Metsänhurmaa ja mäkien kesytystä Nuuksiossa e-fatbikella – 7 vinkkiä aloittelijalle!

Nyt se on vihdoin mahdollista! Olen usein ihaillut ja ihmetellyt kaikkia niitä, jotka jaksavat hiihtää tai fillaroida Nuuksion seudulla, sillä reitistö kulkee maantieteellisen tyypillisesti verrattain paljon ylös ja alas. Mutta nyt, nyt vihdoin pääsin kokemaan aimo annoksen upeinta Nuuksiota sähköavusteisen e-fatbiken kanssa!

Vuokraa E-fatbike Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltiasta »

E-fatbiket ovat sekä sympaatisen että ärhäkän näköisiä. Lokasuojia tai seisontajalkaa ei ole.

Vinkki 1: Lähde rohkeasti kokeilemaan. Jos osaat pyöräillä, osaat ajaa e-fatbikella.

Seikkailijaluonteeni on voittanut luontaisen tekniikan vieroksumisen. Eikä sähköavusteisessa fatbikessa nyt NIIN montaa nappulaa ole. Akku päälle, vaihteita ylös ja alas, sähköä tarpeen mukaan ylös ja alas, kaksi käsijarrua ja kilikello. Fillarissa kiinni olevasta näytöstä näkee halutessaan lisädataa. Ja ei kun polkemaan!

E-fatbike on tosiaan sähköavusteinen fatbike. Fatbike puolestaan tarkoittaa erityisen leveärenkaista maastopyörää, jonka kanssa on yllättävän helppoa ja turvallista kohdata satunnaisia juurakoita ja pieniä kiviä maastossa. Fatbike on tavallaan siis tehnyt maastopyöräilystä helpompaa, ja sähköapu taasen tekee fatbike-pyöräilystä kevyempää.

Sähköfätillä ajamista ei myöskään missään tapauksessa pidä sekoittaa moottoriurheiluun. Mikään ei pärise. Mutta jos nyt satut olemaan teknisesti suuntautunut, niin akun käynnistymisääni ja nopeusmittarin näkymä saattavat sykähdyttää ihan erityisesti.

Missä tahansa uudessa välineessä on ominaisuuksia, joiden käytön omaksuminen vie hetken aikaa. Suosittelen tutustumaan ihan rauhassa sähköfätin vipstaakeleihin, jotta kaikki sujuu hyvin, käyttäjä ja pyörä pysyvät kunnossa ja mäkien kesyttäminen sujuu vaivattomasti.

Fatbikella pääse vähän hankalampaakin polkua!

Vinkki 2: Tutki reittejä etukäteen tai kysy neuvoja Haltiasta

Nuuksiosta löytyy pyöräilyyn upeita reittejä, joiden hienouden tajuaa oikeasti vasta paikan päällä. Tärkeää varsinkin Haltiasta lähdettäessä on huomioida se, että Nuuksion kansallispuistossa pyöräily (myös e-fatbikella) on sallittu vain tietyillä merkityillä reiteillä. Nuuksio on kuitenkin paljon enemmän kuin vain kansallispuisto, joten hyvin suositeltavia reitteisuuntia löytyy Karjakaivon ja Pirttimäen ulkoilualueilta. Kansallispuiston läpi voi ajaa merkittyä reittiä Nuuksion Pohjoiselle Portille, Salmen ulkoilualueelle.

Meillä oli jokseenkin selkeä missio lähteä kohti Pirttimäkeä. Vaikka Haltian lähimaastot ovat tutut, en ole koskaan lähtenyt luonto- ja retkeilykeskukselta Pirttimäelle asti, sillä 8 kilometriä suuntaansa on tuntunut turhan pitkältä matkalta, varsinkin leveitä ulkoilureittejä pitkin. Olen enemmän polkuihmisiä. Mutta voi miten upeita ne talvisin hiihtolatuina palvelevat reitit e-fatbiken selästä ovatkaan! Hynkänlammen keittokatokselle pääsisi ylä- ja alamäistä huolimatta reilussa puolessa tunnissa, jos ei jäisi jokaisen kauniin sammalikon ja kalliolaikun viereen kuvaamaan.

Maastonmuotoihin, reitteihin ja eri alueiden sääntöihin on syytä tutustua etukäteen. Onneksi Haltiasta osataan myös antaa ajantasaisia tietoja, mutta nopeammin pyörän selkään pääsee, kun selvittää asiat ennakkoon. Yleisenä mainintana kerrottakoon, että Nuuksio on aidosti mäkinen maasto, välillä jopa jyrkästi. Sähköavusteinen pyörä on hyvä kaveri tästäkin syystä. Nuuksiossa ei tällä hetkellä ole pelkästään pyöräilylle pyhitettyjä reittejä, vaan poluille mahtuvat kaikki ulkoilijat.

Ympäröivä metsä vaihtelee sammalkuusikosta kanervaiseen kallioon.

Vinkki 3: Varaa riittävästi aikaa

Metsässä viihtyisi vaikka miten pitkään, mutta aloittelijan takamus kipeytyy jossain kahden ja puolen tunnin kohdalla.

Karkeasti arvioiden pyörään tutustumiseen ja alkusäätämiseen menee vartin verran, vessatauon tai vaatteiden vaihtamisen kanssa lähemmäs puolituntia. Haltiasta Hynkänlammen keittokatokselle polkee reilun puolituntia, Pirttimäelle yhtäkyytiä vajaan tunnin. Pirttimäen ulkoilualueella on risteileviä ulkoilureittejä, joita voi mennä ympäri ämpäri ja ees taas. Evästauko on aina tärkeää mahduttaa mukaan retkeen!

E-fatbikejen vähimmäisvuokra-aika on kolme tuntia (tokihan se voi palauttaa myös ennen vuokra-ajan päättymistä) tai vaihtoehtoisesti seitsemän tuntia. Kolme tuntia on varsin riittävä aika ensimmäiselle kokeilulle ja tutustumiselle, vaikka Nuuksiossa riittää pyöräiltävää ihan koko päiväksikin!

Leveillä reiteillä aloittelijan on mukava tutustua lajiin ja menopeleihin.

Vinkki 4: Varaudu siihen, että rapa voi roiskua – reppuun ja naamaan

Näissä pyörissä ei ole etu- eikä takalokasuojaa. Jos mutaa on reitillä, niin sitä on kohta myös naamassasi. Reppu tai selkä, sekä housujen yläreuna saattavat näyttää melko hurjilta, kun paluu peilin äärelle koittaa. 

Rapatessa roiskuu…

Vinkki 5: Fiksulla on mukanaan kypärä, hanskat, vettä, energiaa ja ladattu puhelin

Siinähän ne tärkeimmät tulivatkin lueteltuina. Mielihyvätuotteita kukin voi sitten pakata oman halunsa mukaisesti. Ehkä listaan olisi hyvä lisätä myös ensiapulaukku haavereiden varalle ja kartta, sikäli kun sitä osaa lukea.

Kypärän saa vuokrapyörän kylkiäisenäkin, joskin itse valitsin mieluiten käyttää omaa kypärääni. Pyörissä ei ole pullotelinettä, joten camelback selkään tai pullo mukaan siihen mudankestävään reppuun. Haltiassa on vesipiste, josta pullon voi täyttää, samaten Nuuksion Pohjoiselta Portilta saa vettä. Tällaisetkin informaatiot kannattaa tarkistaa aina ennen reissua, ettei poikkeuksellisesti käyttökiellossa oleva kaivo pääse aiheuttamaan ennakoimatonta yllätystä.

Me olimme omalle reissullemme varautuneet ihan vain “kylmillä eväillä”, jotta aikaa jäisi mahdollisimman paljon fillaroinnille. Kerrankin olen sitä mieltä, että tulistella ehtii toistekin.

Pirttimäen piha-alueella on hyvä keräillä voimia.

Vinkki 6: Huomioi aina muut metsänkäyttäjät

Viime vuonna (2020) Metsähallitus lanseerasi mainion Retkietiketin, jota jokaisen metsänkäyttäjän on syytä noudattaa. Yhteistyössä Suomen ladun kanssa on julkaistu myös erillinen Maastopyöräilijän etiketti, joka on luettu ja sisäistetty alta aikayksikön ennen kuin lähtee reiteille. Ulkoilu on meille kaikille yhteistä kivaa, eikä oman polkuilun tule aiheuttaa haittaa tai varsinkaan vaaraa muille retkeilijöille, liikkuivat he millä vauhdilla tai välineillä tahansa.

Sähköfätin kanssa ajaessa huomio saattaa välillä olla melko tiiviistikin vaihteiden tai sähköavun nipsukoissa, mikäli pyörän tekniikka vaatii keskittymistä. Samaten tekee silloin tällöin mieli kurkkia nopeutta siltä pieneltä ohjaustankoon kiinnitetyltä näytöltä. Näissä silmänräpäyksissä on mahdollista, että ympäristön huomiointi jää hyvin niukaksi ja metsästä tai polulta voi kohdalle rymistellä ihminen – tai hirvi. Kaikki eivät pidä suurta melua kulkiessaan, joten yllätyksiä saattaa tulla kohdalle. Nuuksiossa voi kohdata myös hevosia ja ratsastajia sekä teitä ylitettäessä autoja tai muita moottoriajoneuvoja. 

Vauhdinhurmassakin tulee huomioida muut metsänkävijät ja -asukit.

Vinkki 7: Valitse paras seura

Tämä pätee retkellä kuin retkellä. Hauskinta on, kun saa kokea ja nähdä uutta parhaassa seurassa, oli se sitten perhe, ystävä, äiti, lapsenlapsi, kollega, sisko, puoliso tai ihan sinä itse. Pulmatilanteissa voi pohtia yhdessä parasta reittivalintaa, kauniilla maisemapaikalla jakaa eväitä ja tarvittaessa pitää pienen äänenavauskonsertin. Tsempatkaa ja kannustakaa toisianne ylä- ja alamäissä, menkää juurakoiden yli ja kääntykää yhdessä oikealle. Jonkun on myös aina oltava kellokalle.

+ Vinkki: pylly hellänä kotiin

Ei ehkä varsinainen vinkki, vaan erityisesti huomio. Jos olet pitkästä aikaa pyörän selässä, niin lähdet varmasti takamus kipeänä kotiin.

Tämä on ihan parasta!

Vuokraa E-fatbike Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltiasta »

Teksti: Karoliina Säkö
Kuvat: Antti Huttunen, Mari Valtonen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.