Mätäsmetäs – taiteellisesti luontoretkelle

Mätäsmetäs? Mä täs metäs? Mätäs metäs?  Luki tämän hassun sanan  millä rytmityksellä hyvänsä, se liittyy hyvinkin metsään. Metsä ja luonto ylipäänsä  ovat inspiroineet taiteilijoita luomaan monenmoisia taideteoksia kautta aikojen, miksei sitten meitä tavallisia tallaajia! Osana Mätäsmetäs-hanketta on kehitetty suomalaista taidetta ja luontoa yhdistävät ideakortit, jotka voi ottaa mukaan luontoretkelle antamaan inspiraatiota  omiin taiteiluihin. Ja kunhan jonkin sortin kamera on matkassa, voi omasta taidetulkinnasta ottaa (tai vaikka piirtää) kuvan. Ideakorttien pohjalta syntyneillä kuvilla voi myös osallistua kuvakilpailuun, joka päättyy 30.9.2014.

Mätäsmetäs-kortteihin on koottu monipuolinen otos suomalaisesta taiteesta, kirjallisuudesta, erähistoriasta ja paikallisista tarinoista.  Ideakorteista löytyy esimerkiksi runoja, tekstikatkelmia luontoon liittyvistä romaaneista sekä kuvia tunnetuista suomalaisista maalauksista, joista kehotetaan tekemään oma tulkinta. Retkitaiteen tekemiseen voi suhtautua hyvinkin rennosti! Luovuuden voi ideakorttien avulla päästää valloilleen kokeilemalla omaa, villiä versiota vaikkapa Pupu Tupunan tarinasta tai Akseli Gallén-Kallelan maalauksesta. Mätäsmetäs-tulitikkurasiaHankesuunnittelija Nina Luostarisen mukaan näitä Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Metsähallituksen yhteishankkeessa syntyneitä ideakortteja on saatavilla  Metsähallituksen luontokeskuksista niin kauan kuin painosta riittää. Suurempia määriä kortteja kannattaa kysellä Evon, Rovaniemen ja Kylmäluoman retkeilyalueilta. Painettujen korttien ohella voi hyvällä tuurilla saada retkelle mukaan myös tulitikkurasian, jonka sisältä löytyy pienen pieniä apuvälineitä miniatyyriversioiden tekemiseen.  Ideakortteihin voi myös tutustua ja niitä voi ladata matasmetas.fi-sivuston Kilpailuteokset-sivulta: valitse joku viidestäkymmenestä suomenkielisestä ideakortista, niin löydät linkin tulostettavaan korttiin. Kahdestatoista kortista on tehty myös englanninkielinen versio.

Kokeilin ideakortteja ensimmäisen kerran kesäkuussa, ollessani luontopolkuretkellä itselleni entuudestaan tuntemattomien kulkijoiden kanssa. Valitsimme silloin omalle pienelle ryhmällemme kortin aika sattumanvaraisesti ja ”taidekuvamme” ideointiin ja toteutukseen oli vain vähän aikaa, mutta innostuin itse ajatuksesta saman tien.  Kortit olisivat oivallista retkiseuraa niin itselle kuin vaikka kaveriporukalle, lapsista aikuisiin, eikä niiden sisältö vanhene. Niinpä on kiva kaivaa nyt ideakortteja uudelleen esille. On aika pienen lähiretken!

Elämän virralla-ideakorttiNappaan nipusta kortin, jossa on kuva  Hugo Simbergin Elämän virralla (1896) maalauksesta. Teoksen keskiössä on valkokaapuinen olento, jonka kirjapinojen täyttämä kapea vene lipuu hiljalleen pitkin mutkittelevaa jokea, kohti valoa. Puissa on hädin tuskin lehtiä, mutta en erota, onko muutoin vihreässä maisemassa varhainen kevät vai jo syksyn tuulahdus.  Kortissa kehotetaan osallistumaan tarinaan ja ottamaan sitten omasta tulkinnasta kuva.  Millaisen elämän virran siis kuvaisin?

Yhdeksi tulkintavinkiksi ideakortissa annetaan esimerkiksi koon vaihtaminen eri mittakaavaan. Otan tikkuaskista pikkuruisen hahmon, tutkiskelen ympäristöä ja alan miettiä omaa versiotani pieneen kokoon juuri siinä, missä olen. Virtaavan veden vaihdan järvivedeksi, kirjojen täyttämän veneen lepän lehdeksi, pystypäiset puunrungot oksiksi vedessä ja pikkunukkeni loikoilee vihreällä purrellaan, eikä sauvo jokea pitkin pystypäin. Mukaan tulee sinitaivasta, heijastuksena järven pinnasta.

Näen myös rantavedessä kelluvan kuolleen öttiäisen, jonka siivet ovat irronneet. Kunhan hetkisen odotan, hyönteisen toinen siipi lipuu hitaasti lepänlehtiveneelleni, jonka sylissä taideteokseni päähenkilö kelluu katse kohotettuna taivaalle, vai pitäneeköhän haaveellisesti silmiään kiinni. Ainakin liottaa varpaitaan tyytyväisenä vedessä vailla huolen häivää ja antaa viherpurren viedä. Elämän virta tuo ja vie… Mitäs mä täs metäs.

Luontoon voi pysähtyä tälläkin tavalla pientaiteilemaan, sekä yksin että yhdessä. Mitä jos kokeilisit joskus taiteellista luontoretkeä? Tyyli on vapaa!

mätäsmetas.fi

Mätäsmetäs Facebookissa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.