Lähes lentävä lohkare ja muita Heretyn luontopolun ihmeitä

➡️ 3,5 km
? 1-2 h
? Kannuslahti: keittokatos (hormillinen) ja erillinen tulentekopaikka
⚫⚫⚪ Keskivaativa reitti, kiviä ja juurakoita polulla.

Heinäkuun viimeinen aamu on aurinkoinen. Valo siivilöityy kliseisesti jylhien kuusten oksien lomasta Heretyn entisen tukkilaiskämpän pihaan, josta lähdemme tutkimaan läheistä luontopolkua. Itseäni kiinnostaa lähtökohtaisesti eniten karttaan merkattu ja nähtävyydeksikin luokiteltu siirtolohkare. Omituisiin paikkoihin päätyneissä kivissä on jotain selittämättömän kiehtovaa.

Vesipullot saa täytettyä Heretyn kämpän pihapiirissä olevasta kaivosta. Vesi on raikasta. Polku kutsuu.

Tarkkuutta polulla kulkemiseen!

Heretyn luontopolku on piirun päälle kolmen kilometrin lenkki, joka kiertää Kurkijärveen kuuluvan Kannuslahden. Reitillä on viljalti juurakoita ja kiviä, jonkin verran myös kohtalaista korkeusvaihtelua, eikä sitä näin ollen voi oikein mitenkään luonnehtia helpoksi, vaikkei pitkä olekaan. Tällä kertaa kulkijalta vaaditaan ennemminkin tarkkaavaisuutta kuin sisukkuutta.

Virallinen reittikuvaus määrittelee polun keskivaativaksi. Reitin varrelta löytyy pränikkä laavumainen keittokatos Kannuslahdelta, joka on kaunis taukopaikka. Tulipaikka on itseasiassa yllättävän lähellä Heretyn kämppää, ja puolen kilometrin matka onkin reitin ainoa esteetön osuus!

Juurakot risteilevät pitkin poikin.

Alkumatkasta kuusikko on varjostanut metsänpohjan hengettömäksi, mutta vastapäivään reittiä kiertäessämme polku nousee avoimempaan ympäristöön mäntyjen sekaan, jossa sammal on kasvanut kivien ympärille vihreäksi turkiksi. Perhonen lehahtaa edellemme ja retki-idylli on valmis.

Puiden välistä näkyvä Kannuslahti välkkyy ja väreilee kun kuljemme ylös alas viipottavaa polkua. Kuulemma kiihdytän vauhtia aina ylämäkiin. Polun varrelle on muodostunut selkeästi erottuvia pistopolkuja, kun aiemmat kulkijat ovat käyneet reitin läheisyydessä kauniilla tai kiinnostavilla paikoilla.

Korkeuksiin kohoavat suorat puut ovat Isojärvelle tunnusomaisia.

Oma suosikkini on eräs jyrkänne-tasanne, jonka reunalla mittailen katseellani vieressä kasvavaa haapaa. Puun runko on matemaattisen suora ja se sopii hienosti metsän muiden uljaiden puiden joukkoon. Ties miten suureksi se saa täällä vielä kasvaa.

Valtavalla lohkareella oli kiviset tassut.

Kolmen pienemmän kiven päällä vakaasti nököttävä siirtolohkare on hauska näky. Suunnaton järkäle vaikuttaa jotenkin passiivisesti uhmaavan omaa olemassaoloaan, aivan kuin se olisi valmiina lähdössä lentoon. Viereinen opastaulu kertookin kiven varsin mystisestä syntyprosessista.

Vaikka lohkare olikin ennakkoon se kiinnostavin kohde, niin itse asiassa yksi Kurkijärven kivinen niemenkärki on kyllä vielä vaikuttavampi. Terävästi järvelle kurottava niemi on kuin luotu ilta-auringon ihailuun! Isojärven kansallispuistossa yöpyminen on sallittu vain merkityillä paikoilla, ja tavallaan hyvä niin. Muutoin tämäkin niemennokka olisi varmasti telttoja täynnä.

Niemenkärki kumpuilee järvestä mantereelle kuin kivisen lohikäärmeen häntä.

Reitin loppupuolella vesistöä pääsee ihailemaan Kannussalmen sillalta, joka on tehty lautojen sijaan melkein käsivarren paksuisista puunrungoista. Pyöreä puu tuntuu hauskalta askelluksen alla, ja järvenpohja kimaltelee altojen mukaan.

Kannussalmen silln kohdalla vesi on kirkasta ja matalaa. Mahtaisiko melomalla päästä ali?

Palaamme Heretyn kämpälle kahvittelemaan ja suunnitelmaan seuraavaa reissua. Tälle luontopolulle on mahtunut useita hienoja hetkiä – se on herkullinen maistiainen siitä, mitä Isojärvellä olisi enemmänkin tarjottavana. Olisiko tässä eteläisen Suomen erämaisin kansallispuisto?

Teksti: Karoliina Säkö
Kuvat: Antti Huttunen

Lähtöpaikka kartalla.

2 replies
  • Karoliina Säkö
   Karoliina Säkö says:

   Moi Susanna!
   Niin tottavie on! Erinomainen paikka esimerkiksi ilta-auringon ihasteluun 🙂
   T. Karo/Retkipaikka

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.