörää valitessasi on hyvä pitää mielessä, että missä ja milloin pyörällä ajat. Jos ajat vain kesäisin, voi tavallinen ”nakkirengas” tahi plussakoon rengas olla juuri sinun valintasi. Mutta jos ajatuksissasi on pyöräillä ja retkeillä ympärivuotisesti, niin vahvasti suosittelen fatbikeä, jonka renkaista ei ainakaan leveys eikä pito lopu kesken. Tämän lisäksi voit valita joko täysverisen teräsrunkoisen retkipyörän, josta löydät kiinnistyskohdat kaikelle mahdolliselle ja vähän ylimääräisellekin. Itse olen päätynyt Canyon Dude -fatbikeen, joka on lämminverinen maastopyörä – eikä alun perin retkipyörä laisinkaan.

Kuva: Heikki Sulander

Minulle on tärkeää, että pyörä on monipuolinen matkakumppani, sillä suurin osan polkemistani kilometreistä kertyy työmatka- ja lenkkipyöräilystä. Retkitouhuihin saan oman pyöräni varusteltua paremmin kuin hyvin. Se ottaa vain aikansa, kun kokeilet ja tuunaat pyörästäsi itsellesi toimivan kokonaisuuden, soivan pelin.

Varusteet

Käyn tässä pikaisesti läpi kesäretkilläni mukana kulkevat varusteet ja tarvikkeet:

Majoite: DD-Hammock superlight (riippumatto, hyttysverkko, tarppi) + underblanket +  kesämakuupussi. Sekä merinovillainen pitkä kerrasto. Pipo.

Ruokailuun: Puukko + Risukeitin & Kaasukeitin + pähkinöitä, Snickers, retkiruokaa. Vettä, paljon vettä. Onki + syötit

Huolto: Varasisäkumi, paikkasarja, pumppu + monitoimityökalu ja ensiapulaukku

Vaatteet

Kypärä, ajohanskat, ajolasit

Taukovaatteet: pitkät housut + kevyt takki + villapaita

Sadevaatteet: housut, takki, kypäränsuoja, kenkiensuojat

Lisävarusteet: Kesällä pidän myös jollakin reissulla mukana packraftiä eli reppulauttaa, joka on eräänlainen ilmalla täytettävä kanootti. Tämä kapistus nostaa retkeni uudelle tasolle. Pystyn tekemään siirtymiä jokia pitkin ja ylittämään järvenselkiä.  Melomo & MRS Microraft ISS

Blackburnin Fat Bike Rack – on ollut erinomainen lisävaruste fatbikeä varustellessa. Loistavasti muotoutuva kapistus eteen ja taakse.

Melomo – Backraft (reppulautta)
Teen itse retkiä myös talvella, jolloin reittivalinnan mukaan minulla on mahdollisuus ottaa vetääkseni ahkio, Savotan paljakka.

Tärkeintä on lähteminen… Ja seikkailut jatkuu… Joten pistähän seuraten!

#FILLARIPÄIVÄKIRJA:

Facebook: Fillaripäiväkirja

Instagram: @Fillaripk

Retkipaikka.fi

YouTube

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.