Lintujen täyttämä saari, Hornøya

Hornoya on Norjan valtakunnan itäisin saari. Saari on myös siitä erikoinen, että se on pinnanmuodoiltaan loistava pesimäsaari pohjoiselle pesimälinnulle. Saarella asustaa kymmeniätuhansia lintuja ja täten sen luonto on ainutlaatuinen. Iltaisin saaren vanha majakka herää eloon ohjaamaan öistä Barentsinmeren kulkijaa. Ja se Barentsinmeri, se on sitten täynnä kalaa.

Hornoya-2

Näillä esitiedoilla tuli reissutarjous viisi päivää ennen lähtöä. Tarjous oli sen verran väkevä laatuaan, että siinä nuoren miehen tärkeysjärjestyksessä menettivät koulunkäynti ja muut viikon tavalliset askareet ja harrastukset merkityksensä. Samaten se päämäärään keskittyminen lienee myös paras tapa saada kolmen tuhannnen kilometrin automatka hyvinkin mitättömäksi. Perille päästäkseen oli tällä kertaa ajettava Suomen läpi vatsanpohjasta päähän asti. Ja kun päähän asti päästiin, niin siitä jatkettiin vielä alas vuonon rantaan kohti varanginvuonoa ja Barentsinmerta. Ne ovat Suomen rajavartijat ajatelleet fiksusti, kun ovat rakentaneet hidastustöyssyn rajapintaan. Tämän töyssyn tarkoitus on nimittäin vain ja ainoastaan herättää takapenkin nukkujat. Siitä kohdalta nimittäin alkaa maisema saada sävyjä, joita tavallisen sisämaan ihmisen silmä ei arvaa.

Hornoya-13

Ensin päästiin perille Vardohon, mistä vene meidät vei saarelle. Veneeseen astumisen jälkeen matkaa oli enää kilometri. Se on tässä vaiheessa reissua semmoinen matka, että jos katsoo matkatoverin naamaa, niin herkästi arvaisi, että ollaan jo perillä. Kun matkaa oli kilometri niin jo puolessa välissä matkaa kävi selväksi, että me tulemme olemaan tällä saarella vieraita emmekä isäntiä. Lintuja nimittäin niitä oli saarella ja olivat olleet jo kauan ennen meitä. Siivekkäitä näkyi heti sen verran, että jos niitä rupeisi laskemaan niin kyllä tulisi uni monta kertaa ennen kuin olisi kaikki laskettu. Tuhansia, ei, kymmeniätuhansia.

Hornoya

Hornoya on sivusta, eli veneestä katsottuna kukkulan mallinen saari, jonka päällä on majakka. Toinen puoli kukkulasta on veistettu sen verran loivaksi, että siitä saattaa ihminen kavuta ylös. Toinen puoli taas on jyrkkä niinkuin jyrkänne ja selvästi suunniteltu lintujen oleskelua ja lentoon lähtöä varten. Näille alueille on myös tehty selvät opasteet, minne ei kuulu ihmisen pesimäaikana astua.

Hornoya-9

Tässä vaiheessa voisi ensin kuvitella, että minkälainen ääni kuuluu, kun on vaikka rannalla ja siellä muutama lokki taistelee riutuneesta salakasta. Kyllä on kova ääni lokilla. Sitten kun nyt kuvittelee sitä äänimaailmaa mikä on saarella, jolla kymmenettuhannet linnut asuvat vierivieressä, niin ei osaa ihminen kuvitella sitä. Saaren linnut tunnistaa niiden mielenlaadun perusteella nopeasti pohjoisen asukeiksi: Ne eivät vieressä olevaa ihmistä kovasti säikähdä, eivätkä myöskään häpeile ulostaa niiden päälle. Täällä vierailijoiden kannattaa siis varautua sellaisin vaattein, jotka saavat vähän haista kakille.

Hornoya-11

Osa täällä olevista linnuista muistuttaa kovasti pingviiniä. Seisovat kahdella jalalla ja sukivat toisiaan nokalla. Vaan eipä siinä paljoa erehdy jos niitä pingviineiksi haukkuu. Ranskalaiset nimittäin aikoinaan nimittivät tätä ruokkilintua pingviiniksi ja kun myöhemmin löysivät etelämantereelta vastaavia niin nimi sopi heille yhtälailla. Lieneekö jopa sopinut sitten kuitenkin paremmin. 

Hornoya-10

Saarelle rantautuessa menee nuoren miehen mieli ja elämänjärjestys uusiksi. Se ei ajattele juuri ollenkaan ruokaa, joten koko valoisa aika sujuu mukavasti saarta ja horistonttia katsellessa. Sitä iltasella sitten kun huomaa, että neljän miehen ja kolmen päivän ruokasäkki, perunamuusia ja ruisleipää lukuunottamatta, on satamassa auton peräkontissa, niin kyllä vaan naurattaa. Ja kun matalassa rantavedessä heittää 20 metrin vastatuuleen viehettä, niin ei tarvihe energioita tuhlata kalan ylös nostamiseen. Ei tullut kalaa näiltä rannoilta. Siinä viime kesän vierailijoiden saarelle unohtamat makrillisäilykkeet maistuvat makoisilta. Voi siis joskus olla ihan hyvä tapa jättää yli jääneet ruokatarvikkeet tuvan kaappiin, kunhan ovat hiirten ulottumattomissa.

Hornoya-4

Majotuimme majakanvartijan talossa, josta voi vierailija varata itselleen huoneen. Siinä on sellainen tupa, jonka jokaisesta ikkunasta aukeaa näkymä Barentsinmerelle. Tälläisen mökin tunnelmaa ei sitten tarvitse enempää miettiä, että onko sitä vai ei. Hämärän koittaessa syttyi myös majakan valo, joka ei häirinnyt tähtitaivasta ja revontulia, vaan päinvastoin – sopi hyvin kuvaan.

Hornoya-6

Kolme päivää olimme eristyksissä saarella. Sähköä on vedetty sen verran saarelle, että kameran saa tuvassa ladattua. Ja se mitä ei malttanut käydä sisällä lataamassa, tuli ladattua Bruntonin vetyreaktorilla.

Hornoya-5

Sen verran on saarella elämää, että ei edes pienestä saaresta tunnu saavan kolmessa päivässä tarpeekseen. Lintulajeina mainittakoon nyt ainakin kari- ja merimetsot, ruokki, lunni, etelän- ja pohjankiisla, riskilä, kyhmy- ja allihaahka, haahka, alli, iso-, meri- ja harmaalokki, sekä tietyti pikkukajava, merisirri ja harmaahylje.

Tulomatkalla veimme vielä yhden miehistämme Kirkkoniemen lentokentälle ja yövyimme samalla paikkakunnalla. Meidät majoitti sympaattinen majatalon isäntä, jonka vanhoja kalastustarinoita sai runsaan aamupalan lomassa kuunnella samaan hintaan. Näihin kyliin täytyy tehdä vielä oma reissunsa.

3 replies
  1. Juhani Kaalikoski
    Juhani Kaalikoski says:

    Siellähän oli osaaja kameran takana ja juttukin luisti mukavasti. Tuli hillitön halu päästä saarelle.

    Vastaa
  2. Krista Koo
    Krista Koo says:

    Käytiin Hornoyalla mieheni kanssa viime kesänä. Hieno paikka. Tämmöinen tumpulampi kuvaajakin sai onnistuneita lintukuvia 😀 Paikka oli kokemisen arvoinen, vaikkei valokuvausta harrastaisikaan. Se korviahuumaava meteli ja vilske on jo kokemisen arvoista. Pesivät linnut olivat lähes kosketusetäisyydellä, eivätkä pelänneet ihmisiä. Jos haluat selfien lunnin kanssa, niin mars matkaan, suosittelen! 🙂

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.