Mietitkö vastuullisuutta retkivaateostoksilla? Suomalainen Weekendbee-verkkokauppa kokoaa vastuulliset vaatemerkit yhteen

Kaupallisessa yhteistyössä Weekendbee

Kuvat: Jukka Saarikorpi

Sää on pukeutumiskysymys – tämänhän me retkeilijät tiedämme! Mutta oletko tullut miettineeksi, mitä ulkoiluvaatteidesi taustalta löytyy? Onko kaapissasi kenties ylilaatuisia vaatteita, jotka kuormittavat luontoa turhaan? Entä muistatko huolehtia vaatteistasi niin, että ne säilyvät käyttökelpoisina mahdollisimman kauan?

Helsinkiläiset Aissa Paronen ja Jukka Saarikorpi ovat perustaneet kiinnostavan, uudenlaisen verkkokaupan: Weekendbee-nimeä kantava sivusto myy ainoastaan vastuullisesti tuotettuja ulkoiluvaatteita. Vastuullisuuden varmistamiseksi pariskunta tekee jatkuvaa selvitystyötä, seuraa tarkasti erilaisten kolmansien osapuolien tekemiä vastuullisuusselvityksiä vaatevalmistajista sekä tapaa eri vaatemerkkien edustajia – niin omistajia kuin työntekijöitä – muun muassa messuilla.

Parosen mukaan tärkeintä on, että vastuullisuus on vaatemerkin ydinarvo ja kaiken tekemisen keskiössä.

– Tällöin se ohjaa kaikkea yrityksen toimintaa koko sen arvoketjussa. Vastuullisuus ei voi näkyä vain markkinoinnissa, vaan sen tulee näkyä kaikissa teoissa aina suunnittelusta tuotantoon, logistiikkaan, jälkimarkkinointiin ja tuotehuoltoihin.

Paronen muistuttaa, ettei mikään vaatevalmistaja voi olla sataprosenttisen vastuullinen, sillä vaatteiden valmistustoiminta on tietyssä mittakaavassa aina haitallista ympäristöllemme.

– Tärkeintä on haitallisten asioiden minimoiminen sekä positiivisten asioiden maksimoiminen.

”Halusimme tehdä jotain merkityksellistä”

Parosen ja Saarikorven taustat ovat Suunnolla, joten ulkoiluvarusteet ja alaan liittyvät vastuullisuuskysymykset ovat molemmille tuttuja jo pitkältä ajalta.

– Halusimme tehdä jotain meidän näköistä ja merkityksellistä, joten jossain vaiheessa ajatus vastuullisesti tuotettujen urheilu- ja ulkoiluvaatteiden markkinoinnista ajautui mieleemme, Paronen ja Saarikorpi kertaavat.

Työnsä ja omien ulkoiluharrastustensa kautta pari tiesi varsin hyvin, kuinka vaikeaa tavallisen kuluttajan on löytää vastuullisesti tuotettuja, mutta silti käytännöllisiä ja toimivia ulkoiluvaatteita. Vastuullisuuden tutkiminen merkkikohtaisesti on valtava urakka, sillä näkökulmia vastuullisuuteen on loputtomasti. Niinpä Paronen ja Saarikorpi päätyivät perustamaan verkkokaupan, jossa myydään ainoastaan tarkoin valikoituja merkkejä.

– Haluamme tällä tavalla kasvattaa yleistä tietoutta vastuullisista vaihtoehdoista ulkoilu- ja urheiluvaatteissa, helpottaa vastuullisten urheiluvaatemerkkien löytymistä sekä tukea ajattomien, monikäyttöisten ja pitkäikäisten kestävien valintojen tekemistä, Paronen sanoo.

Vaatteen tulee kestää vuosia

Hyvää, vastuullisesti tuotettua vaatetta ei voi tehdä halvalla, joten hinta antaa osviittaa tuotteen vastuullisuudesta. Toki kalliskin vaate voi olla huono valinta, esimerkiksi jos se ei sovi omaan käyttötarpeeseen.

– Kannattaa valita hinta ja laatu sillä perustella, että se kestää vuosia. Eli jos jotain vaatetta käyttää päivittäin tai viikoittain, kannattaa sen laatuun panostaa, jotta se kestää. Jos sitä käyttää vain pari kertaa vuodessa, luultavasti edullisempikin ratkaisu toimii tähän tarpeeseen,  neuvoo Saarikorpi.

Parhaan hinta-laatusuhteen ostaja siis saa valitessaan vastuullisesti tuotetun, yksinkertaisen, tarpeellisen ja kestävän vaatteen, joka ei ole aivan halpa. Sen sijaan tuotteen valmistusmaa ei välttämättä kerro sen kestävyydestä tai kestämättömyydestä.

– Tärkeintä on, että brändillä on selkeä kanta siihen, että heidän tuotteensa on valmistettu eettisesti, että työolot ja palkat ovat sillä tasolla kun pitääkin ja että he ovat sen varmistaneet auditoinneilla sekä säännöllisillä vierailuilla, Saarikorpi sanoo.

Jalansijaa uusille kotimaisille valmistajille

Paronen ja Saarikorpi etsivät aktiivisesti mukaan uusia suomalaisia vaatealan yrityksiä ja seuraavat mielenkiinnolla esimerkiksi suomalaisinnovaatio Spinnova-kuidun edistymistä. Kotimaisista merkeistä Weekendbee myy tällä hetkellä jo Keli Clothingia, Costoa, North Outdooria, Pure Wastea ja Népraa, joista kolmella ensimmäisellä on myös valmistusta Suomessa.

– Suomessa on pitkät perinteet muun muassa villavaatteiden valmistuksessa, ja esimerkiksi Kelin tuotteet valmistetaan vanhassa Marimekon tehtaassa Kiteellä. Harmillista on, etteivät villavaatteiden valmistajat ainakaan pysty tällä hetkellä hyödyntämään kotimaista villaa, vaan villa tuodaan ulkomailta, Paronen kertoo.

Ulkoiluvaatteiksi sopivista vaatteista Suomessa valmistetaan nykyisellään vain villa- ja neulosvaatteita sekä jonkin verran trikoota, joten valikoima on vielä rajallinen. Uusille valmistajille olisi jalansijaa!

– Ympäristö- ja vastuullisuuskysymysten nouseminen puheenaiheiksi lisää suomalaisten tuotteiden kysyntää, mikä on todella hienoa. Meillä ympäristö- ja eettiset keskusteluaiheet ovat jo arkipäivää, Paronen hehkuttaa.

Harkinta ja huolto ovat osa kuluttajan vastuullisuutta

Vastuullisuuskysymyksiin voidaan lukea paitsi valmistajan, myös ostajan vastuu: ostotilanteessa on hyvä miettiä esimerkiksi sitä, onko hankinta todella välttämätön ja vastaako se varmasti juuri omia tarpeita. Itselle huonosti sopiva tai muutoin tarpeeton vaate kannattaa jättää ostamatta.

– Jos vaatteen käyttö olisi vähäistä, niin aina kannattaa myös kysyä kaverilta, olisiko hänellä lainata sellaista vaatetta. Myös käytettynä löytyy paljon hyvää, vähän käytettyä urheilu- ja ulkoiluvaatetta, Saarikorpi vinkkaa.

Oston jälkeen tiedostava kuluttaja myös huolehtii vaatteistaan niin, että ne kestävät pitkään, jolloin tarvetta uudelle ostokselle ei heti tule. Vaatteen huoltomahdollisuudet ovat yksi kriteeri, johon kannattaakin kiinnittää huomiota jo ostohetkellä.

–  Kestävimmät tuotteet ovat pelkistettyjä ja monikäyttöisiä. Vastuullisesti tuotetut vaatteet suunnitellaan kestämään, joten kaikki ylimääräinen on poistettu ja tärkeimpiin, kestävyyttä lisääviin kohtiin, kuten saumoihin, on panostettu, Saarikorpi sanoo.

Kestävät ulkoiluvaatteet suunnitellaan alusta pitäen myös huollettavaksi ja korjattavaksi, eli esimerkiksi siten, että vetoketjut ovat vaihdettavissa ja eniten hankausta vastaan ottavat kohdat paikattavissa.

Löytyykö kaapistasi ylilaatuisia vaatteita?

Monissa vedenpitävissä vaatteissa käytetään yhä ympäristölle haitallisia polyfluorikarbonaatteja. Tiedostava kuluttaja valitsee PFC-vapaan vaatteen, johon vedenpitävyyden voi loihtia vaikkapa luontoystävällisellä vahalla.

– Vaatevalmistajat olivat aiemmin sopineet, että PFC:stä luovutaan vuoteen 2018 mennessä, mutta nyt takarajaa on siirretty vuoteen 2020. Omassa verkkokaupassamme kaikki tuotteet ovat PFC-vapaita, Paronen sanoo.

Paronen nostaa esille kiinnostavan pointin nykypäivän ulkoiluvaatteiden laadusta: hän toteaa, että tällä hetkellä meillä lähes kaikilla on paremmat ulkoiluvaatteet talviseen koiran ulkoiluttamiseen, kuin mitä Mount Everestin huiputtamiseen käytettiin muutamia vuosikymmeniä sitten.

– Vaatteet tehdään helposti ns. ylilaatuisiksi, jolloin niihin käytetään valtavia määriä kemikaaleja ja teknisiä keinomateriaaleja, joiden tuottaminen ei ole kestävää ympäristön kannalta. Monelle meistä riittäisi vähempikin tekninen varustelu.

Todella laadukkaankin vaatteen voi myös pilata huollon laiminlyönnillä kuten vahauksen unohtamisella, tai esimerkiksi liialla pesemisellä tai kuivausrummussa kuivaamisella. Paronen kehottaakin olemaan huolto- ja pesutoimenpiteissä tiedostavainen.

Ulkoiluvaatteiden ostajan muistilista

Ulkoilualan ammattilaisina Paronen ja Saarikorpi ovat uransa aikana saaneet tutustua niin varusteteollisuuden hyviin kuin huonoihinkin piirteisiin. Kokemuksiensa pohjalta he kokosivat muistilistan ulkoiluvaatteiden ostajalle. Kun siis seuraavan kerran ostat ulkoiluvaatteita kaupasta tai verkosta, muista kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

Osta vain tarpeeseen ja laadukasta. Jos pystyt näkemään tuotteelle monta käyttötarkoitusta ja pitkän tulevaisuuden käytössäsi, niin silloin se on todennäköisesti hyvä valinta.

Eläinperäiset tuotteet ovat haastavia. Niiden vastuullisuudesta on vaikea ottaa selvää, ja esimerkiksi vastuullisenkin untuvan tuotannossa on omien selvityksiemme mukaan paljon epäselvyyksiä. Vältä ainakin sertifioimatonta untuvaa.

Merinovilla on yksi luotetuimmista, sillä on laajasti käytettyjä ja valvottuja non-mulesing -sertifikaatteja. Vältä sertifioimatonta merinovillaa. Jos sertifikaatista ei ole mainintaa, niin sitä ei ole olemassa.

Vältä myös perinteistä puuvillaa sekä PFC:tä sisältäviä ulkoiluvaatteita.

Tsekkaa valmistajan taustat ja sitoutuminen vastuulliseen ja eettiseen tuotantoon. GOTS, Bluesign ym. vastuullisuuden sertifikaatit ovat askel oikeaan suuntaan, mutta eivät kerro välttämättä kaikkea valmistuksesta, materiaaleista ja brändistä. Tutustu brändiin sen omilla sivuilla ja tarkista, mitä he kertovat omasta vastuullisuudestaan.

Sama vaate voi käydä moneen eri lajiin

Parosen ja Saarikorven omiin harrastuksiin kuuluvat muun muassa purjehdus, laitesukellus ja laskettelu. Pariskunta siis tietää, mitä hyvältä ulkoiluvaatteelta vaaditaan.

– Valitsemme valikoimaamme monipuolisia ja monikäyttöisiä vaatteita, sillä parasta olisi, jos samaa vaatetta voisi käyttää mahdollisimman monessa asiassa, eikä joka lajiin ja tarpeeseen tarvitsisi hankkia omaa, Paronen sanoo.

Weekendbee on perustettu vuonna 2018. Paronen kertoo, että kasvu on tullut sopivassa tahdissa, sillä toistaiseksi verkkokauppaa pyöritetään vain pariskunnan itsensä voimin.

– Tulevaisuudessa meillä on tavoitteena olla merkittävin vastuullisten ulkoilu- ja urheiluvaateverkkokauppa Suomessa ja Euroopassa. Ei välttämättä isoin, sillä emme halua kilpailla määrällä ja hinnalla laadun sijaan.

Paronen ja Saarikorpi esiintyvät omilla nimillään verkkokaupassa ja Weekendbeen sometileillä. Palveluun panostetaan myös muun muassa niin, että toimitusajat pidetään lyhyinä ja palautusehdot joustavina. Tavoitteena on, että vastaisuudessa yhä useampi kuluttaja ostaisi aidosti vastuullisesti tuotettuja ulkoiluvaatteita – nyt varsinkin, kun se on tehty aiempaa huomattavasti helpommaksi.

– Esittelemme kaikki tuotemerkit sivullamme ja kerromme niiden vastuullisuudesta ja kriteereistä, miksi ne on valittu sivustollemme.

Siirry Weekendbee-verkkokauppaan tästä >>

2 replies
  1. Laura Esko
    Laura Esko says:

    Oikein hyvä juttu! Kiitos tästä. Se jäi pohdituttamaan, että miksi puuvillaa pitäisi vältellä? Liittyykö jotenkin sen viljelyyn?

    Vastaa
    • aissaparonen
      aissaparonen says:

      Hei Laura! Kiitos kysymyksestäsi!

      Kuten arvelitkin, perinteisesti kasvatetun puuvillan ympäristöhaasteet tulevat pääasiassa sen viljelystä. Suurimmat ongelmat ovat puuvillan kasvatuksen vaatima vesimäärä sekä tuholaismyrkyt ja lannoitteet, joita käytetään viljelyssä valtavia määriä. Käytettävät kemikaalit eivät ole haitallisia pelkästään luonnolle vaan myös itse viljelijöille, jotka sairastuvat työskennellessään vahvojen kemikaalien kanssa.

      Näiden syiden takia vastuulliset vaatevalmistajat ovat siirtyneet luomupuuvillan käyttöön, jonka viljelyssä säästyy huomattavia määriä vettä eikä viljelyssä käytetä vaarallisia kemikaaleja tai geenimanipuloituja siemeniä. Luomupuuvillan kasvatus toteuttaa myös viljelyalueen monimuotoisuuden periaatetta sekä tuottaa huomattavasti vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

      Luomupuuvillan lisäksi löytyy myös kierrätettyä puuvillaa, jonka käyttäminen säästää myös valtavasti resursseja verrattuna uuden puuvillan tuottamiseen.

      Lisää puuvilla-aiheesta löydät sivustoltamme täältä:
      https://www.weekendbee.fi/blogs/sustainability/why-is-it-important-to-choose-organic-and-recycled-cotton

      Terveisin,
      Aissa /Weekendbee

      Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.