Märkiön retki, Nurmijärvi

Lokakuun ensimmäinen lauantai valkeni kauniina, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Mitäpä muuta sitä silloin voi tehdä kuin pakata eväät ja kamera reppuun ja lähteä etsimään kivaa päiväretkikohdetta! Tällä kertaa suuntasimme seitsemän veljeksen pitäjään, Nurmijärvelle.

markionreitti

Nurmijärven ja Hyvinkään rajalla sijaitsevan Kiljavannummen alueella risteilee merkittyjä, Nurmijärven kunnan ylläpitämiä ulkoilureittejä noin 35 kilometriä. Talvella patikkareiteille ajetaan hiihtoladut ja latuja löytyy kaiken tasoisille hiihtäjille. Alue on erittäin lumivarmaa ja jopa etelän vähälumisina talvina Kiljavannummelta löytyy hiihdettäviä latuja.

Kiljavannummi on Suomen Natura 2000 -aluetta ja se on myös Lohjanharjun jatke, eli osa ensimmäistä Salpausselkää. Ensimmäinen Salpausselkä kulkee Hangosta Lohjan, Nurmijärven ja Hyvinkään kautta Lahteen ja itärajalle asti.

markionreitti-11

Kiljavannummen maasto on kangaspohjaista puolukka- ja mustikka-aluetta, ja eripituisista reiteistä löytynee jokaiselle sopiva vaihtoehto. Me valitsimme Märkiön lenkin, jonka maasto on vaihtelevampaa. Latuaikaan reitti pitää hiihtää tiettyyn suuntaan, mutta lumettomana aikana suunta on vapaa.

markionreitti-8

Jätimme auton Sääksjärven uimarannan parkkipaikalle, josta on lyhyt matka ulkoilureiteille. Sääksjärvi on kirkasvetinen järvi, itseasiassa lähde, jonka vesi vaihtuu maaperän kautta. Järvialue on kaunis ja sen pitkä hiekkaranta houkuttelee kauniilla kesäkelillä satoja auringonpalvojia. Heitä ei lokakuun aunringonpaisteessa näkynyt, joten parkkipaikalla oli runsaasti tilaa retkiväelle.

Alkuun reitti kulki pienen omakotitaloalueen sivuitse ja on jo Hyvinkään postinumeroaluetta. Nurmijärven ja Hyvinkään kuntaraja kulkee Kiljavannumella, mutta maastossa sitä ei näe. Vasta kartalta selviää, missä kunnassa kulkee.

markionreitti-22

Kuljimme hitaasti kiiruhtamatta ja nautimme upeasta päivästä. Nuorelle koirallemme tämä oli aivan uusi kohde ja se seurasi innoissaan vanhemman koiran vanavedessä. Välillä ne popsivat vetisiä mustikoita ja kohta jahdattiinkin jo myyriä, sitten taas matkattiin eteenpäin. Ei enää niin pienestä pennustamme on kovaa vauhtia kasvamassa oikea retkivalio!

Mustikat maistuvat karavatassuillekin.

Mustikat maistuvat karavatassuillekin, vanhempi koiramme näyttää tässä esimerkkiä.

Märkiön reitti kulkee osan matkasta Hanko-Hyvinkää-tien viertä ja liikenteen ääni on välillä aika kova. Muuten lenkin saa kulkea rauhaksiin luonnon äänistä nauttien. Puolivälissä reittiä Märkiön leirikeskuksen läheisyydessä on laavu ja siitä muutama sata metriä eteenpäin Märkiön lampi. Lammen rannalla voi evästellä todella jykevien pöytien ääressä. Pirttipöydät on ’istutettu’ betoniin. Niitä ei niin vain tuhota tai vohkita!

Vaihtoehtoisesti voi nousta mäkeä pikkumatkan ylös tienvarteen ja pitää taukoa Märkiön grillillä. Tämän taukopaikan jälkeen tulee mielestäni reitin kaunein kohta.  Polku kulkee kuin kannasta pitkin. Toiselle puolelle jää Märkiön lampi ja toiselle pieni Kakarilampi. Täällä voisi melkein kuvitella olevansa Punkaharjulla!

markionreitti-20

Märkiön lammen ja Kakarilammen välissä kulkee kaunis kannas.

Tästä eteenpäin lenkki laskee kosteampaan, lähes suomaastoon, jossa kyllä reittiä seuraamalla selviää kuivin jaloin. Polku kiertää Märkiön toiselle rannalle, josta jatketaankin sitten taas kuivalle kankaalle. Reitti on ympyrälenkki, joten loppumatka kulkee taas samaa tietä parkkipaikalle.

Me teimme ylimääräisen lenkin ja poikkesimme katsomaan alkumatkasta ohitettuja omakotitaloja. Kaavamääräysten mukaan suuri osa tontista on säilytettävä luonnonmukaisena, niinpä talot ikään kuin sulautuvat ympäröivään kangasmaastoon.

Märkiön ympyräreitin pituus on 5,3 kilometriä, mutta kaiken kaikkiaan reitille tulee matkaa noin 7–8 kilometriä riippuen, mistä lenkin aloittaa. Muita reittejä ja omia polkuja kulkemalla saa halutessa kilometrejä vaikka kuinka paljon lisää. Meille tämä oli sopivan pituinen matka, tuleva retkeilyvaliomme alkoi lopussa näyttää jo hieman väsyneeltä. Palasimme kotiin hyvillä mielin, takana oli hieno päivä!

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6711027, E 373358.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.