Lehtovaaran pysähdyttävä muistomerkki Suomussalmella

Hiljensimme vauhtia nähtyämme ruskeapohjaisen kyltin: Lehtovaaran muistomerkki. Olimme ajaneet kyltin ohi jo useita kertoja viime päivinä, mutta vasta nyt pysähdyimme muistomerkille Lehtovaarantien varteen.

Otin lumikengät esiin auton takaluukusta. Joku aiempi kulkija oli yrittänyt tarpoa tieltä auratun lumen muodostaman kinoksen läpi ilman lisävarusteita, mutta lunta oli niin paljon, että se oli ylitettävissä siedettävästi vain lumikengät jalassa.

Vaelsin viime syksynä osan Itärajan retkeilyreitistä, ja jo silloin olin huomannut kartasta merkinnän muistomerkistä, mutta jätin sillä kertaa koukkaamatta sen luo. Nyt ei ollut vaihtoehtoja, olimmehan juuri kuulleet läheisellä, Arolan maatila- ja erälomia nykyään tarjoavalla tilalla Helena-emännältä pysäyttävän tarinan.


Kiviseen, lumen osittain peittämään muistomerkkiin kiinnitetyssä metallilaatassa lukee yksinkertaisesti: Tällä paikalla ammuttiin talvisodan ensimmäiset laukaukset 30.11.1939. Korpisoturiaseveljet. Muistomerkki paljastettiin  vuonna 1963.

Viereisen Arolan tilan sota-ajastakin selvinnyt pirtti oli talvisodan syttyessä hyvin lähellä Suomen itärajaa täällä Suomussalmen pohjoisosassa. Tilan emäntä Lempi Seppänen oli vielä arkiaskareissaan varhain aamulla, kun hän havahtui Vahti-koiran haukkuun. Jotain oli vialla. Lempi oli talossa yksin kolmen lapsensa kanssa, mutta hän uskaltautui ulos ja havaitsi palotikkailta, että neuvostosotilaita liikkui kohti naapuritaloa.

Emäntä ymmärsi heti, että tosi oli kyseessä, nappasi lapset mukaansa ja lähti vesikelkkaa perässään vetäen tekemään hälytystä rajanylittäjistä. Matkan varren talot saivat kuulla ensimmäisinä pelottavan uutisen, ja viimeiseen niistä Lempi jätti lapset, jotta ehtisi nopeammin viereiseen Juntusrannan kylään tekemään hälytyksen myös suomalaisille sotilaille. Ikävä kyllä Juntusranta joutui neuvostojoukkojen käsiin jo saman päivän iltapäivällä, 30.11.1939 ja Seppäsen perhe joutui muiden kyläläisten lailla lähtemään kotoaan evakkoon.

Nykyisen Lehtovaarantien pohjan tekivät venäläiset tankit talvisodan alkaessa. Helena-emäntä kertoi, että ennen tankkien tuloa paikalla oli ollut vain hevospolku.

Auringon valaisema luminen maisema sai kuulemastamme tarinasta uuden ulottuvuuden. Tämä ei ole ihan mikä tahansa paikka, ei mikä tahansa tie. Talvisodan syttyessä maa oli myös valkoinen ja pakkasta kenties saman verran kuin nyt. Olin kiitollinen siitä, että Lehtovaarassa vallitsi nyt hiljainen rauha.

Kartta N=7235645.741, E=622903.575 (ETRS-TM35FIN)

Muistomerkin löytää helposti seuraamalla Hossantieltä 843 opasteita  tielle 9131, Lehtovaarantie. Selkeästi merkitty muistomerkki sijaitsee aivan tien varressa, osoite Lehtovaarantie 62, Ruhtinansalmi (Suomussalmi). Itärajan retkeilyreitti (UKK-reitti) seuraa tässä Lehtovaarantietä eli kulkee muistomerkin vieritse. Hossaan matkaa on teitä pitkin noin 30 kilometriä.

Suomussalmen alueella sijaitsee useita talvisodan taisteluihin liittyviä muistomerkkejä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.