Lotikon kellari, Marttila

Lotikon kellari sijaitsee 300 metrin päässä Lotikon baarista, Marttilan korven eräreitistön varrella. Baarissa vierailu nostaa odotukset korkealle, sillä se on jo Suomen luonnossa erikoinen tuttavuus. Kun saapuu Lotikon kellarille, ensin maastossa huomaa vain pienen halkeaman kalliossa.

Pikku hiljaa alkaa hahmottaa kalliorepeämän syvyyden ja sen seinämiä uurtavat jääkauden jäljet. Repeämän korkeat kallioseinät ovat täysin veden syömillä syvillä uurteilla. Repeämän muodostaman rotkon pohjaa eteenpäin kulkiessa tunnelma kohoaa ja odotukset kasvavat.

Rotko on yhteensä lähes 50 metriä pitkä ja useita metrejä syvä, parhaillaan kallioseinämät kohoavat 6–8 metriin. Muodostelma on hyvin näyttävä. Rotkon leveys vaihtelee muutamasta kymmenestä sentistä noin metriin, rotko on mahdollista kulkea päästä päähän pohjaa seuraten, mutta aivan kaikilta se ei valitettavasti onnistu.

Repeämän perältä alkaa suorakaiteen muotoinen, erittäin mystisen ja taianomaisen näköinen, noin metrin levyinen ja 1–1,5 metriä korkea luola. Käytävän pohjalla ei joudu ryömimään, vaan sen pääsee kulkemaan läpi asti kyyryssä kävellen.

Onkalon seinät ovat edelleen veden uurtamat, seinämissä kasvaa sammalta ja katosta tipahtelee tasaisesti vesipisaroita, kivikkoisella pohjalla virtaa vettä. Näissä olosuhteissa unohtaa helposti olevansa Varsinais-Suomessa, näin erikoiseen muodostelmaan ei osaa kuvitellakaan törmäävänsä tällaisessa ”lähimetsässä”. Aivan Lotikon kellarin tuntumassa sijaitsee hyväkuntoinen ja viihtyisä laavu, tulipaikkoineen sekä puucee.

Lotikon kellari (1)

Tarina kertoo, että niihin aikoihin kun meri vielä huuhteli Marttilan rantoja, eli Lotikon vuorella vuorilinnassaan Lotikon haltia. Hän teki pitkiäkin ryöstöretkiä ympäri maata ja kätki ryöstöretkiltä saamansa saaliin Lotikon vuoren kellareihin ja luoliin. Eräältä ryöstöretkeltään hän nappasi myös nuoren paimentytön piiakseen huolehtimaan aarteiden siisteydestä ja puhtaudesta. Vuosikausia nuori tyttö eli ja valitti kohtaloaan vuoren vankina. Niin surullisen kohtalon Lotikon haltian piika jätti jälkeensä, että vielä tänä päivänäkin Lotikon luoliin ryömiessään voi kuulla nuoren tytön surkean valituksen kallion seinämistä.

Myös Lotikon vanhan isännän aarre on yhä tallessa kallioiden kätköissä. Kerrotaan, että joka juhannuksen ja pyhäinmiestenpäivän vastaisena yönä vuoren seinämä aukeaa ja kallioholvien sisältämät aarteet ovat kaikkien nähtävillä ja otettavissa. Mutta kallio myös sulkeutuu silmän räpäyksessä, ja mikäli onneton matkamies on vielä silloin kallion perukoilla ihastelemassa aarteita, kuulemme seuraavaksi hänen haikean itkunsa kallion uumenista.

Kohteet sijaitsevat Marttilan Korven eräreitistö -nimisen polkuverkoston varrella. Alueelle pääsee ajamalla Marttilan kirkolta tietä numero 2264 Kosken Tl suuntaan noin 3 kilometriä. Jonka jälkeen käänny oikealle, risteyksessä kyltti Palainen. Risteyksestä matkaa lähtöpaikalle noin 4,2 kilometriä, seuraa puisia eräreitistö-opasteita.

Palaisten lähtöpaikalta löytyy infotaulun lisäksi uimaranta, vessa ja tulipaikka. Parkkipaikalta on noin 2,6 kilometrin patikointi Lotikonmäelle.

Lisätietoa alueesta sekä sen reiteistä löytyy Heikolan kyläseuran kotisivuilta.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6722345 E 281191

Kuvat ja teksti: Tuomo Kesäläinen

5 replies
 1. Tuomo Kesäläinen
  Tuomo Kesäläinen says:

  Jutun otsikkossa kerrotaan että kohe sijaitsee Marttilassa (kunta Varsinais-suomessa) Ensimmäisessä lauseessa lukee, että kohde sijaitsee: ”Marttilan korven eräreitistön varrella.” Tässä siis on jo kunta sekä polkureitistö mainittu lisäksi jutun lopusta löytyy sekä karttalinkki että kordinaatit. Valitettavasti en keksi enää miten kohteen sijaintia voisi selventää.

  Vastaa
  • Huttusen Antti
   Huttusen Antti says:

   Kunhan uudistamme ulkoasun, niin saamme samassa rykässä kohteet näkymään kartalla. Ja tosiaan, kunta ja joskus taajama/kylä on mainittu aina otsikossa. Vaan mietimme tykönämme, miten nämä saisi selkeämmin esiin. Luetko Jouni syötteenlukijalla?

   Vastaa
 2. Satu Virkalahti
  Satu Virkalahti says:

  Moi 🙂
  Huomasin, että Lotikon baari on kartassa virheellisesti. Paikkahan on Marttilassa ja piste kartalla on Halikossa.
  Kiitos sivuston ylläpitäjille. Mahtava sivusto ja monet kerrat olen sivuilta löytänyt uusia retkikohteita 🙂

  Vastaa
  • Antti Huttunen
   Antti Huttunen says:

   Kiitos huomiosta, näitä kun käsipelissä naputellaan tällainen määrä, niin joukkoon väkisinkin tuppaa jokunen virhelyönti tulemaan. Nyt pitäisi merkin pitää kutinsa.

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.