Miksi sinunkin kotikuntasi kannattaisi palkata eräopas tutustuttamaan lapset ja vanhukset lähiluontoon

Kuva: Noora Säily

Luonnossa oleskelu tekee kokonaisvaltaisesti hyvää meille jokaiselle – olimmepa sitten nuoria, vanhoja, vetreitä tai verkkaisia. Hyvän luontosuhteen syntyminen ja ylläpito lisää niin henkistä kuin fyysistä hyvinvointia, ja kenties suurin merkitys on lähiluonnolla, joka tarjoaa meille helppoja luontohetkiä arkiseen elämään. Mutta kuinka madaltaa ihmisten kynnystä tutustua lähiluontoonsa?

Me Retkipaikassa ehdotamme konkreettista ratkaisua, joka ei vaadi paljon, mutta voi antaa valtavasti.

Ehdotamme, että kunnat tarttuisivat rohkeasti mahdollisuuksiin ja palkkaisivat erä- tai luonto-oppaan töihin esimerkiksi määräaikaisesti muutamiksi kuukausiksi vuodessa. Opas voisi tutustuttaa niin päiväkotilaisia, koululaisia, vanhuksia kuin muitakin kuntalaisia lähiluontoon turvallisesti ja innostavasti, lisäten näin hyvinvointia vahvistamalla kuntalaisten luontosuhdetta.

Samalla tämä edistäisi oman kunnan luontokohteiden tunnettuutta, kun yhä useammat löytäisivät nämä kohteet ja viestisivät niistä eteenpäin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Opas voisi olla kunnalla töissä vaikkapa kesäkuukaudet tai pari kuukautta keväällä ja pari syksyllä – ajankohtina, jolloin luonnossa tapahtuu erityisen paljon ja on monenlaista mielenkiintoista nähtävää ja tutkittavaa.

Kustannukset olisivat varsin pienet verrattuna niistä saataviin hyötyihin. Toivomme, että te, rakkaat lukijamme, välittäisitte tämän idean eteenpäin myös oman kuntanne päättäjille!

Parhaassa tapauksessa yhä useampi kuntalainen intoutuu liikkumaan luonnossa ja tutkimaan lähiluontoa myös oma-aloitteisesti, kunhan ensimmäinen askel on otettu ohjatusti eräoppaan kanssa. Innostavan ja luonnosta paljon tietävän oppaan seura on omiaan auttamaan myös lasten luontokipinän syttymisessä.

Nurmijärvellä on tästä jo kokemusta

Kiljavan opistolla Nurmijärvellä on jo kokemusta tämäntyyppisestä toiminnasta: erä- ja luonto-opasopiskelijat ovat kahden vuoden ajan tutustuttaneet alueen lapsia ja vanhuksia lähiluontoon ja olleet mukana järjestämässä innostavia liikuntatapahtumia.

– Lähestyimme kuntaa kirjeellä, jossa tarjouduimme järjestämään päiväkotilaisille, koululaisille ja vanhuksille luontoretkiä. Tarjous sai hyvän vastaanoton, ja yhteydenottoja on tullut niin paljon, että aivan kaikkeen emme ole pystyneet edes vastaamaan, kertoo kouluttaja Pasi Juutilainen.

– Tarve tällaiselle toiminnalle on todellakin suuri.

Yhteistyöllä Nurmijärven lapset ja vanhukset ovat saaneet ilmaisia luontoelämyksiä samalla, kun Kiljavan opiskelijat ovat saaneet aitoa asiakaspalvelukokemusta ja pystyneet osoittamaan taitonsa koulutuksen vaatimusten mukaisesti.

Tammelassa kiinnostuttiin jo

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson kertoo innostuneensa ajatuksesta jo aiemmin tänä vuonna, kun Retkipaikan perustaja Antti Huttunen oli esittänyt idean muuan yhteistyöpalaverissa.

– Ajattelin, että no niinpä, miksi ihmeessä meillä ei ole tällainen systeemi käytössä! Tällainen toiminta sopisi hienosti meidän kahden kansallispuiston imagoomme. Pidin erityisesti siitä, että idea huomioi sekä lapset että seniorikuntalaiset, Larsson kertoo.

Hän muistuttaa, että kävi SOTE:ssa miten tahansa, kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämistehtävä jää joka tapauksessa kunnille. Määräaikaisen erä- tai luonto-oppaan palkkaaminen palvelisi juuri sitä. Larssonin mukaan realistisesti ajateltuna mahdollista Tammelassa olisi palkata osa-aikainen opas kevät- ja syyskaudelle, ja hän uskoo mahdollisuuden houkuttavan myös oppaita, joilla on talvella kiireinen pääsesonki Lapissa.

Larsson kuitenkin muistuttaa, että asialla on myös kääntöpuolensa, joten keskusteluja on käytävä.

– Meillä on alueellamme elämyspalveluita luonnossa järjestäviä yrityksiä, ja osa yrittäjistä on ollut minuun yhteydessä hieman huolestuneena, että miten tämä vaikuttaisi heihin. Olen todella iloinen, että tämä toinen näkökulma tuli esiin jo näin alkuvaiheessa, niin voimme keskustella asiasta yrittäjien kanssa, Larsson sanoo.

– Aion ehdottaa, että jonkinlainen kunnan tarjoama opaspalvelu meille Tammelassa räätälöitäisiin. Se tulee kuitenkin tapahtua niin, ettei siitä ole alueen opasyrittäjille haittaa, eli ensiksi istumme saman pöydän ääreen heidän kanssaan.

Osa kuntien matkailusektoria?

Nurmijärven kunnan liikuntasuunnittelija Mika Vänni näkisi erittäin hyvänä, että lapsille, nuorille ja vanhuksille tarjottaisiin kunnan puolesta mahdollisuus tutustua lähiluontoon muillakin paikkakunnilla kuin Nurmijärvellä. Tämä voisi tapahtua joko palkkaamalla oppaita tai tekemällä yhteistyötä alan oppilaitosten kanssa.

– Luonto on monelle suomalaiselle sellainen ympäristö, johon voisi tehdä mieli lähteä, mutta ei välttämättä yksin. Oppaan kanssa tehdyt retket voisivat ainakin aluksi olla hyvä vaihtoehto, Vänni miettii.

Hän uskoo, että jos kunnat laajemminkin lähtisivät tarjoamaan luontoretkiä asukkailleen, voitaisiin koko erä- ja luonto-oppaan ammattialaa palveluineen ja mahdollisuuksineen saada paremmin näkyville.

– Tämä voisi samalla olla hyvä tapa saada näkyvyyttä oman kunnan luontokohteille. Meillä täällä etelässäkin on kaunista luontoa ja hienoja kohteita. Eli tämä voisi olla ihan osa kuntien matkailusektoria, Vänni sanoo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.