Lintubongareiden siivellä Ulko-Tammiossa

Pieni aallokko keinutteli alusta, jolla seilasimme jo ennen kukonlaulua Haminasta kohti Ulko-Tammion saarta. Keväinen aamu toukokuun lopulla aukesi kuulaan koleana, muuttuen sitten nopeastikin aurinkoisen kirkkaaksi, upeaksi päiväksi saarimaisemissa.

ulkotammio

Ulko-Tammio tarjoaa vaikuttavia ja monipuolisia kansallispuistomaisemia sekä erittäin toimivat olosuhteet retkeilyyn saarella.

Lähdin Ulko-Tammioon Kymenlaakson Lintutieteellisen yhdistyksen (KyLy) matkassa, siis lintubongareiden siivellä. Porukka on tehnyt retken Ulko-Tammioon joka kevät jo kahdeksan vuoden ajan. Retkeä organisoivat KyLyn aktiivit, Hannu ja Asta Sorsa (kyllä, nimi ja harrastus osuvat melko mukavasti yhteen), joiden kutsumana minullakin oli ilo päästä retkelle mukaan. Asiantuntevassa seurassa oli hienoa retkeillä, sillä pääsin tutustumaan useaan minulle uuteen lintulajiin, mutta myös itse Ulko-Tammion kansallispuistosaareen kokeneiden kävijöiden vinkkelistä.

ulkotammio-2

Saavuttuamme Ulko-Tammion Länsisatamaan lähdin hetkeksi kiikareideni kanssa lintuporukan mukana toiselle puolelle saarta tarkkailemaan kevään muuttoliikkeitä. Sain konkareilta paljon vinkkejä siitä, mihin suuntaan kiikareillani kannatti huitoa ja pääsin lainaamaan kaukoputkien antamia näkymiä kun omani ei enää riittänyt.

Kallioilla tähystellessämme minut esiteltiin KyLyn toimesta räyskälle, karikukolle, harmaahaikaralle, riskilälle, punajalkaviklolle sekä lukuisille meriharakoille ja -metsoille. Näistä tuttavuuksista suurin osa oli minulle täysin uusia.

Saarella kävi avomeren puolella kolea tuuli, joten villasukat jaloissa, hanskat kädessä ja tuulta pitävä asu olivat todella tarpeeseen. Hetken tähysteltyämme päätin lähteä saaren sisäosiin ja toiselle puolelle lämmittelemään ja tutkimaan itse saarta tarkemmin.

ulkotammio5

Kallioilta lähtee polkuja useampaankin suuntaan saaren sisäosiin, mutta koska aikaa oli runsaasti, en tarvinnut sen suurempaa suunnitelmaa vaan kuljin välillä polkuja, välillä rantakallioita pitkin. Saaren kiertää merkitty, kolme kilometriä pitkä luontopolku.

Harvinaista kyllä, Ulko-Tammion saarelta löytyy myös lehtometsää. Ja todella kaunista sellaista. Lehdon suojista havaitsee helposti lukuisia lehtometsässä viihtyviä pikkulintuja. Erään ryhmässämme retkeilleen harrastajan toimesta minulle esiteltiin lehdon rauhassa kauniisti laulava pikkulintu nimeltään kultarinta, joka sekin oli minulle aivan uusi tuttavuus.

ulkotammio-4

ulkotammio-5

Lehdosta maisema vaihtui taas parilla askeleella kallioiseksi, enemmän saariston kasvustolle tyypillisemmäksi. Suuntasin kulkuni kohti saaren itäosaa, johon tuuli ei käynyt juuri lainkaan. Auringon jo alkaessa lämmittää reilummin, tuulta pitävästä takista sai luopua.

Saaren itäpuoli oli rauhallinen. Minua vastaan käveli vain muutama muu retkeilijä ja saatoinkin nauttia Ulko-Tammion tarjoamasta rauhasta, auringosta ja upeista maisemista täysin siemauksin.

ulkotammio-6

Ulko-Tammiossa retkeilee helposti päivän; aika kuluu siivillä.

ulkotammio-7

Grilli- ja keittokatoksiakin löytyy useammasta paikasta.

Vierailuni perusteella suosittelisin lämpimästi myös yöpymistä saarella. Retki- ja yöpymispaikat saarella ovat erittäin siistit ja hyvin sijoitellut.

Saarella on autiotupa, jossa voi yöpyä. Autiotupaa ei voi kuitenkaan varata etukäteen.

Saarelta löytyy myös lintutorni, jossa bongaamaan tai muuten vain maisemia ihailemaan pääsee rantakallioita korkeammalta.

ulkotammio-8

Ilman kameraa en olisi päässyt ikuistamaan kohtuulliselta lähietäisyydeltä mustakurkku-uikkujen pesän rakennuspuuhia. Kovin lähelle pariskuntaa en hennonnut mennä, ettei homma häiriintyisi ainakaan minun toimestani.

ulkotammio-9

ulkotammio-10

Ulko-Tammio näytteli sotien aikana tärkeää roolia Suomen etuvartiossa ja puolustuksessa. Saarelta löytyy runsaasti jälkiä sotavuosilta 1939–1944, joten historiallista retkeä etsivät löytävät saarelta paljon mielenkiintoista tutkittavaa. Osa Ulko-Tammion saaresta on merivartioston aluetta ja käytössä tänäkin päivänä.

Saaren toiselta puolelta toiselle pääsee tunnelia pitkin. Tunnelissa käynti on suositeltavaa, vaikka se hieman kuumottavalta saattaa tuntuakin. Tunnelissa ei nimittäin ole valaistusta ja kostea pimeys nielaisee retkeilijän nopeasti uumeniinsa.

ulkotammio11

ulkotammio-12

Kun pysyy kallion seinän tai kaiteen vieressä, alkaa päivä paistaa toisessa päässä tunnelia hyvinkin pian.

ulkotammio-13

Ulko-Tammio retkikohteena tarjoaa tehtävää ja nähtävää useammallekin kohderyhmälle. Veneilijät, historiantutkijat, lintubongarit, kasvitutkijat, geokätköilijät (kyllä, Ulko-Tammiosta löytyy geokätköjä), kansallispuistojen ystävät, auringonpalvojat ja uimarimestarit, perusretkeilijät ja luontolomailijat löytävät varmasti saarelta oman elementtinsä.

Meidän retkiryhmämme lintubongaajat saivat kirjattua ylös retkipäivämme aikana huiman saldon lintulajeja: lähes 90 eri lajia! Enpä olisi osannut noin suurta lukemaa etukäteen veikata.

Syysmuutot ovat parhaillaan käynnissä ja Ulko-Tammio tarjoaa varmasti melkoista siipien suhinaa näin syksylläkin.

Reitti- ja yhteysliikennettä Haminan Tervasaaresta Ulko-Tammioon löydät tästä linkistä.
KyLyn eli Kymenlaakson lintutieteellisen yhdistyksen sivuilla voit vierailla tästä.

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6690355, E 525306.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.