Luonto kiinnostaa enemmän kuin koskaan – Suomen kansallispuistoissa käytiin yli 3,1 miljoonaa kertaa

Luonto ja ihmisten luontosuhde on ollut minulle tärkeä asia koko elämäni ajan. Matkan karttuessa siitä on tullut aina vain tärkeämpi. Siksipä perustin Retkipaikan kuutisen vuotta sitten. Syntymäpäivä on helmikuun alkussa. Sen taipaleen aikana on ollut ilo todistaa, miten moni ihminen on löytänyt luontosuhteensa uudelleen tai jopa luonut sen aivan tyhjästä. Tänään tuli iloinen uutinen, joka osoittaa, että luonto kiinnostaa enemmän kuin koskaan. Sekä sen, että siihen kannattaa panostaa.

Metsähallitus julkisti kansallispuistojen kävijämäärät viime vuodelta. Suomen kansallispuistoissa käytiin vuonna 2017 yli 3,1 miljoonaa kertaa. Se on huikea määrä, ja mikä parasta, käynnit kasvoivat kymmenen prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Luontoarvojen lisäksi tällä on myös taloudellista merkitystä. Kansallispuistokävijöillä on lähiseudulle merkittävä taloudellinen vaikutus. Pelkästään kansallispuistokävijöiden itsensä arvioima käyntien terveyshyöty on 310 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi myös suora taloudellinen hyöty on merkittävä. Kaikkien Metsähallituksen luonto-, virkistys- ja historiakohteiden talousvaikutukset olivat 258 miljoonaa euroa.

Suosio näkyy myös Retkipaikassa. Se mikä alkoi pienenä, mutta määrätietoisena blogina kuutisen vuotta sitten, tavoitti viime vuonna miljoona eri käyttäjää Suomessa. Viikossa Retkipaikka ja sen some-kanavat tavoittavat keskimäärin noin 250 000 käyttäjää. Se on huikean paljon, ja siitä kiitos kuuluu teille jokaiselle. Teemme tätä teitä varten ja se, että tämä kaikki ilahduttaa ja on hyödyksi, on se kaikkein paras palkinto, jonka tästä työstä voi saada.

Näiden lukujen pitäisi herättää jokaisen luontoarvojen epäilijöistä aina talouspäättäjiin. Puhumme todella merkittävästä ilmiöstä ja suuresta vaikuttavuudesta. Siksi Metsähallituksen Luontopalveluiden rahoitus pitäisi nostaa pysyvästi kestävälle tasolle. Kansallispuistoihin ja luontopalveluihin käytetyt eurot tuloutuvat kansantalouteen monin verroin takaisin ja samalla rakennamme maallemme pitkäkestoisen hyvinvoinnin edellytyksiä, ja etua myös kansainvälisessä kilpailussa. Luontoa kun ei valmisteta lisää.

Kiitos Metsähallituksen Luontopalvelut, jatkakaa tärkeää työtänne.

Artikkelikuva: Antti Uski, Lemmenjoki