Merilinnoitus Fort Elisabeth, Varissaari, Kotka

Noin kymmenen minuutin vesibussimatkan päässä Kotkan kaupungin vilskeestä odottaa luonnonkaunis saari, joka kätkee taakseen melkoisen tarinan.

Varissaari ja sen viereinen saari sekä hiekkasärkkä Kukouri olisivat olleet aikansa Gibraltar, jos venäläiset olisivat saaneet valmiiksi niihin suunnittelemansa raskaasti aseistetut merilinnoitukset. Nämä olisivat olleet osa Pietari Suuren merilinnoituksia.

Ymmärtääkseen tarkemmin asioita on kaivettava historiankirjoja ja kurkistettava, mitä ne kertovat taustoista.

Kaakon kulmaa on usein sanottu Suomen historiassa veriseksi. Asian voikin todeta helposti, sillä sodan muistomerkkejä, linnoituksia, onkin Kaakkois-Suomessa tiheämmässä, kuin missään muualla Suomessa. Linnoitukset ovat aina rakennettu lähelle rajaa ja 1700-luvulla rajalinja kulkikin linjaa Hamina-Taavetti-Lappeenranta-Ristiina-Savonlinna, joten siksipä aikakauden maalinnoitukset juurikin löytynevät tuolta linjalta.

Kustaa III:n sodassa (1788–90) käytiin kaksi meritaistelua Ruotsinsalmella. Ylivoimainen venäläinen saaristolaivasto hyökkäsi Viaporista 28.8.1789 saapuneiden ruotsalaisten kimppuun saaden niistä voiton. Vuotta myöhemmin ruotsalaiset tasoittivat tilanteen ja antoivat Prinssi Nassaun johtamille venäläisille selkään. Ruotsinsalmen meritaistelussa uponneen fregatti St. Nikolain tykkejä on nostettu alueelle sukelluslöytöinä.

Näitä kahta taistelua voidaankin pitää Pohjoismaiden vesillä käydyistä taisteluista suurimpina, sillä yli 400 alusta osallistui taisteluihin. Sota saatiin hetkeksi jonkinmoisen välirauhaan, rajoja ei muutettu tai mitään, kunnes vuonna 1808 sota taas syttyi Suomen sotana (1808–1809).

Amiraali Cronstedt menetti ansaitsemansa sankarin maineen vuonna 1808 luovuttaessaan komentamansa Viaporin linnoituksen vihollisille taisteluitta. Ruotsinsalmen merivoitto ratkaisi käytyjen sotien tuloksen ja rauha solmittiin ja Suomesta tuli osa Venäjää. Tuon jälkeen venäläiset alkoivat rakentaa vahvaa puolustuslinjaa, johon Fort Elisabethkin kuuluu. Ruotsinsalmella käydyille meritaisteluille on rakennetty muistomerkki, eroaa outona monumenttina maastossa.

1855 Krimin sodan melskeissä englantilais-ranskalainen laivasto poltti ja tuhosi maantasalle nämä Ruotsinsalmen linnoitukset Fort Slavan ja -Elisabethin. Fort Elisabeth sisälsi kaksi pyöreää ja kaksi kulmikasta puolustusrintamaa, jotka olivat yhdistetty muurein välistä.

Alueen kalliot ovat täynnä toinen toistaan hienompia kalliohakkauksia eri aikakausilta. Vanhimmat ovat 1780- luvun lopulta ja uudemmat taas sijoittuvat 1940-60 luvulle. Galleriassa muutamia komeimpia.

Saaren kalliot ovat myös mitä oivin paikka vaikkapa auringonottoon tai piknikille. Eväsleipien väliin sopii siellä täällä tuppoina kasvava ruohosipuli antamaan pientä potkua samalla, kun tarkkailee ohitse kulkevia laivoja sekä veneitä. Lintuharrastajille alue on myös varmasti mieleen.

Viime sotamme toivat alueelle myös oman lisänsä, saarelle rakennettiin kaksi betonista tykkiasemaa, joissa toimi ilmatorjuntapatteri. Vanhat ilmatorjuntatykit luovatkin hauskaa vastakkaisasettelua, muuten niin luonnonkauniille ja kukkaloistoiselle saarelle.

Aluetta on kunnostettu 1960 luvulta asti palvelemaan paremmin virkistyskäyttöä. Alueella löytyvät mm. kesäravintola, grillipaikka ja uimaranta. Saarella kulkee myös opastettu luontopolku, joka seuraa pääosin vanhaa linnoitusvallia.

Retkeilykohteena Varisssari on varmasti mieluisa koko perheelle, jossa voi hetkeksi unohtaa arjen kiireet ja nauttia joko luonnosta tai sitten vaikka uppoutua historian pyörteisiin. Säännöllistä reittiliikennettä ajetaan touko-elokuussa Tekla III-aluksella Sapokan satamasta. En voi kuin suositella.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6701056 E 497445

Lähteet:
Matkalla Suomessa- Valitut Palat
Linnat ja linnoitukset- Jussi Iltanen- Karttakeskus
Suomalaiset linnoitukset- SKS

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.