Mannuistenvuori – Mynämäki

Varsinais-Suomessa Mynämäessä sijaitsee Mannuistenvuori, joka on varsinainen kuntien risteys. Sen huippu ja pohjoisosat kuuluvat Mynämäen kunnan Mietoisiin, länsi- ja eteläosat Maskuun. Itäosa kuulunee Lemulle. Reitti vuoren laelle kulkee vanhan muinaisrannan poikki. mannuistenvuori-1

Ajoittain kivikasoissa astellessa tulee tunne, kun kävelisi vanhojen muinaishautojen päällä, sillä osa kivikasoista muistuttaa etäisesti toisaalla lähialueella näkemiäni hautaröykkiöitä.

mannuistenvuori-2

Puolimatkassa rinnettä vastaan tulee vanha rajapyykki, jota kiertää ankkurikivet.

mannuistenvuori-12

Kivipaasissa on heikosti näkyvä hakkaus, olisiko ollut numero 13? Tämä on Mynämäen ja Maskun rajapyykki.

mannuistenvuori-3

Mannuistenvuori on monella tapaa mielenkiintoinen retkeilykohde, se kohoaa merenpinnasta 55,6 metriä ja sen laelta on varsin hienot näköalat ympäröivään maisemaan aina merelle asti. Aikanaan vuoren laella on sijainnut kolmiomittaustorni ja maanmittareiden mittauspiste. Niiden jäänteitä on vieläkin havaittavissa maastossa. Erinäistä puu- ja metalliromua lojuu sekaisin pitkin laen harjaa.

mannuistenvuori-5

Vuoren korkeimpaan kohtaan on hakattu vuosiluku 1935.

mannuistenvuori-4

Jotta tarina ei menisi aivan maanmittailuksi, niin mennään alueen varsinaiseen ja sen hienoimpaan kohteeseen, jonka takana on varsin omaperäinen tausta.

mannuistenvuori-10

Vuoren pohjoisrinteessä sijaitsee eräs maamme kauneimpiin “tituleerattu” hiidenkirnu.

mannuistenvuori-11

Hiidenkirnun löysi vuonna 2008 harrastetutkija K. Parkkunen. Hän tyhjensi sen maa-aineksesta ja merkkasi kirnun sekä sinne johtavan polun maalilla. Tästä maanomistaja taas ei riemastunut ja vei asian käräjille. Turun käräjäoikeus tuomitsi tuolloin jo yli 80-vuotiaan Parkkusen sakkoihin, jotka hän jätti maksamatta. Asia meni muuntoon ja hänet tuomittiin tuolloin neljän päivän vankilatuomioon.

mannuistenvuori-8

Kirnu, niin milllainen se sitten on? Se ei suinkaan ole totutun kaltainen pyöreä kolo kalliossa. Tai on se osin sitäkin, mutta nyt sen yksi laita on avoin, joten sen syleilyyn voi astua sisään. Leveyttä tuolle luonnonihmeelle kertyy reilusti metrin paremmalle puolen ja korkeus on parin metrin luokkaa, jos sen mittaa pohjalla olevaan vesirajaan.

Tyhjennettynä sen syvyydeksi on saatu liki kolme metriä. Tuolloin vastaan tulee vasta kirnun todellinen kauneus, sillä sen pohja muodostuu spiraalin muotoisesta kierteestä, jonka kruunaa komea jauhinkivi.

mannuistenvuori-9

Kirnun kyljessä on edelleen havaittavissa pieni täplä keltaista maalia Parkkusen kansalaistottelemattomuudesta.

Kirnun lähialue kirvoittaa mielen etsimään siitä muitakin vastaavia löydöksiä, sillä rinteen kalliopinnat ovat virtausvesien kauniisti muotoilemia ja voisivat antaa näin ymmärtää, että löydöksiä saattaisi olla lisääkin. Sammalmättäiden ja maa-aineksen omaehtoiseen kääntämiseen on kuitenkin kiellettyä, joten annetaan vain katseen ihastella maisemaa.

mannuistenvuori-14

Mannuistenvuoren luoteisreunassa peltoon työntyvällä metsäniemekkeellä on aikanaan sijainnut historialliselle ajalle sijoittuva puolustusvarustus, jota voi myös samalla käydä etsimässä. Nyt kuitenkaan ei siitä sen tarkemmin.

mannuistenvuori-15

Mannuistenvuorta on helppo suositella, sillä sen anti on varsin monipuolinen. Se kuuluu osana 16 kilometriä pitkän kolkanpolun reitistöön, joka risteilee Turun ja Kustavin tien varrella.

Kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6729120 E 221984

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.