Laivonsaarta kiertämässä I.K. Inhan maisemissa Kallavedellä Kuopiossa

Kartta: Nimismiehennokka, Grillikatos ja tulipaikka Laivonsaaressa

Paratiisiloma alkaa kun saan kiskottua vähän repaleiset monot jalkaani ja suksien siteet loksahtavat kiinni. Koiran paino tuntuu lantiovyössä ja sukset hyökkäävät hankikannolla eteenpäin. Hädin tuskin saan sauvat sidottua ranteisiin kun kuusi kiloa puhdasta tassuenergiaa sinkoaa meidät Laivonsaarta kiertävälle moottorikelkkauralle.

Hiihtävä koira Hippu ja minä. Kuva: Anne Hyvärinen.

I.K. Inhan maisemissa

Hiihdon rytmissä ohi lipuvat Kallaveden maisemat, joita kevätauringon pitkät varjot hyväilevät. Puijon, Taivaanpankkon ja Laivonsaaren maisemat ovat tunnettuja muun muassa I.K. Inhan valokuvista. Inha kävi kuvaamassa täällä kesällä 1893. I.K. Inhan ottama kuva Laivonsaari on toinen aikanaan erityisen merkittävä valokuva (Inha 1896, 317). Sen on tulkittu olevan Albert Edelfeldtin kuvittaman Vänrikki Stoolin tarinoiden “Kansallispainoksen” Maamme-runon ensimmäisen säkeistön taustan maisemana (Lukkarinen 2004, 91). Tämä Maamme-runon alkuvinjetti ja I.K. Inhan muita Laivonsaarelta ottamia kuvia löytyy Finna.fi-palvelusta.

Laivonsaari on muuan Kuopion seudun näköalapaikoista. Sen maisema ei tosin ole niin laaja, kuin Puijon, Taivaanpankon, Vanuvuoren, Huuhanmäen, y. m., mutta se on erittäin hauska. Paikka, josta kuva on otettu, on noin kuusi kilometria Kuopiosta pohjoiseen, ja sieltä avautuu näköalakohti Haminanlahtea ja yli Kallaveden pohjoisten selkäin.

I.K. Inha kuvasi Laivonsaarta teoksessaan Finland i Bilder, Suomi kuvissa vuonna 1896. Teoksen kansikuvana on piirros, joka muistuttaa kovasti Inhan Laivonsaaren korkean mäen päältä ottamaa valokuvaa.

Hiihtoretki alkaa Julkulan siirtolapuutarhalle vievän tien päästä, jossa veneet vielä uinuvat talviunta.

Laivonsaaren kierto on tuulen viemää

Laivonsaaren kierto Julkulasta aloittaen on noin 17 kilometriä pitkä reissu. Laivo on 6,7 km pitkä luode–kaakko-suuntainen saari Pohjois-Kallavedellä, ja sen korkein kohta Laivonmäellä kohoaa 170 metriä merenpinnan yläpuolelle. Hiihtosuunta kannattaa valita tuulen mukaan, koska Laivonsaaren länsipuolella on laaja Ripatinselkä ja saaren luodekärjestä järvi jatkuu avoimena kahdeksan kilometriä luoteeseen Hirvilahden suuntaan. Hirvilahden muutaman saaren jälkee ulappaa riittää vielä kymmenen kilometrin verran Pulkonkoskelle ja Maaningalle. Hiihdettäessä näin laajoilla vesistöalueilla on huomioitava tuulen ja pakkasen yhteisvaikutus, jolla etenkin vastatuuleen hiihdettäessä voi olla jäätävät vaikutukset. Erityisesti Laivon luoteiskärjestä etelään Pitkäniemen eteläpäähän saakka ulottuva kolmen kilometrin kaistale on hyvin tuuliherkkää seutua. Laivon länsipuoli on liitovarjoilijoiden suosiossa. Kovalla länsi- tai luoteistuulella kannattaakin pysyä Laivonsaaren ja Puijon selänteen sekä Neulaniemen välisellä saaristoisella alueella.

Hippu ja auringonlasku Pohjois-Kallavedellä Kuopiossa. Kuva otettu Päiviönsaaren edustalta Laivonsaaren pohjoiskärkeä kohti. Saaret kuvassa: Reposaari, Karhisaari, Metso. Kuva: Anne Hyvärinen.

Koirahiihto on oma lajinsa

Meillä koirahiihto alkoi puolivahingossa tarpeesta saada koiralle tarpeeksi vauhdikkaita ja pitkiä lenkkejä. Hetken mielijohteesta otin Hipun mukaan hiihtolenkille jäälle ja tajusin, että se rakastaa sitä. Muutama käytännön seikka on kuitenkin hyvä huomioida: hihnan on oltava tarpeeksi pitkä ja joustava. Hiihtäjän on oltava tarpeeksi taitava pystyäkseen väistämään, jos koira pysähtyy yhtäkkiä eteen. Missä tahansa ei koiran kanssa voi hiihtää. Tavallisilla laduilla koiria ei saa pitää mukana, ja koiraladuilla koiran tulee olla aina kytkettynä.

Laivonsaareen voi hiihtää koiralatua pitkin Niuvan uimarannalta. Latu päättyy Nimismiehennokan laavulle Laivonsaareen. Matka on noin 3 kilometriä suuntaansa. Lisäksi koiralatuja löytyy vetokoiraharrastajien käyttöön Puijolta. Lisätietoja Kuopion kuntoladut -kartalta. Kuntoladuilla ja virallisilla moottorikelkkareiteillä koiran kanssa hiihtäminen on kielletty. Koirien kiinnipitoaikana 1.3.–19.8 koiran on oltava kytkettynä myös jäällä liikuttaessa.

Lisäksi koiralle on hyvä hankkia vetovaljaat, jossa hihnan kiinnitys tulee taaemmas kuin arkivaljaissa. Meillä ei ole vielä käytössä virallisia vetovaljaita ja siksi en ole antanut Hipun vielä vetää pitkiä matkoja. Laivonsaartakin kiertäessä se juoksi suurimman osan ajasta rinnalla, joka toki on hiihtämisen kannalta hieman haastavaa. Silloin joudun varomaan koiran puoleisen sauvan käyttöä koko ajan. Pidimme myös paljon taukoja. Taskussa on aina Hipulle herkkupaloja, jotta voin palkita sen oikeasta käytöksestä tarpeeksi usein. Koirille sallituilla jääladuilla koiran on osattava peruskäskyt, kuten siirtyminen sivulle ja pysähtyminen.

Koira-avusteinen luisteluhiihto ja kännykkävideon ottaminen ovat taitolaji, jota piti kyllä harjoitella.

Laivonsaaren grillikota

Laivonsaaressa on käytännöllinen grillikota upealla maisemapaikalla sekä polttopuuhuolto ja puucee eli huussi. Vessapaperit ja käsidesi kannattaa ottaa itse mukaan. Lisäksi saarelta löytyy Joosepin 5 kilometrin mittainen erämaalatu, jolla ei ole koneellista ylläpitoa. Se on kuitenkin nähtävissä Kuopion kuntoladut -kartassa. Sitä voi suositella eräsuksilla hiihdettäväksi reitiksi, mutta ilman koiraa.

Laivonsaaren grillikota. Kuva: Anne Hvyärinen.

Täällä voit hyvällä tuurilla kuulla huuhkajan huhuilua. Myös valkoselkätikka ja liito-orava, ilves ja lukuisat harvinaiset lehtokasvit kuten pesäjuuri viihtyvät Laivonsaaren jyrkänteillä.

Tuolla jossakin se on. Oisko hiiri? Laivonsaaren polttopuuhuolto toimii. Tällä kertaa emme malttaneet jäädä tulistelemaan. Kuva: Anne Hyvärinen.

Nimismiehen nokan jälkeen suuntaamme kohti Kaijansaaren pohjoiskärkeä ja sieltä seuraamme Laivonsaaren Pitkäniemen rantaa pohjoiseen. Laivonsaaren länsipuoli on Pitkäniemen edustalla olevan saariston jälkeen erityisen tuulialtista noin kolmen kilometrin matkalla. Joskus olen koettanut hiihtää sitä pätkää vastatuuleen, mutta antanut periksi. Jäätävä tuuli on hyvä pitää selän takana.

Helmi-maaliskuussa Kuopion länsipuolen jääladut kulkevat Kallan silloilta Päivärannan ja Julkulan ohitse Niuvan uimarannalle ja sieltä kiertäen Neulaniemen rantaa aina Tervaruukin hiihtomajalle, Pilppaan ja Haminalahden leirikeskukseen saakka. Hyvillä keleillä on mahdollista hiihtää koko Kuopio ympäri virallisia latuja pitkin. Silloin matkaa kertyy helposti yli 40 kilometriä. Kuva: Anne Hyvärinen.

Päästyämme Laivonsaaren luoteiskärkeen käännymme rannan suuntaisesti takaisin kohti Kuopiota. Sitten päätämme seurata Laivonsaaren kupeesta lähtevää moottorikelkkauraa kohti Päivärantaa ja Kallansiltoja. Selällä pari hiihtäjää luistelee vauhdikkaasti kohti aavaa ulappaa jonnekin Maaningan suunnalle. Aurinko laskee selkämme taa, Kallan sillat ja Puijonsarvennenä häämöttävät horisontissa. Täydellistä.

Näköala Päivärannan edustalta kohti Laivonsaaren pohjoiskärkeä. Kuva: Anne Hyvärinen.

Kaupunki levittäytyy Puijon ja Laivonsaaren maisemaan

Valtakunnallisesti merkittävän Puijo–Laivonsaari-maisema-alueen muutos näyttää vääjäämättömältä. Maisema-alueeseen on jo tehty päivitysinventointi vuonna 2016, jossa aluetta on supistettu rakenteilla olevan Neulaniemen rannan osalta. Muutokset voi tarkistaa Pohjois-Savon arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista (2016). Maakuntakaavassa yhdyskuntarakenteen laajenemissuunta Laivonsaaren eteläpäähän on merkitty sekä Neulaniemen Hukanniemen että Niuvan suunnasta. Käytännössä rakentaminen vaatii vielä kaupungin kaavaa. Laivonsaaren rakentamisen Laivonsaaren eteläkärkeen on ollut esillä jo 1990-luvulta alkaen.

Puijo Pohjois-Kallavedeltä, Laivonsaaren lähisaaren rannalta kuvattuna. Kuva: Anne Hyvärinen.

Jäällä liikumisessa on parasta se, että se ei rasita Laivonsaaren herkkää luontoa. Saarella on jo Natura 2000 -suojelualueita ja viime vuosina sinne on tehty maakuntakaavaan laajoja suojeluvarauksia. Saaressa on useita tuoreita lehtoja. Erityishuomion ansaitsevat harvinaiset pahtanurmikan, jokileinikin ja humalan kasvustot. Humala on Kuopion alueella vaarantunut ja jokileinikki on silmälläpidettävä. (Lähde: Kuopion seudun maakuntakaava).

Tämän reitin voi tehdä kesällä meloen kunhan huomioi sääolot ja suhteuttaa ne omiin melontataitoihin. Kovalla tuulella Laivonsaaren kierto on myös meloen vaativa retki.

Nimismiehennokka, grillikatos ja tulipaikka, Sijainti: N=6976500.841, E=529827.450 (ETRS-TM35FIN)

Lähtöpaikaksi sopii Niuvan uimaranta.

Lähteet

Inha, I.K. 1896. Finland i Bilder.

Kuopion kuntoladut.

Kuopion seudun Maakuntakaava, Pohjois-Savon liitto, 2005.

Laivonsaaren yksityisten luonnonsuojelualueiden luonnonhoidon toimenpidesuunnitelma, 2013. Saatavilla: https://www.metsa.fi/wp-content/uploads/2018/04/suunnitelma_laivonsaari_FI0600063-1.pd

Laivonsaaren Natura 2000 -alue: https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Suojelualueet/Natura_2000_alueet/Laivonsaari(6354)

Lukkarinen, Ville 2004. Kansallisen maiseman vertauskuvallisuus ja ympäristön tila. Teoksessa Suomi-kuvasta mielenmaisemaan. Kansallismaisemat 1800- ja 1900-luvun vaihteen maalaustaiteessa. (Ville Lukkarinen ja Annika Waenerberg). Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 965. Tiedekoti Kirpilän julkaisuja 3. Hämeenlinna. 

Radio Suomi Kuopio, Yle, Esittelyssä luontohelmet Laivonsaari ja Puijo: https://areena.yle.fi/audio/1-4202846

Neulaniemen osayleiskaava, 2016: https://www.kuopio.fi/documents/7369547/7526283/Neulaniemi_raportti_luonnos.pdf/60a71b0d-d5fc-479e-a915-3fba9d40c4c4

Pohjois-Savon arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi, 2016.

1 reply
  1. Atro Niiniluoto
    Atro Niiniluoto says:

    Hyvin näkyy mediassa. Kuopio ei ole fyysisesti tuttu, mutta nuo videopätkät näyttivät hyviltä.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.