Luolaseikkailu lasten kanssa, osa 1/4 – Seikkailua, pelkojen voittamista ja pitkään säilyviä muistoja

Luolaseikkailu tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä koko perheelle

Luolaseikkailu lasten kanssa -juttusarjassa kerrotaan käytännön vinkkejä koko perheen onnistuneen luolaseikkailun suunnitteluun ja toteuttamiseen. Juttusarjan kirjoittaja Tuomo Kesäläinen on naantalilainen tietokirjailija, joka julkaisi keväällä uuden teoksen Luolaseikkailu (Karttakeskus 2020). Opaskirjassa esitellään 60, erityisesti lapsiperheille päiväretkikohteiksi sopivaa luolaa eri puolilta Suomea.

 

Artikkeli: Tuomo Kesäläinen

Luolaseikkailu lasten kanssa 1/4 – Seikkailua, pelkojen voittamista ja pitkään säilyviä muistoja

Luolaretkillä, kuten aina lasten kanssa retkeillessä on tärkeää muistaa, että kyseessä on seikkailu, ei suoritus. Onnistuneen retken ja ikimuistoisen luolaseikkailun salaisuus, hyvien eväiden ohella, on kiireettömyys. Luolaseikkailun lomassa pitää aina olla aikaa pysähtyä leikkimään, ihmettelemään, tutkimaan ja pohtimaan luonnon pieniä ja suuria ihmeitä sekä nauttimaan päivästä luonnon rauhoittavassa ja elvyttävässä syleilyssä.

Luolaretket ovat paitsi luontoretkiä, myös seikkailuja, jotka tarjoavat perheille mahdollisuuden kiireettömään yhdessäoloon, liikuntaan, luonnossa liikkumiseen ja mielikuvituksen käyttämiseen. Seikkailun lomassa koetut elämykset, selätetyt haasteet sekä mahdolliset pelkojen voittamiset luovat yhteisiä kokemuksia, jotka synnyttävät pitkään säilyviä muistoja.

Erityisesti tänä keväänä, kun luonnossa liikkuminen, yhdessä olo ja omatoiminen harrastaminen korostuvat vallitsevien olosuhteiden vuoksi, tarjoavat luolat uuden, kiehtovan ja salaperäisen lähestymistavan lähiluontoon.

Luolat kiehtovat ihmismieltä, eikä vähäisin syy varmastikaan ole seikkailuelokuvien ja lastenkirjojen luomissa mielikuvissa. Tarinoissa monen sankarin tie vie luoliin, oli sitten kyseessä Batman, Indiana Jones, Viisikko tai Histamiini. Tarinoissa on voimaa. Ne kehittävät mielikuvitusta, innostavat leikkiin ja antavat inspiraation uusiin tarinoihin. Mikä olisikaan hienompaa kuin päästä itse elämään tarinoita todeksi?

Usein jo ensihetkistä lähtien huomaa, että luolassa seikkaileva lapsi on omassa elementissään. Tämä korostuu erityisen voimakkaana tänä digitaalisena aikakautena. Leikki-ikäinen lapsi kuuluu luontoon. Myös vanhemmat lapset on helpompi saada innostumaan seikkailuhenkisestä tutkimusmatkasta kuin perinteisestä metsäretkestä.

Tämä juttusarja pohjautuu juuri julkaistuun Luolaseikkailu-teokseen, jonka tavoitteena on jakaa tietoa retkeilyyn sopivista luolista ja kannustaa sekä perheitä, että lasten kanssa työskenteleviä aikuisia tutkimaan luolien myyttisiä tarinoita, kiehtovaa menneisyyttä sekä niiden innoittamana suunnitella ja toteuttaa oma luolaseikkailu.

Luolaretkeilyssä kiteytyvät monet seikkailukasvatuksen elementit. Seikkailukasvatuksella tarkoitetaan ohjattua toimintaa, joka sisältää seikkailullisia aktiviteetteja ja jonka tavoitteena kokonainen kehittyminen ja kasvaminen ihmisenä. Seikkailukasvatusta hyödynnetään useilla eri aloilla, kuten oppilaitoksissa, nuorisotyössä, sosiaalityössä ja kuntoutuksessa. Monet seikkailukasvattajat käyttävät jo nyt luolia osana työtään hyvin tuloksin.

Luolaretkeily ei ole välineurheilua vaan luolaa voi lähteä tutkimaan lähes jokaisesta kodista löytyvien varusteiden turvin. Iloisen ja ikimuistoisen retken tärkeimmät varusteet ja elementit ovat toimivat lamput, riittävät ennakkotiedot kohteesta, runsaat ja maukkaat eväät sekä riittävä aika.

Kun lähtökohdat ovat kunnossa, tarjoavat luolat huikeat puitteet luonnossa oleskeluun ja puuhastelun, jossa liikuntaa ja raitista ilmaa tulee nautittua retken ohella aivan huomaamatta.

Tulossa:

Luolaseikkailu lasten kanssa, osa 2/4 – Kohteen valinta varmistaa onnistuneen elämyksen
Luolaseikkailu lasten kanssa, osa 3/4 – Luolaseikkailijan varusteet, turvallisuus ja seikkailuun valmistutuminen
Luolaseikkailu lasten kanssa, osa 4/4 – Etsitäänkö ihan oma luola? Vinkkejä luolabongareille

 

Artikkelit julkaistaan Retkipaikassa noin viikon välein.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.