Lumikenkäreitti Torvisen majalta Luoston kylälle – paras maisema löytyy hitusen reitin ulkopuolelta

Lähtöpaikat kartalla: Torvisen maja ja Offpiste 4
Reitti 4 km/suunta
Helppo reitti
Taukopaikkana Tikkalaavu
Luoston lumikenkäreittikartta

Lumikenkäillä voi melkein missä vain, mutta etenkin ensi kertaa lumikenkäilevälle – tai ensimmäistä kertaa jossain tietyssä kohteessa vierailevalle – on matalin kynnys suunnata valmiille reitille. Valmiissa reitissä on monta etua: oma jaksaminen on melko helpompi arvioida, koska tiedät lenkin pituuden ennalta. Eksymistä ei tarvitse pelätä, koska reitti on merkitty ja usein myös hyvin talloutunut. Ja koska reitti on talloutunut, on sitä myös helppo kulkea.

Lisäksi pienellä hyväuskoisella luottamuksella voit myös toiveikkaasti ajatella, että valmiita reittejä seuraamalla pääset vaivattomasti aivan erityisen hienoihin, valikoituihin paikkoihin ja maisemiin.

Luostolta tällaisia lumikenkäreittejä löytyy kaksi: toinen kulkee Torvisen Majan ja Luoston keskustan välillä, toinen tekee keskustasta Lampivaaran Ametistikaivokselle johtavan kierroksen.

Minä yritän ylläpitää kykyä nähdä oman asuinkuntani luontokohteet turistin silmin. Liian usein tuntuu, että paikalliset eivät enää oikein näe sitä kaikkialla vallitsevaa luonnonkauneutta, jota toiset matkaavat tuhannen kilometrin päästä katsomaan. Niinpä tällä kertaa poutaisen vapaapäivän koittaessa päätin lähteä oikeaan turistikohteeseen eli viralliselle lumikenkäreitille Luostolle, ja aloitin taipaleeni Torvisen majalta.

Maja oli kiinni viikonlopun vuoksi, ja metsä vaikutti autiolta. Majalta oli kuitenkin selvä viitoitus ja talloutunut reitti ylärinteeseen, joten lähdin kapuamaan hissukseen ylös. Reitti oli merkitty sinisin merkein puunrunkoihin, ja lisäksi sinisin aurausmerkein. Sen voisi siis kulkea kumpaan suuntaan vain ilman pelkoa eksymisestä, etenkin, kun reitiltä poistuminen aiheuttaisi vielä upotuksen kantamattomaan, syvään lumihankeen ennen hankikantokelien alkamista joskus maalis–huhtikuussa.

Hiljalleen metsän raoista alkoi pilkistää kauaskantoisia maisemia. Kuljin hitaasti lorvien ja luonnon ihailemiseen keskittyen. Minulla ei ollut kiirettä eikä halua hikoilla turhan päin. Katselin tykkylumen kuorruttamia puita ja huomasin, kuinka eteenpäin kulkiessani metsä alkoi harventua ja valaistua.

Muutaman kilometrin matkalla vastaan tuli kahdeksan ihmistä, kaikki kahden pareissa. Ja kaikki ulkomaalaisia. Elettiin helmikuista lauantaita, sää oli tuuleton ja ilma sen verran kirkas, että maisemat kantoivat kauas. Taisi olla vielä jonkin sortin hiihtolomaviikko. Missä siis olivat kaikki suomalaiset luonnossaliikkujat? Mietin myös, mikä vastaantulevilla ulkomaalaisilla oli suunnitelmana. Toivottavasti eivät ainakaan olleet menossa kahville, kahvilahan oli suljettu.

Reitti nousi tasaisen hiljalleen ylös. Paljakalle se ei noussut, vaan ympärillä oli koko ajan puita enemmän tai vähemmän. Puolivälissä matkaa edessä oli ensin jyrkkä lasku ja sitten jyrkkä mutta lyhyt nousu, kun reitti notkahti jonkinmoisen kurun pohjan kautta. Lumikengillä on kuitenkin helppo ja mukava tallustaa menemään vähän jyrkemmissäkin kohdissa. Sauvoista on paljon apua, itse en jätä sauvoja koskaan matkasta vaikka olisin menossa hoidetullekin reitille. Jos vähänkään tekee mieli poiketa polulta, tulevat sauvat viimeistään siinä vaiheessa todella tarpeeseen.

Saavuin risteykseen.

Tässä kohtaa virallinen reitti olisi lähtenyt jo alaviistoon kohti Tikkalaavua ja Luoston keskustaa. Minä en kuitenkaan halunnut sinne vielä. Halusin päästä yhä ylemmäs, paljakalle, katsomaan maisemia kauas. Niinpä suuntasin hetkeksi pois viralliselta reitiltä ja lähdinkin kohti Luoston huippua. Huipulle saakka ei kuitenkaan tarvinnut kalppia, vaan avarat maisemat olivat edessä melkein heti reitiltä poikkeamisen jälkeen. Miksihän kummassa virallinen lumikenkäreitti ei kulje tämän paljakan kautta?

En ollut yksin tunturissa, vaan siellä täällä vilahteli muitakin maisemien ihailijoita.

Tunturin huipun tuntumassa tuuli on veistellyt lumihangen suhteellisen kovaksi, joten vaikka alempana rinteessä hanki on ilmavaa puuteria, kantaa lumikenkä huipulla melko hyvin jo aikaisin kevättalvella. Kuljeskelin hetken aikaa paljakalla sinne tänne maisemia katsellen. Näin horisontissa kotikyläni tuulimyllyt, Oratunturin, Orresokkan ja taisi siellä kulman takana olla myös Pyhä.

Katseltuani hetken aikaa ympärilleni päätin oikaista takaisin reitille rinteen poikki. Hanki ei kantanut kovin hyvin, mutta ei eteneminen kovin vaivalloistakaan ollut. Kulkeminen oli huolentonta, koska pelkoa eksymisestä ei ollut: tiesin, että niin kauan kuin kuljen alarinteeseen, on jonkinlainen virallinen reitti aina edessäpäin. Tai vaihtoehtoisesti laskettelurinteen reuna, jos kanttaan liikaa oikealle.

Tykkylumipuiden vartioimassa rinteessä oli mukava ja vauhdikas valita askeleensa ja melkeinpä lasketella alarinteeseen.

Maisema oli epätodellisen sininen.

Tiesin, että edetessäni rinnettä kutakuinkin suoraan alas, putkahtaisin ennemmin tai myöhemmin takaisin viralliselle reitille. Ja niin putkahdinkin. Siellä minua vastassa oli iloinen täti, joka kuvasi kännykällään sekä minut että pari muuta lumikenkäilijää. Tehtyäni oman koukkaukseni lakipaljakalla oli reittivalintani aiheuttanut sen, että Tikkalaavu jäi minulta tällä kertaa välistä; jos olisin seurannut virallista reittiä, se olisi ollut suoraan matkani varrella. Toisaalta, eipä minulla ollut eväitäkään muuta kuin pullo vettä.

Saapuessani OffPiste 4:lle eli Luoston laskettelurinteiden juureen ja keskusparkkipaikalle, ei sielläkään ollut kuin muutama auto ja muutama satunnainen laskettelija. Missä kummassa olivat kaikki ihmiset? Ryysiksestä ei ainakaan voinut puhua, ja siitä minä olin toisaalta ihan tyytyväinen.

Tätä Luoston lumikenkäreittiä voi suositella aivan ensisijaisesti aloitteleville lumikenkäilijöille, aloitteleville Lapin-kävijöille, tykkylumen ystäville, ensimmäistä kertaa Luostolla vieraileville sekä ihan vain kaikille, jotka yksinkertaisesti nauttivat talvisessa luonnossa liikkumisesta. Jos mielii lumikenkäreissun varrella kahvitella, kannattaa Torvisen Majan aukioloajat tsekata etukäteen tai pakata omat kahvit termariin.

Jos omia lumikenkiä ei ole, niin OffPiste 4:llä niitä vuokraa ainakin Juha.

Lue myös

Pyhä-Luoston kansallispuisto – kohteet ja vinkit
Lumikenkäilemässä Luostolla ja Tikkalaavulla