Pirunvuoren näkötorni ja Pirunpesä, Karttula, Kuopio

Airakselan kylällä kohoava Pirunvuori, joka aiemmin löytyi kartoilta Laukaanvuoren nimellä, sijaitsee Iso-Lauas-järven etelärannalla. Pienestä pojasta asti sen jylhä ja jykevä, kivisen tyly olemus on tehnyt minuun vaikutuksen, kun ukin kanssa soutelimme järvellä milloin uistelemassa, milloin verkkoja kokemassa, milloin muutoin vaan. Monasti olen sen siluettia ihastellut vastakkaiselta saaren rannalta. Sateista, ilta-auringon kultaamaa, yön mustaa, lumista.

Muistan kun ukki vuoren ohi soutaessamme kertoi sen rinteillä olleen hyppyrimäen. Vähän matkan päässä hän osoitti taas rinteeseen ja kertoi siellä olevan Pirunluolan. Hyppyrimäki jäi mieleen. Sen rakentaminen aloitettiin syksyllä 1947. Tuolloin Suomen kolmanneksi suurimman mäen vihkiäiskilpailut pidettiin maaliskuussa 1948. Avaushyppääjänä toimi St. Moritzin kävijä Aatto Pietikäinen, joka leiskautti hypylle huikeat 45 metriä.

Luola sen sijaan unohtui vuosikausiksi ja palasi mieleen, kun sattumalta muutamaan suurimmista Suomen luonnonluolista törmättyäni aiheesta enemmälti kiinnostuin. Ja tänä syksynä olin päättänyt etsiä sen, kesällä kun ryökäle jäi tekemättä.

Edellä mainituista syistä johtuen tunnelma oli erityinen, kun jäi auton kyydistä syksyn poikkeuksellisen runsaiden sateiden ja tukkirekkojen yhdistelmästä huonokuntoiseksi polkeutuneella metsäautotiellä, ja lähdin astelemaan kohti määränpäätä. Ennen luolaa tosi ajattelin pistäytyä katsomassa, josko löytäisi näkötornityömään. Sellaista kun vuoren laelle olivat kuuleman mukaan ryhtyneet rakentamaan.

Vuoren laella metsä oli saanut varttua omassa tahdissaan. Siellä täällä kohosi lahoja puunrunkoja. Sammalmättäät olivat paksut ja pehmeät. Jossain vaiheessa kuulin, kun isot siivet kävivät ihan lähellä edessäni. Kohta siellä kohosi ilmaan komea ukkometso. Oi jospa olisivat runsaslukuisempia, niin mielelläni metsästäisin – niin taianomainen kohtaaminen oli. Vaan kun kanta on mitä on, niin parempi, että jokainen yksikö on sitä jatkamassa.

Kohta ukkometson nähtyäni tavoitti nenäni savuntuoksuna ja puiden välistä pilkotti jotain huomioväristä, kaivinkone. Oli astellut suoraan näkötornityömaalle. Komea runko paikalle oli noussutkin. Kyllä siitä kelpaisi ihastella pohjoiseen avautuvaa maisemaa. Ja se savun tuoksu, se oli peräisin maassa kytevästä nuotiosta. Eilispäiväisestä. Yritin vähän sammutella. Turha jättää turpeisiin kytemään, pahimmillaan yllättäisi ikävästi.

Sitten aloitin laskeutumisen Pirunpesälle. Vähän pidemmän reitin valitsemalla vieläpä varsin leppoisan, joskin sammalien alla olleet kivet ja kiikkerät lohkareet pakottivat keskittymään jokaiseen askeleeseen. Etsiskelin ensin turhan idästä, liian läheltä karttaan piirrettyä jyrkännettä. Lopulta uskoin koordinaatteja ja suuntasin lännemmäs vaikka siellä ei maasto niin luolien kannalta lupaavalta näyttänyt. Vaan olipa moinen yllättänyt ennenkin, yleensä myönteisesti.

Kohta löytyikin louhikko, jota kartassa ei ollut. Paikalla oli sen verran runsaasti jälkiä muista kulkijoista, jotta arvelin olevani perillä. Lähemmäs kivuttuani olin siitä varma. Kallionraossa kivipaaden alla todella oli luola, varsin tilava sellainen. Pituutta läpikuljettavalla onkalolla oli viitisen metriä, korkeutta 1,5 ja leveyttä metri, vähän päällekin.

Toisessa päässä oli avonainen, lohkareiden kallion rajaama huone ja sen perällä vielä pieni luolan tynkä, josta geokätköilijät löytävät etsimänsä. Tyytyväisenä räpsin vielä muutaman kuvan ja istuin kivelle ihmettelemään maailman menoa kiireimmäksi aikaa.

Myöhemmin sain kuulla, että Pirunvuoren luolassa on toiminut salateurastamo viime sotien aikana. Ja ymmärtäähän sen hyvin, paikka on suojaisa sekä säältä että kulkijoilta. Kivien viileys on puolestaan auttanut pitämään lihan tuoreena.

Lisäys 4.7.2013: Sitten vierailuni on aikaa vierahtänyt se verran, että näkötorni on valmistunut. Kulku sinne tapahtuu Karhulan talolta etelään haarautuvaa metsätietä pitkin, joka kartalla näkyy vielä katkoviivalla.

Muokkaus 31.12.2015: Vuoren virallinen nimi muuttui ja on päivitetty tässäkin jutussa Laukaanvuoresta Pirunvuoreksi.

Näkötorni kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6961017 E 517596
Pirunpesä kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6961007 E 517856

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.