Miksi retkeilyn pitäisikään olla kiiltokuvaa? Rovaniemellä asuvan Kerttu Komulaisen Lähtisitkö?-retkeilyblogi hurmaa aitoudellaan

Kun kuhmolainen Kerttu Komulainen oli 7-vuotias, jäi hän koulusta palatessaan pois taksista kaksi kilometriä ennen kotia. Äidin soitellessa hädissään kouluun sai hän lopulta selville, että tytär oli halunnut jäädä metsätien varteen saadakseen kävellä loppumatkan kotiin luontoa katsellen. Yhä tänä päivänä Komulainen on luontofiilistelijä, mindfulness-retkeilijä, joka kulkee luonnossa hitaasti ja pysähtyy vähän väliä. Nykyisin Rovaniemellä asusteleva Komulainen, 28, työskentelee valokuvausoppaana ja kirjoittaa persoonallista Lähtisitkö?-retkeilyblogia.

Lähtisitkö? esittelee ennen kaikkea Rovaniemen ja Lapin alueen retkikohteita, mutta Komulainen käsittelee blogissaan retkeilyyn liittyviä aiheita myös yleisellä tasolla. Yksi blogin silmiinpistävimmistä ja suosituimmista artikkeleista kertoo, kuinka vaellusharrastuksen voi aloittaa edullisesti.

– Nautin suuresti kyseisen artikkelin kirjoittamisesta. Mediasta saa kuvan, ettei metsään ole asiaa ilman tuhansien eurojen varusteita, ja tuntui hyvältä kapinoida tätä kuvaa vastaan. Sain kyseisestä jutusta paljon hyvää palautetta ja toivon, että se on alentanut joidenkin ihmisten kynnystä aloittaa luontoharrastus, Komulainen sanoo.

Kutkuttava pieni kapinahenki valtavirran retkeilykuvastoa vastaan on Lähtisitkö?-blogissa valloillaan muutenkin. Teksteissä tasapainoilevat informaatio, tunnelmointi ja ajoittain mustakin huumori. Tunnelmointi on raikkaan rehellistä – retkillä voi vastaan tulla myös tylsiä tilanteita. Niitä ei Komulainen blogissaan kaunistele, mutta niistä selvitään huumorilla ja sisulla. Kiiltokuvamaisuutta on turha etsiä, sen sijaan monille takuulla tuttuja retkifiiliksiä ilon ja kärsimyksen hetkineen löytyy sitäkin enemmän.

Alas liukuminen oli hauskaa, kiljumista ja sexy Flanders -liikkeitä. Luntakin satoi ja metsä oli niin hiljainen, aina kun olimme ölisemättä. Loppumatkasta voimat alkoivat olemaan jo vähissä ja tuntui, että eikö se auto tule ikinä näkyviin. Kyllähän se sieltä lopulta löytyi ja ajelimme Rovaniemelle burgerille ja kaljalle, ettei menisi liian terveelliseksi tämäkään päivä.

Ote artikkelista Kommellusten kautta Käyrästunturille

Muoti vaihtui luontoon

Vaikka luonto oli Komulaiselle jo pikkutyttönä tärkeä leikkikenttä, ei hän alun perin ollut suinkaan hakeutunut opiskelemaan luontoalaa, vaan muotoilua. Muotoilijan opinnot saivat jäädä kesken ja vaihtua luonto-oppaan koulutukseen kun luonnosta luovuutta ammentava nuori nainen päätti, että taide kannattaa pitää harrastuksena.

– Luova puoleni meni lukkoon jos piti luoda jotain, mitä joku toinen käskee. Lisäksi tunsin, että persoonalleni sopisi joku muu työ – suorapuheinen, kyseenalaisella huumorintajulla varustettu maalaistyttö ei vain sopinut muotimaailmaan, Komulainen muistelee.

Luonto-ohjaajakoulun mainos osui ja upposi, ja Komulaisen nykyisessä työssä luonto ja taide yhdistyvät, kun hän opastaa ja valokuvaa luonnossa. Komulainen on kirjoittanut artikkelin Millaista on olla turistioppaana Lapissa, mutta millaista oikeastaan on juuri valokuvausoppaan työ?

– Retkille tulee sekä kameralla varustettuja, että kamerattomia matkailijoita. Jos asiakas on ammattikuvaaja, niin lähinnä vien hänet hienoille kuvauspaikoille. Jos taas kyseessä on joku, jolla on hyvä kamera, mutta joka ei osaa kuvata manuaaliasetuksilla, niin opetan. Kamerattomat taas tulevat vain retkelle, ja minä otan kuvat heille muistoksi, Komulainen avaa työnkuvaansa Beyond Arctic -nimisessä yrityksessä.

Rovaniemelle Komulaisen toi luonnon lisäksi kaupungin maine.

– Olin kuullut, että tämä on luontokaupunki, jossa ihmiset ovat helposti lähestyttäviä ja ystävällisiä. Tämä on paljastunut todeksi. Täältä on helppo saada töitä ja kaikki kahdeksan vuodenaikaa ovat upeita, Komulainen kehuu.

”Patikoidessa ei suoriteta.”

Rovaniemen lisäksi edelleen paljon myös kotiseudullaan Kuhmossa liikkuva Komulainen kuvailee olevansa mindfulness-retkeilijä, rauhallinen fiilistelijä, joka ei kerää kilometrejä. Luonto tarjoaa terveyttä sekä keholle että sielulle, mutta tietyllä tavalla on leikkipaikka vielä aikuisenakin.

– Kuljen hitaasti, pysähdyn katselemaan myös pieniä yksityiskohtia, otan paljon valokuvia, saatan pysähtyä tunnustelemaan hauskan näköistä sammalta. Joskus saatan istahtaa puunrungolle tai kuusen alle nauttimaan hetkestä. Patikoidessa ei suoriteta. Metsässä voi olla myös niin hölmö kuin haluaa, mutta tietenkin kunnioitan luontoa syvästi.

Vakavaksi ei retkeilytunnelma Komulaisen kanssa pääse äitymään etenkään kun mukana on retkiseuraa, jolla on samanlainen huumorintaju. Useissa retkitarinoissa mukana nähdään Kreikasta kotoisin oleva Mike, jota Komulainen kuvailee maailman hauskimmaksi ja luotettavimmaksi retkikumppaniksi. Huumori välittyy Komulaisen teksteistä myös lukijalle.

– Yritän pitää semmoista blogia, josta löytyy näyttäviä kuvia ja vähän hömelöä huumoria. Paikkojen fiilistelyn ja vinkkien ohella koitan tuoda esille myös omaa persoonaani, sekä kanssaretkeilijöiden kanssa koettuja huvittavia hetkiä.

Yritin vangita reposia lammen rannalla. Toinen pariskunta tuli viereiselle tulipaikalle istumaan, toivottavasti he eivät kuunnelleet minun ja Miken keskustelua: Minä: ”Nyt otan kuvan, älä osoittele tuonne päin otsalampulla. ÄLÄ ÄLÄ mitä minä just sanoin!” Mike: ”Öö, tuo valo tulee sinun omasta lampustasi.”

Ote artikkelista Nuku yö ulkona 2018 – Aihkipetsi

Lähtisitkö?-blogi täytti tässä kuussa vuoden. Blogin nimi tulee Pave Maijasen kappaleesta.

– Yhtenä kesänä oleilin Kuhmossa ja ystäväni tapasi pyytää minua kalalle soittamalla minulle ja alkamalla laulamaan kyseistä kappaletta.

Blogillaan Komulainen haluaa tarjota retkivinkkien lisäksi ihmisille myös tarinoita valokuvien takaa. Lapsena omia aikakauslehtiään toimittanut Komulainen oli teini-iässä unohtanut kirjoittamisen vuosiksi, mutta lopulta idea retkeilyblogista sai naisen palaamaan sisällöntuotannon pariin.

Komulainen ei mielellään liiku kaikkein suosituimmissa kohteissa, ja blogissaankin hän haluaa esitellä vähemmän tunnettuja kohteita ja reittejä. Lukijakunta koostuu tällä hetkellä ensisijaisesti retkeilevistä nuorista aikuisista.

Top-3: Kerttu Komulaisen ikimuistoisimmat retkikohteet

  1. Blåvatnet. Retkikunta oli mitä mainioin, sekoitus perheenjäseniä ja ystäviä. Siihen kun lisätään vielä upea paikka, niin sehän on täydellinen päivä!
  2. Pyhä. Meillä oli hiukan erikoinen reittivalinta, mutta reissu oli upea. Juksasin Miken huiputtamaan Noitatunturin auringonlaskun aikaan. Kuukkeleita oli paljon ja remonttimiehet herättivät toisena aamuna.
  3. Käyrästunturi. Tämä talvinen pikku päiväretki ei mennyt ihan kuin Strömsössä. Kastelin jalkani purossa, suuntavaistoni pyörähti ylösalaisin, otsalamppu hyytyi ja sain flunssan. Silti voisin tehdä saman reissun uudelleenkin ja ai että tämän jälkeen nautitut olut ja hampurilainen maistuivat hyvälle!

Jättilohkareiden yli kiipeiltyä palkinto odottaa viimein – upea epätodellisen turkoosi järvi. Vieläpä pelkästään meille, sillä olimme olleet sen verran hitaita vätyksiä, että pääsimme aloittamaan patikoinnin vasta kuuden aikaan illalla. Olimme päivän viimeiset kävijät.

Ote artikkelista Blåvatnet ja Aspenvatnet – hurmaavat turkoosit järvet Norjassa

Syksyn aikana Lähtisitkö?-blogin lukijat saavat odottaa uusia retkijuttuja Rovaniemen liepeiltä. Mahdollisesti luvassa on myös retkiruokavinkkejä sekä mielipidekirjoituksia.

– Olen myös lähdössä Tansaniaan, joten eiköhän sieltä ole tulossa myös jonkinlainen safarikertomus, Komulainen paljastaa.

Millaisia terveisiä lähettäisit Retkipaikan lukijoille?

– Luontoreissun ei ole pakko olla suuri patikkareissu, käykää myös kävelyllä lähiluonnossa, niin mielenne pysyy virkeänä. Nauttikaa luonnosta kaikkina vuodenaikoina. Retkeilkää luontoa ja muita kulkijoita kunnioittaen. Pitäkää aina oma hyvinvointinne kaiken muun edellä ja muistakaa, että retkeily ei ole kilpaurheilua.

Lue lisää:

Lähtisitkö?-blogi

Lähtisitkö?-blogi Facebookissa

Kerttu Komulainen Instagramissa

Pääkuva: Juho Uurtamo

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.