Meloen ja hiihtäen Pien-Saimaan kalliomaalauksilla

Pien-Saimaa Taipalsaaressa tarjoaa mukavia hiihto- ja melontaretkiä kalliomaalauksia bongaaville. Vesialueella on neljä kalliomaalauskohdetta, jotka kaikki on mahdollista nähdä vain järveltä käsin. Valkeissaaren ja Ruusin Turasalon maalauskalliot ovat saarissa, Lintuinvuori ja Kannuksen Linnavuori mantereella, mutta pystysuoraan vedestä nousevissa kallioissa.

Olemme liikkuneet Pien-Saimaalla sekä kesällä että talvella. Heinäkuun lopulla 2010 kävimme Ruusin Turasaloa lukuunottamatta kaikki maalauspaikat läpi meloen. Olimme hankkineet kesän alussa ilmatäytteisen kajakkikaksikon,”Pumpasen”. Sitä oli testattu jo aiemmin Mäntyharjun Sarkavedellä ja havaittu pidemmillä matkoilla aika epämukavaksi. Toisaalta kajakki oli kevyt ja helposti mukana kuljetettava ja liikuteltava.

Kannuksen Linnavuoren lähtöpaikkaa etsiessämme ajauduimme Vitsaintien kääntöpaikalle. Läheisestä mökistä tullut rouva neuvoi meidät rantaan, ja siellä toinen ystävällinen täti lainasi meille veneen, jolla soudimme nimen kärjessä olevalle maalaukselle.

Kannuksen linnavuoren maalaus on niemen nokassa olevassa kalliossa kuin reittimerkki.

Maalaus on lähinnä suuri punainen läikkä kallioniemen kärjessä, mutta läikän vasemmasta yläkulmasta voi erottaa kädet ylös kohottaneen ns. adorantti- eli palvomisasennossa olevan ihmishahmon. Kumpikaan paikallisista mökkiläisistä ei ollut käynyt maalauskalliolla, vaikka he olivat siitä tietoisia. Ensimmäinen opastäti neuvoi meidät Juntulanrannan yhteislaiturille, josta saattoi hyvin lähteä melomaan sekä Kannuksen Linnavuorelle että Valkeissaareen.

Kesän 2010 reissulla kävimme bongaamassa Lintuivuorenkin. Sinne voi meloa Juntulanrannasta, josta matkaa Koneenselkää pitkin on n. 4 km. Maanteitse lähimmäksi pääsee ajamalla Taipalsaaresta reittiä Savilahdentie-Haikolantie-Siikalammintie ja kääntymällä Siikalammintie 357 kohdalta metsäautotielle, joka johtaa Lintuinlahden rantaan.

Kallio on tulosuunnasta vasemmalle, mutta ei näy tien päähän, vaan jää nimen taakse. Matkaa on kuitenkin vain vajaat 100 metriä. Tietä ei talvella varmaankaan aurata rantaan saakka, koska se haarautuu rannalla oleville taloille jo sadan metrin jälkeen Siikalammintiestä. Tienpohjaa pääsee kyllä hiihtämään.

Lintuivuoren kallio nousee korkealle vedestä ja on muodoltaan nimensä mukaisesti lintumainen. Maalausjäänteet ovat 10 metriä korkean kallion keskivaiheilla, noin 4 metriä veden pinnan yläpuolella. Pahoin tuhoutuneesta maalauksesta erottaa joukon pystyviivoja.

Samalla vuoden 2010 retkellä meloimme Juntulanrannan laiturilta Valkeissaareen, mutta kotityöt olivat jääneet taas kerran tekemättä. Vaikka Valkeissaaren ihmismäinen kallio löytyikin helposti, emme löytäneet maalauksia. Vasta toisella käynnillä maaliskuun alussa 2012 osasimme etsiä yläterassilla olevia kuvia oikeasta paikasta. Hyvä maamerkki niille on alhaalta katsoessa lintumainen kallionkohta, jonka oikealla puolella venekuvat ovat.

Yläterassille pääsee kipuamaan kallion vasemmasta loivemmasta kulmasta ja kallionreunaa seuraten osuu helposti portaille, jotka johtavat maalauksille. Seinämästä erottaa venekuvan jossa on päättömiä ihmisiä sekä sen oikealla puolella olevan pienemmän veneen. Alaterassin jäljet ovat epämääräisempiä, mutta viittaavat ihmiseen.

Yläterassin maalauksessa on nuolimaisia ihmisiä, jotka ehkä seisovat veneessä, sekä niistä oikealle mahdollinen venekuvan katkelma.

Valkeisaaren maalaukset löysi lappeenrantalainen Keijo Koistinen vuonna 1966. Häntä innoitti etsintätyöhön kolme vuotta aiemmin löydetyt Kirkkonummen Juusjärven maalaukset. Valkeissaaressa on tehty arkeologisia kaivauksia, joissa löydettiin kvartsiesineitä ja hiiltyneiden kasvien jäänteitä.

Ruusin Turasaloon hiihdimme maaliskuussa 2011 Kuivaketveleen rannasta maakaasuputken ja kaapelin rantautumispaikan kohdalta. Reitti kulkee kokolailla suoraan länteen Pukkiniemen kiertämisen jälkeen kohti Jokelan ja Ruusin Turasalojen välistä salmea. Matkaa tulee noin 2,5 kilometriä.

EK-niminen vandaali on raaputtanut nimikirjaimensa Ruusin Turasalon hirven päälle.

Maalauskallio on saaren lounaisrannan pitkässä kallioseinässä. Siitä erottaa hirvenkuvan, jonka keskelle joku E.K. on raapustanut nimikirjaimensa. Hirven oikealla puolen parin metrin päässä on himmeä ihmishahmo. Ruusin Turasaloon pääsee myös melomaan Saimaanharjun vierasvenesatamasta.

Ruusin Turasalon itärantaa pitkin ja Turasalojen välisen salmen läpi kulki latu, jolla oli hiihtäjiä. He olivat paikallisia mökkiläisiä, eivätkä osanneet sanoa, johtiko latu mantereelle, vai kiertelikö vain Pien-Saimaan saarten ympäri.

Kalliomaalaukset ja lähtöpaikat:

Kartta Kannuksen Linnnavuorelle. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6782205 E 548091
Parkki- ja lähtöpaikka: Juntulanrannan laituri, osoite: Juntulantie 88, Taipalsaari.

Kartta Lintuinvuorelle. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6782552 E 546170
Parkki- ja lähtöpaikka:
P 61° 10.55’, I 27° 51.486’,
lähin osoite: Siikalammintie 357, Taipalsaari.

Kartta Valkeissaareen. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6779685 E 549013
Parkki- ja lähtöpaikka: Juntulanrannan laituri, osoite: Juntulantie 88, Taipalsaari.

Kartta Ruusin Turasaloon. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6776616 E 557400
Parkki- ja lähtöpaikka 1, Kuivaketvel, osoite: Pukkiniementie 1, Taipalsaari.
Parkki- ja lähtöpaikka 2, Saimaaanharjun vierasvenesatama.

Kuvat ja teksti Jukka Parkkinen ja Tuija Wetterstrand

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.