Loppuvuoden ihana rauha houkuttelee joelle – näin kaunis on melontareitti Mustiolta Billnäsiin

Kaupallisessa yhteistyössä Visit Raseborg

Tätä hetkeä olinkin jo odottanut, melontaretkeä Billnäsin kulttuurimaisemiin. Aamu oli hyvin kylmä, ja auton ikkunat olivat jäässä. Sääennuste lupaili kuitenkin kaunista, puoliaurinkoista päivää. Lähdin innokkaana ajamaan kohti Billnäsin ruukkikylää, jossa tapaisin melontaoppaani Gutten, Gustaf Ahlroosin. Gutte järjestää Billnäsin alueella mm. melonta- ja pyöräilyretkiä.

Mustion lähtöpaikka kartalla

Billnäsin lopetuspaikka kartalla

Melontareitin pituus n. 20 km

Tällä Mustionjoen pätkällä ei ole koskia, vain muutama virtapaikka, ja kohde sopiikin täydellisesti retkikajakille ja koskiin tottumattomille melojille.

Yleensä melontaretket alkavat suoraan Mustiolta, mutta meidän suunnitelmanamme oli jättää oma autoni Billnäsiin melonnan lopetuspaikalle, ja ajaa Gutten autolla aloituspaikalle. Olin valinnut saapua kohteeseen maisemareittiä, mutta olin sittenkin etuajassa. Niinpä ehdin katsella hiukan Billnäsin ruukkia ja tutustua sen historiaan. Mietin jo mielessäni, että miltähän se joki mahtaa näyttää. Ikävä kyllä upea ruska-aika oli jo ohi, ja myrskytuulet olivat pudottaneet lehdet puista.

Joki näytti kuitenkin luokseen kutsuvalta. Syksyssä on jokin hyvin paljon minua miellyttävä ominaisuus. Harmaa ja sumuinen ilma, kostealta tuoksuva maasto – jotenkin aina yhtä lumoavaa. Jokihan ympäristönä muuttuu aina valtavasti vuodenaikojen mukaan, mutta myös virtaaman. Kovien vesisateiden jälkeen, kuten nyt oli käynyt, on iso virtaama ja vedenpinta korkealla. Joessa saattaa myös päästä nopeammin tekemään matkaa, kun virta antaa lisää vauhtia.

Lähdimme melomaan Gutten vuokraamilla kajakeilla Mustiosta. Kiireettömälle yksi hieno nähtävyys lähtöpaikalla on Mustion Linna. Linnalle oli matkaa aloituspaikaltamme vain muutama sata metriä. Meidän oli kuitenkin lähdettävä melomaan, koska näin syksyllä aurinko laskee jo aikaisin. Melontamatkaa Billnäsin ruukille tuli melko tarkkaan 20 kilometriä, joten ihan kunnollinen lihaskuntoharjoite tuli tehtyä samalla. Olen melonut paljonkin, mutta kajakilla aika vähän, joten tämä retki meni samalla vähän uuden opetteluun.

Gustaf ”Gutte” Ahlroos

Gutte on luontoa rakastava mies, joka työskentelee Billnäsin alueella monipuolisena yrittäjänä. Gutten yritys Lyfte vuokraa kajakkeja ja maastopyöriä sekä järjestää myös ohjattuja retkiä, kuten tämä Mustionjoen melonta. On mahdollista myös yhdistää pyöräily ja melonta samaan retkeen.

Gutte on myös koulutettu Mental Trainer ja Personal Trainer. Hän opiskelee parhaillaan myös eräoppaaksi.

Lue lisää melonnasta ja pyöräilystä Billnäsissä Gutten Facebook-sivuilta.

Tämä melontareitti soveltuukin hyvin, jos et ole ikinä melonut kajakilla ja haluat harjoitella turvallisesti kokeneen oppaan seurassa. Ensimmäiset kolme kilometriä on helppoa jokipätkää, jossa ei ole juuri virtaamaa, ja tämä osa on usein hyvin myös tuulensuojassa. Kolmen ensimmäisen kilometrin aikana pääsee hyvin tottumaan kajakkiin ja harjoittelemaan melontatekniikoita.

Kun olin päässyt kiinni perustekniikoihin, tulikin vastaamme Junkarsborgin pieni saari vanhoine linnanraunioineen. Linna on peräisin myöhäiseltä rautakaudelta 1100-luvulta, ja kenties paikalla on asustanut viikinkejäkin? Perimätiedon mukaan linnan nimi olisi ennen ollut Raseborg, ja sittemmin nimi olisi otettu Snappertunassa sijaitsevan Raseborgin linnalle. Minun omista sukuhaaroistani löytyykin lonkerot entisen Raaseporin linnanherran puoleen, ja tuntuikin jännältä olla melomassa omilla ”kotikonnuilla”.

Junkarsborgin kohdalla on vahvasti virtaava kohta, jossa on myös paljon isoja kiviä. Tässä saa olla hyvin tarkkana.

Junkersborgin jälkeen meloimme Päsarträsket-järven yli, minkä jälkeen menikin useampi kilometri peltojen välissä. Alueella on kesällä lehmiä, jotka tulevat rantaan ihmettelemään melojia, ja Gutte kertoi myös, että ei ole mitenkään harvinaista, että utelias harmaahaikara lähtee seuraamaan melontaryhmää. Pengerten välissä oli jälleen helppoa meloa tuulensuojassa, kunnes lähestyessämme Kyrksjön-kirkkojärveä alkoi navakka tuuli.

Gutte opastikin, että tämä kohta on usein hyvin tuulinen, ja matalalle järvelle voi syntyä isojakin aaltoja.

Reitin varrella on useampikin sopiva taukopaikka, mutta me päätimme syödä eväämme ennen järven ylitystä. Gutte keitti meille myös kahvit ja juuri kun nautimme eväitämme, alkoi sataa vettä. Sääennuste ei pitänytkään paikkansa, mikä on ihan normaalia… Olimme onneksi pukeutuneet vedenpitäviin kuivapukuihin, joten pieni sade ei meitä haitannut. Melontaretkelle kannattaakin ottaa aina jokin sateenkestävä takki mukaan, vaikka sadetta ei olisikaan ennusteissa.

Meloimme seuraavaksi järven yli ja saavuimme Karjaan keskustaan. Lyhyen urbaanimelonnan jälkeen vesisade vain kiihtyi ja iltakin alkoi hämärtyä. Matkaa ei kuitenkaan ollut pitkälti jäljellä ja olimme hyvin aikataulussa – kerkesimme juuri ennen pimeää takaisin Billnäsiin.

Utuisen hämärä Billnäsin ruukki nyt vasta olikin satumaisen kaunis. Sorsat toivottivat vaakkumisellaan meidät tervetulleiksi takaisin sillalle, jossa olin ollut ihailemassa paikkaa ennen lähtöämme. Onneksi olimme pukeutuneet säänmukaisesti ja meloessa ei tullut kylmä, välillä meinasi tulla vastatuuleen meloessa jopa liian kuuma, ja pidimme paljon pieniä taukoja.

Olen todella monessa paikassa melonut packraftillani, erämaissa ja kaupungeissa. Tämä reitti yllätti minut positiivisesti, sillä se sisälsi paljon tunnelmallista ja kulttuuririkasta maisemaa. Kajakilla oli mukava meloa tällaista jokea, kun matka taittui sopivan reipasta tahtia. Voin vain kuvitella miltä kaikki olisi näyttänyt, jos olisimme kerenneet saapua tänne jo ruska-aikaan. Ajattelinkin tulla uudestaan melomaan saman pätkän vaimoni kanssa, jolloin yhdistämme retkeen vielä pyöräilyä ja lopuksi voisimme kruunata illan syömällä Billnäsin ravintolassa.

Lue myös:

Billnäsin ruukki on jo 380-vuotias – kaunis ruukkikylä on loistava kesäretken kohde

Kulttuuria ja kuntoilua – Ratavallin reitti mahdollistaa leppoisan pyörä–juna-retken pääkaupunkiseudulta Fiskarsiin

Paratiisi aloittelevalle ja lempeitä kokeneelle maastopyöräilijälle: Fiskarsin pyöräreittiverkosto niittää nopeasti mainetta

Antskogin ruukki Raaseporissa – historiallinen idylli joen varrella

Sulan ajan rinteet ovat pyöräilijöiden temmellyskenttä – kokeilimme alamäkipyöräilyä Påminne Bike Parkissa Raaseporissa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.