Makuupussissa yöunille lumihankeen? Testissä Nemo Sonic 0 -untuvamakuupussi

Yhteistyössä Mökkimies.com

Kuu naureskelee minulle kirkkaalta yötaivaalta, kun lapioin hankeen koloa. Maaliskuu on kääntynyt lopuilleen, mutta talvi ei vain hellitä otettaan. Pakkanen napsahtelee puissa ja muistuttaa, että tulossa on jälleen yksi kirpeä kevättalven pakkasyö. Ennusteen mukaan pakkanen saattaa kiriä lähelle kahtakymmentä astetta. Vanha Jänis ja pakkanen-lastensatu mielessä ajattelen: ”Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa.” Levitän lumikuopan pohjalle makuualustan ja pujahdan untuvamakuupussin lempeään syleilyyn. Päälleni olen pukenut vain ohuen kerraston, jalkaan merinovillaiset sukat ja niiden päälle toiset paksut villasukat. Päässä on lämmittämässä ohut pipo.

Haen mukavaa asentoa ja kuuntelen, kuinka ilves mouruaa lähikuusikossa tulevaa puolisoa etsiessään. Kiristän makuupussin hupun tiukalle mutta kuitenkin niin, että voin katsella ylläni kaartuvaa tähtitaivasta. Varpuspöllö aloittaa vuorostaan laulunsa. Se piipittää hetken lähellä kuusen oksistossa ja lennähtää sitten kauemmas. Taitaa olla silläkin pesintähommat menossa. Lopulta nukahdan levolliseen uneen.

Aamuyöllä herään viluun. Huomaan olevani puoliksi makuualustan ulkopuolella. Hyväkään makuupussi ei pidä lämpimänä, jos alhaalta tulevaa kylmää ei saa eristettyä. Jatkan unia, mutta herään tunnin kuluttua jälleen pieneen vilun tunteeseen. Tällä kertaa olen kokonaan makuualustan päällä. Hetken harkitsin laittavani päälle toisen paidan, mutta teen kuitenkin parikymmentä vatsalihasliikettä ja jatkan lämmittyäni taas unia. Tämä toistuu vielä kaksi kertaa ennen aamua. Lopulta aurinko alkaa hiipiä horisontin yläpuolelle, ja on aika nousta ylös. Lämpömittari näyttää -17,5°C. Minua naurattaa, ei saanut pakkanen nujerrettua minua. Untuva lämmitti ja antoi hyvät yöunet.

Untuvan eristyskykyä mitataan niin kutsutulla Fill Power-arvolla. Mitä suurempi luku, sitä parempi eristävyys painoon suhteutettuna. Yleisin Fill Power (FP) untuvatuotteissa on 700, mutta Nemo Sonic 0:ssa eristeenä on 670g hyvälaatuista hanhen untuvaa, jonka FP on 850. Tällä Nemo on saanut painettua makuupussin painon jopa 1,2 kiloon tinkimättä lämmöneristyskyvystä. Mitattaessa FP-arvoa, merkittävää on myös untuvan määrä suhteessa höyhenten määrään. Kun kalliimmissa tuotteissa höyhenten määrä saa olla maksimissaan 10%, saattaa halvemmissa tuotteissa määrä lähestyä jo 50%. Tämä vaikuttaa oleellisesti tuotteen eristävyyteen. Nemo ilmoittaa makuupussin sisältävän untuvaa vähintään 90% ja höyhentä enintään 10%.

Muhkeat untuvatäytteiset kaulukset pitävät kylmän tehokkasti ulkona.

Kansainvälisen eristyskykyä mittaavan EN13537-standardin mukaan määriteltynä Sonic 0:n eristysarvot ovat Comfort -10°C ja Limit -18°C. Extreme-arvoa Nemo ei ilmoita ollenkaan. Comfort tarkoittaa lämpötilaa, jossa keskiverto nainen pystyy nukkumaan yön heräämättä. Vastaavasti Limit määrittelee alimman lämpötilan, jossa keskivertomies pystyy nukkumaan. Nukkujan henkilökohtaiset ominaisuudet määrittelevät, kuinka hyvin kukin tosiasiassa nukkuu ilmoitetuissa lämpötiloissa. Nemon ilmoittama -18°C on ainakin ohuella kerrastolla kylmin lämpötila, jossa itse pystyisin nukkumaan mukavasti. Kylmemmässä lämpötilassa pitäisi pukea päälle vielä toinen hieman paksumpi kerrasto.

Seuraavina öinä puin hieman lämpimämmin päälle, vaikka pakkasta ei ollut kuin -13°C. Myös erilaisten makuualustoiden vaikutus tuli todettua käytännössä. Parhaiten alhaalta tulevaa kylmää eristi 25 millimetrin paksuinen solumuovi ja huonoiten ilmatäytteinen alusta.

Kaksiosaisen vetoketjun sekä makuupussin päällä olevien Thermo Gills™-ventiolaatioaukkojen ansiosta lämpimämmällä kelillä nukkuessa voidaan makuupussia hieman viilentää. Avaamalla päällä olevat vetoketjut ventilaatioaukkojen kohdalta avautuu kahden kennon väli, jolloin eristävyys vähenee.

Makuupussin ulkokangas on pääosin ultrakevyttä 20 denierin vettähylkivää Ripstoppia. Jalkopääty sen sijaan on kestävämpää 40 denierin Ripstoppia. Paremman vedeneristyskyvyn saavuttamiseksi Nemo on tehnyt kehitystyötä ja luonut OSMO™-kankaan, jossa on huokoinen PU-pinnoite. Kangas toimii kalvon tavoin eli pitää suuremmat vesimolekyylit ulkopuolella mutta laskee makuupussin sisältä tulevan kosteuden ulos.

Sisäkangas on 20 denierin kostetutta hylkivää ultrakevyttä Micro Ripstoppia. Huolimatta siitä, että kangas on käytännössä pelkkää nylonia eli muovia, se ei tunnu hiostavalta ainakaan viileämmällä säällä nukuttaessa. Tosin kesällä Sonic 0 ei varmasti ole oikea valinta muutenkaan.

Lähelle vetoketjua on piilotettu pieni tasku pikkutavaroille kuten avaimille ja puhelimelle.

Huolimatta siitä, että Nemo on yhdysvaltalainen brändi, senkin tuotteet valmistetaan Kiinassa. Tämä ei kuitenkaan näy Sonic 0:n laadussa negatiivisesti. Kaikki saumat on ommeltu kunnolla ja materiaalit ovat laadukkaan tuntuisia. Untuvan alkuperä on Nemon mukaan jäljitettävissä, ja se on täyttää vastuullisesti tuotetun untuvan Responsible Down Standard (RDS)-sertifikaatin.

Pituudeltaan Regular-koko on 198 senttiä. Nukkujan maksimipituus on 183 senttiä. Itse olen 180-senttinen, ja makuupussissa ei todellakaan ole yhtään ylimääräistä pituutta. Malleista pitempi, Long, on pituudeltaan 213 senttiä ja nukkujan maksimipituus 198 senttiä. Makuupussin yläosa on onteloitu pituussuunnassa. Alaosan poikittainen ontelointi mahdollistaa kyljellään nukkumisen, jolloin ontelot pysyvät auki ja lämmittävät mahdollisimman hyvin.

Nemo Sonic 0:n mukana tulee kaksi erilaista säilytyspussia. Niistä pienempi on noin 40 x 25 senttimetrin kompressiopussi, jossa makuupussi kulkee mukana vaelluksilla. Varastosäilyttämistä varten on suurempi puuvillakankainen säkki, jonka koko on noin 30 x 60 sentin kokoinen. Näin makuupussi säilyy varastoinninkin aikana mahdollisimman ilmavana.

Suomessa Nemon tuotteita myy Mökkimies.com

Lisää tietoa Nemon tuotteista löytyy valmistajan kotisivulta.