Löytyretkeilyä tietoverkossa

Vaikka kaikkensa tekisin, niin lopulta tulee niitä hetkiä, kun on myönnettävä, että retkelle ei pääse, vaikka haluaisi. Auto on rikki, ulkona saattaa olla pimeää, aika ei riitä, terveys reistaa tai jopa sää voi olla niin kehno, että sen edessä olisi väistämättäkin vain huonosti pukeutunut ihminen.

Niinäkään hetkinä ei ole syytä vaipua epätoivoon. Tuolloin käännän katseeni tuleviin retkiin. Tarkemmin ottaen retkipaikkojen etsimiseen. Parhaimmillaan se on lähes yhtä jännittävää ja löytämisen riemuatarjoavaa puuhaa kuin retkipaikkojen hakeminen metsillä mailla.

Olen pienestä pitäen viihtynyt karttojen äärellä. Niitä tutkiessa tunnit lentävät kuin siivillä. Tiedä sitten, mikä niissä niin kiehtoo. Jonkin lainen lupaus seikkailusta se on. Jotain, joka saa uteliaaksi, miettimään, että minkälainen paikka se tuo tuolla olisikaan. Paperille painettuja karttoja omistan sen verran niukalti, että olen internetille suuressa kiitollisuuden velassa.

Kansalaisen karttapaikkaa on tullut napsuteltua läpi karttaruutu kerrallaan mielenkiintoisia korkeuskäyriä, paikannimiä ja luonnonnähtävyyksien merkkejä etsiessä. Aivan uudelle tasolle sen puuhan riemu nousi kun sain käteeni ensimmäisen kerran iPadin, jossa oli Karttaselain. Suurempi näkymä ja sormilla pyyhkäisemällä selaaminen sopivat karttojen tarkasteluun enemmän kuin hyvin.

Satunnaista tai systemaattista napsuttelua voi suositella pidemmän päälle vain heille, joilla on lehmän hermot. Siksi oion asioita ja käytän hauassa apuna paikannimiä. Esimerkiksi ”kirkko”-loppuiset paikat tuppaavat järjestään olemaan näkemisen arvoisia. Samoin ”kellari”-loppuinen paikannimi viittaa todennäköiseen luolaan, saati se, jos nimessä on jossain kohtaa sana ”luola”. Mitä enemmän kohteita on ehtinyt kahlaamaan läpi, sitä helpommin löytää myös uusia, jostain mielenkiintoisesta vihjaavia nimiä. Hyvänä esimerkkinä tällaiseseta on esimerkiksi Kaasivuori tai ruotsinkielinen muoto Kasaberget, joista melkein järjestään löytyy jonkinlainen kolo.

Koska geokätköilijät ovat usein aktiivisia luonnossa liikkujia, on heillä usein tietämystä paikallisista kohteista, jotka ovat näkemisen arvoisia. Niinpä Geocaching.comin karttapalvelun kaukana pääteistä sijaitsevien kohteiden tarkastelussa on riittänyt riemua. Kosolti sieltä on myös lyötynyt nähtävää.

Toinen miltei yhtä ansioitunut harrastajaryhmä ovat kalliokiipeilijät. Heidän 27crags-palvelunsa kautta pääsee tiiraamaan monia mielenkiintoisia geologisia muodostelmia sijaintitietojen kera. Monet niistä ovat hyvinkin näkemisen arvoisia, osa mykistävän hienoja.

Kolmas merkittävästi kohteita löytävä harrastaryhmä ovat retkeilevät blogaajat. Vaikka moni blogi onkin keskittynyt enemmän tekemiseen kuin kohteisiin, niin kyllä jokaisesta aina omat vinkkinsä löytää. Parhaasta päästä ovat sitten retkipaikan hengenheimolaiset, jotka mieli innosta palaen tekevät tutkimusmatkoja Suomalaisen luonnon eksoottisiin ulottuvuuksiin ja jakavat nuo kokemukset muiden riemuksi.

Ammattilaisten verkkoon tuottamasta materiaalista parhaat aarreaitat retkipaikkojen etsimissessä ovat Ympäristö.fi -sivustolta löytyvät pdf-muotoiset julkaisut. Niiden löytämisessä Googlesta on huomattavasti apua. Mielenkiintoisia ovat myös erinäiset geologiset julkaisut. Ammattikategoriaan olisi kai luettava kuntien ja muiden julkisen sektorin toimijoiden verkkoon tuottama kohdetieto. Harmillisesti se on kovin hajanaista ja monimuotoista. Löytyy myös hakukoneilla hyvin vaihtelevasti. Vaan joskus uutterasti etsimällä saattaa päätyä kunnansivujen umpiperälle, jossa mainitaan esimerkiksi kaikki kunnan alueella sijaitsevat luonnonmuistomerkit.

Jahka mainituista lähteistä on kahlannut läpi kylliksi kohteita ja vielä paikallistanut ne kartalta, kelpaa lähteä maastoon katsomaan, että onko siellä mitään. Ennen sitä saattaa vielä pieni ennakkotiedustelu olla paikallaan. Mikäli löydös sattuu sijaitsemaan lähellä suurta tietä, on Google Maps loistava apu. Vaikka itse kohteesta ei sen avulla saisikaan käsitystä, niin esimerkiksi pysäköintipaikkojen ennakkotiedustelussa siitä on suuri apu. Sama pätee mahdollisiin puomeihin, ajokieltomerkkeihin jne.

Näin valtaosa Retkipaikankin kohteista on löytynyt. Lisäksi muutama ihan sattuman kautta. Lopuista olemmee saaneet loistavia vinkkejä lukijoiltamme. Toivottavasti saamme myös jatkossa, koska uskomme, että jaettu ilo on aina se suurin.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.