Luolaseikkailu lasten kanssa 2/4 – Kohteen valinta varmistaa onnistuneen elämyksen

Luolaseikkailu tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä koko perheelle

Luolaseikkailu lasten kanssa -juttusarjassa kerrotaan käytännön vinkkejä koko perheen onnistuneen luolaseikkailun suunnitteluun ja toteuttamiseen. Juttusarjan kirjoittaja Tuomo Kesäläinen on naantalilainen tietokirjailija, joka julkaisi keväällä uuden teoksen Luolaseikkailu (Karttakeskus 2020). Opaskirjassa esitellään 60, erityisesti lapsiperheille päiväretkikohteiksi sopivaa luolaa eri puolilta Suomea.  

Artikkeli: Tuomo Kesäläinen

Ensimmäinen askel kohti onnistunutta ja elämyksellistä retkeä on sopivan kohteen valinta. Koko perheen luolaseikkailulle kannattaa valita kohde, joka on helposti saavutettavissa. Kevään 2020 poikkeustilan aikana kohteen tulee myös sijaita erityisen lähellä, mieluiten kotikunnassa tai ainakin kotimaakunnassa. 

Helposti saavutettavalla kohteella tarkoitetaan paikkaa, jossa on pysäköintipaikka autolle ja jonne on riittävän lyhyt kävelymatka opastettua tai muuten helposti seurattavaa reittiä pitkin. Poluttomien taipaleiden takana sijaitsevilla kohteilla syntyy erilaista seikkailun tuntua, mutta silloin kohteen on hyvä olla vanhemmille entuudestaan tuttu, sillä umpimetsässä rämpiminen ja kohteen toivoton etsintä ovat omiaan latistamaan hyvinkin alkaneen seikkailun tunnelman nopeasti.

Ennakkotiedot kohteesta varmistavat myös sen, että määränpää vastaa odotuksia. Mikäli tahtoo päästä ryömimään ahtaisiin kammioihin otsalampun valossa, ei kannata suunnata lippaluolalle. Eikä ahtaampia paikkoja kammoksuvan kannata valita sokkeloista lohkareluolastoa. Maastamme löytyy kuitenkin valtavasti erilaisia ja erikokoisia luolia, joiden joukosta löytyy jokaiseen seikkailuun ja erilaisiin mieltymyksiin sopiva kohde.    

Tarinat, uskomukset, kansansadut ja todellinen historia tekevät usein kohteesta kiehtovamman. Suomen luolilla on värikäs historia. Ensimmäiset luolia käyttäneet Suomen asukkaat olivat neandertalin ihmisiä, jotka asuivat 100 000 vuotta sitten Kristiinankaupungin Susiluolassa. Jääkauden jälkeen luolia ovat käyttäneet ihmiset läpi koko historian kivikauden asukkaista alkaen. 

Luolat ovat olleet pirujen asuntoja ja tietäjien kirkkoja, sotapakolaisten turvapaikkoja sekä metsästäjien ja kalastajien leiripaikkoja. Rosvot, erakot ja munkit pitivät luolia asuntoinaan. Luolissa on harjoitettu monenlaista ammattitoimintaa. Niissä on ollut pajoja, räätälinverstas, olutpanimo, pontikkatehtaita, kalakellareita ja savustamo. Jos kotiseudullasi on valinnan varaa, anna myös lapsen osallistua kohteen valintaan, joka voi tapahtua esimerkiksi kiinnostavimman tarinan perusteella.  

Myös luolien kiehtovat eliöt, geologiset yksityiskohdat sekä ympäröivä luonto ovat osa seikkailua. Tahdotteko bongata talvehtivia hyönteisiä, hämmästellä kummallisia kivimuodostelmia tai etsiä maastosta jääkauden jälkiä? Sopiiko omaan retkeen ja mieltymyksiin parhaiten kohde, joka sijaitsee meren tai järven rannalla vai samoiletteko mieluummin ikimetsien ja suurten, majesteetillisten jyrkänteiden suojissa? 

Luolia löytyy rakentamattomilta saarilta ja pohjoisen erämaista, mutta myös urbaanista ympäristöstä, jopa aivan suurten kaupunkien liepeiltä – luola voi olla osa pidempää retkeä kansallispuistoon tai pikaisempi piipahdus kauppamatkan varrella. Mieti siis haluatko kokea koskemattoman luonnon rauhaa vai paikan, jossa voi luolaseikkailun jälkeen siirtyä leikkipuistoon tai jalkapallokentälle. 

Positiivisten kokemusten saavuttamiseksi kohteen valinta on, etenkin ensimmäisiä seikkailuja suunnitellessa, erityisen tärkeää. Apua kohteen valintaan saat esimerkiksi seuraavista lähteistä:

Kirjoissa:

Luolaseikkailu (Karttakeskus 2020)

Uudenmaan luolat (Salakirjat 2017)

Suomen luolat (Salakirjat 2015)

Seikkailijan retkiopas Varsinais-Suomen luoliin (Mäntykustannus 2011)

Netissä:

Retkipaikka: Luolat

Luolaseura.fi

Lue myös:

Luolaseikkailu lasten kanssa 1/4 – Seikkailua, pelkojen voittamista ja pitkään säilyviä muistoja

Tulossa:

Luolaseikkailu lasten kanssa, osa 3/4 – Luolaseikkailijan varusteet, turvallisuus ja seikkailuun valmistutuminen
Luolaseikkailu lasten kanssa, osa 4/4 – Etsitäänkö ihan oma luola? Vinkkejä luolabongareille

HUOM! Luolaretkeily, myös yksityisillä mailla sijaitsevissa luolissa, on jokamiehenoikeuksiin kuuluvaa luonnossa liikkumista. Luolaretkeilyn tulee kuitenkin tapahtua niin, ettei siitä aiheudu haittaa luolille, ympäröivälle luonnolle eikä alueen asukkaille tai alueen omistajalle. Tähän on kiinnitettävä huomiota myös kohteelle kuljettavan reitin sekä ajoneuvojen pysäköinnin suhteen.  

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.