Lataa aivosi luonnossa! 8 tapaa joilla luonto hellii, tsemppaa ja voimistaa sinua

Luonnon hyvät vaikutukset terveydellemme ovat yllättävänkin nopeasti koettavissa. Kun menet luontoon, voit tuntea kuinka mieli alkaa yhtä aikaa rauhoittua ja virkistyä. Verenpaine laskee, mikä sekin tekee hyvää aivoille, ja olosta tulee vapaampi ja stressittömämpi – kuulostaako tutulta? Ei ole ihme, että luonto saa meidät tuntemaan vointimme paremmiksi, sillä me ihmisetkin olemme osa luontoa. Lisäksi metsä hoitaa meitä tutkitusti jo pelkästään silloin kun hengitämme sen ilmaa, ja monimuotoisen luonnon mikrobikanta edistää terveyttämme.

Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltiaan Nuuksiossa avattiin 1. toukokuuta Lataa aivosi luonnossa -näyttely. Näyttely johdattaa sinut muun muassa sienestämään, katselemaan mielenmaisemaasi, aistimaan luonnon tuoksuja, lähtemään oikealle luontopolulle sekä kaiken tämän kautta ymmärtämään, miten kokonaisvaltaisesti luonto meitä oikeastaan helliikään. Lisätietoa näyttelystä löydät jutun lopusta!

8 tapaa joilla luonto hoitaa meitä

Luonto kohentaa tasapainoa

Luonto on täynnä virikkeitä ja kutsuu aikuisenkin leikkimään, mikä tekee aivoillemme hyvää. Milloin viimeksi tasapainoilit rantakivillä tai puunrungolla? Loikitko poluilla joskus kivien ja juurien päällä? Ja kukapa ei nauttisi pitkospuista! Myös suolla kulkeminen mättäältä toiselle niin, ettei kenkä uppoa litimärkään sammalikkoon, on taitolaji. Luonto tsemppaa meitä käyttämään tasapainoamme, jolloin tasapainoaisti myös kohenee ajan mittaan. Samalla silmät pääsevät töihin, kun tarvetta kolmiulotteisuuden hahmottamiseen on valtavasti enemmän kuin tasaisia katuja tai lattioita tallatessa.

Luonto houkuttaa seikkailuun. Kuva: Laura

Luonto opettaa löytämään sen mitä etsit

Tämän asian on ainakin jokainen sienimetsällä käynyt joskus varmasti huomannut! Aluksi näyttää siltä, että mitään poimittavaa ei ole. Mutta sitten huomaat yhden pienen kantarellin pilkistävän keltaisena sammalten keskeltä. Kyykistyt poimimaan sen, ja samalla huomaat toisenkin, ja kolmannen ja neljännen… Yhtäkkiä sieniä onkin kaikkialla! Vastaavasti esimerkiksi lintuja harrastava äkkää maisemasta pienetkin siivekkäät hyvin helposti. Aivot siispä mukautuvat ja muovautuvat tilanteeseen – ne tarvitsevat vain hetken aikaa virittäytyäkseen oikeaan tilaan ja oppiakseen havainnoimaan maastosta juuri sitä mitä etsit.

Luonto antaa aisteillesi töitä ja luovuudelle tilaa

Pyörivätkö sormesi päivästä toiseen lähinnä näppäimistöllä ja puhelimen näytöllä? Silmät tuijottavat eri kokoisia näyttöjä, korvia turruttaa liikenteen tai sähkölaitteiden hurina. Luonnossa voit palata aisteinesi sellaiseen ympäristöön, mitä varten ne ovat kehittyneet. Voit lepuuttaa silmiä metsässä, vedessä tai horisontissa, kuunnella tuulta ja luonnon äänimaailmaa sekä antaa käsien tuntea luonnon materiaaleja. Sienien ja marjojen poimiminen tuntuu mukavalta, ja erilaisia pintoja kuten käpyjä, kiviä, kaarnaa tai ihanan viileää sammalta kannattaa aina tilaisuuden tullen tunnustella. Luonnossa voi myös päästää luovuuden valloilleen ja askarrella jotakin. Esimerkiksi syksyn lehdistä voi luoda maahan taideteoksia ja vaahteran lehdistä voi tehdä jopa kruunun! Myös kivistä, kävyistä ja oksista voi rakennella pienoismaailmoja – ideoita ja inspiraatiota kannattaa rohkeasti omaksua lapsilta.

Luonto rauhoittaa

Millainen on sinun mielenmaisemasi? Mitä siellä näkyy, mitä kuuluu, millainen on sää, entä vuodenaika? Luonnolla on meihin tutkitusti rauhoittava ja verenpainetta laskeva vaikutus, mutta jokainen varmasti on huomannut, että yhdenlainen maisema, keli tai vuodenaika saattaa tuntua meistä henkilökohtaisesti vielä merkittävästi ihanammalta kuin jokin toinen. Yhden mielenmaisema löytyy mereltä, toisen metsästä, kolmas suuntaa suolle ja neljäs tuntureille. Yksi kavahtaa pimeyttä ja toinen saa siitä voimaa. Omaa mielenmaisemaa kannattaa pysähtyä tutkimaan ja miettimään. Ehkä se kertoo sinusta jotakin sellaista, jota et ole aiemmin tullut ajatelleeksi?

Luonnon tuoksu hoitaa ja tuo mieleen muistoja

Me suomalaiset olemme siitä onnekkaita, että moni meistä on saanut luoda ainakin jonkinlaisen suhteen luontoon jo lapsena. Se on voinut olla vaikkapa kosteissa syksyn lehdissä piehtarointia, havumajan tekoa mummolan kaadetun pihakuusen oksista tai savisen puron kivien kääntelyä. Hajuaistin muistijälki on hyvin vahva, ja luonnon tuoksut voivatkin hyvin nopeasti palauttaa meidät lapsuusmuistoihin ja luonnossa vietettyihin leikkihetkiin. Hajumuisti toimii nopeasti, sillä matka nenästä aivoihin on lyhyt.

Metsän tuoksua moni rakastaa. Ainakin havupuiden erittämillä haihtuvilla yhdisteillä on tutkitusti rauhoittavia ja antibakteerisia vaikutuksia, joten metsä hoitaa meitä aivan konkreettisesti kun vain hengitämme sen ilmaa. Tämän vuoksi esimerkiksi keuhkoparantoloita on aikojen saatossa perustettu havumetsien syliin.

Luonto tuo meidät yhteen

Esi-isillemme tuli on ollut selviytymisen elinehto. Nuotion äärelle on kokoonnuttu kautta aikain siitä lähtien, kun ihminen oppi hallitsemaan tulta. Tulen äärellä on lämmitelty, kuivateltu, aterioitu, levätty, vaihdettu kuulumisia ja oppeja sekä pidetty hauskaa ja laulettukin – nuotiotuli kerää meitä luontaisesti yhteen ja sen äärellä luodaan muistoja. Ihminen on sosiaalinen olento ja terveytemme kannalta on tärkeää, että emme koe olevamme yksinäisiä. Rauhallinen hetki nuotion äärellä kuuluukin olennaisesti retkikulttuuriimme yhä tänä päivänä ja on monelle koko retken kohokohta. Aktiivisen retkipäivän keskellä tai päätteeksi tuli antaa jokaiselle myös mahdollisuuden pieneen pysähtymiseen, hiljentymiseen ja lepäämiseen.

Luontoa saa halata

Kosketus on meille ihmisille äärimmäisen tärkeää, ja korona-aikaan siitä on saattanut olla joillekin pulaa, kun edes ystäviä ei ole saanut halata. Puu voi toimia ainakin jonkinlaisena korvikkeena halattavalle ystävälle, sillä puita on kaikkialla ja niiden halaaminen on turvallista. Anna iso halaus vaikkapa auringossa lämpimäksi ehtineelle hopeiselle kelolle ja paina samalla poskesi ja korvasi puun sileää kylkeä vasten. Tunne puun lämpö! Halatessa puita kannattaa ajatella hieman tarkemminkin. Mitähän kaikkea ne ovat elonsa aikana nähneet?

Luonnon mikrobit ovat meille korvaamattomia

Sanotaan, että suolisto on kuin toiset aivot. Suoliston hyvinvoinnilla onkin valtava vaikutus terveyteemme. Luonto on täynnä mikroskooppisia mikrobeja, jotka tekevät meille tutkitusti hyvää ja edistävät esimerkiksi vastustuskykyämme, vaikka emme voikaan niitä nähdä. Möyrimällä metsässä ja maistelemalla marjoja suoraan varvuista saamme paitsi terveellistä superravintoa, myös mikrobeja elimistöömme tukemaan terveyttämme. Mikrobitarpeemme on konkreettinen osoitus siitä, kuinka elintärkeää luonnon monimuotoisuus meille ihmisillekin on. Esimerkiksi se, miten monimuotoisen luonnon keskellä elämme, vaikuttaa tutkitusti allergioiden esiintymiseen. Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on kriittistä myös oman olemassaolomme kannalta.

Lataa aivosi luonnossa -näyttely avautuu Haltiassa

Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltiassa vappuna 2021 auennut Lataa aivosi luonnossa -näyttely johdattaa tutustumaan luonnon hyvää tekeviin vaikutuksiin. Näyttelyssä kulkiessasi saat monin eri aistein havainnoida sitä, kuinka luonto vaikuttaa meihin ihmisiin, vaikka olisimmekin kasvaneet urbaanissa ympäristössä. Näyttely antaa tiedon lisäksi vinkkejä ja inspiraatiota siihen, kuinka jokainen meistä voi esimerkiksi aktivoida aistejaan luonnossa aiempaa tiedostavammin. Näyttelykokonaisuus on toteutettu yhdessä Aivoliitto ry:n ja Folkhälsan rf:n kanssa.

Kierroksen päätteeksi voi Haltian ulko-ovelta suunnata suoraan läheiselle luontopolulle (2 km) mietiskelemään näyttelyn antia ja siellä saatuja tietoja sekä vinkkejä. Luontopolku kulkee Nuuksion järviylängön komeassa maastossa kauniin, kallioisen vanhan metsän keskellä. Kyseessä on esteetön reitti, joka on siispä kuljettavissa myös lastenrattaiden sekä pyörätuolin kanssa. Reitti huipentuu esteettömälle näköalalavalle, josta on kauaskantoinen näkymä Nuuksion Pitkäjärvelle ja kumpuileviin metsiin.

Luonto tekee hyvää kaikille, eikä sen vaikutuksista nauttiminen ole kiinni fyysisestä kunnosta – riittää, että luonnossa oleskelee. Näyttelyn opit voit ottaa mukaasi jatkossa myös ihan jokaiselle luontoretkellesi – ota näyttelyn oppeja kertaava esite mukaasi Haltiasta, niin voit palata näiden asioiden äärelle koska tahansa.

Lue lisää:

Haltia.com

Jutun koonnut näyttelyaineiston pohjalta Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.