Kvaløyan korostetut kalliokaiverrukset, Tromssa

Helleristninger.

Niin pitkä ja hankala sana, että sain sen vain vaivoin luettua ennen kuin ajoimme kyltistä jo ohi. Sen ohessa oli hannunvaakuna. Mitä kummaa siellä mahtaisi olla? Paikka jäi vaivaamaan mieltäni, joten palasimme sinne seuraavana päivänä tutkimaan tilannetta tarkemmin.

Kävi ilmi, että aivan tien vieressä, vuoren ja meren välissä tromssalaisen Kvaløyan saarella, oli vuosituhansia vanhoja kalliokaiverruksia.

tromssa-1-2

Hetken aikaa ehdin epäillä asiaa todeksi. Kaiverrukset erottuivat kalliosta niin selvästi että tuumin, ovatko ne sittenkin jonkun paikallisen yläasteen historiantunnin projektitöitä. Norjankielisestä infokyltistä kuitenkin selvisi, että itse kaiverruksilla on tosiaan tuhansia vuosia ikää, mutta niitä on sittemmin korostettu maalilla, jotta ihmiset erottaisivat ne.

tromssa-1-7

Maali herätti minussa hieman ristiriitaisia tunteita. Jotenkin olen aina ajatellut tämänkaltaisten muinaismuistojen olevan niin pyhiä, että niihin ei todellakaan tulisi koskea. Toisaalta kaiverrukset olivat niin pintapuolisia, että ilman maalia niitä ei välttämättä erottaisi lainkaan, ja silloinhan jäisi hieno historiafiilistely monilta kokematta kokonaan. Kumpi sitten on parempi tai pahempi, nähtävyysmielessä käpälöity muinaismuisto vai koskematon kalliokaiverrus, josta kukaan tavallinen nykypäivän ihminen ei saa koskaan tietää?

Kaiverrukset on kuulemma aiemmin korostettu valkoisella maalilla, mutta sitten punainen on todettu luontevammaksi.

tromssa-1-5

Kalliosta erottui monenlaisia hahmoja, pääasiassa hirvi- ja koiraeläimiä, yhteensä 13 kappaletta. Englanniksi paikalla ei ollut mitään infoa, mutta Tromssan verkkosivulla kaiverruksista on myös englanniksi hieman tekstiä, voit lukea jutun tästä linkistä.

tromssa-1-10

”Kommunikaatiota kuvien kautta.”

Kaiverruksia on kyseisellä alueella kolmella eri kallioseinämällä. Alin ja lähinnä tietä oleva kallio, jolla mekin nyt olimme, on alue III. Alueet I ja II ovat ylempänä rinteessä ja koska ne ovat yksityisaluetta, ei sinne ole ainakaan omin luvin menemistä. Nytkin portti oli kiinni ja paikalla oli kyltti jossa ilmaistiin, ettei ylemmille kallioille meneminen ole nyt suotavaa.

tromssa-1

Alueen III kaiverrukset ovat nuorempia kuin muut. Verkkosivun tietojen mukaan niiden arvioidaan olevan ajalta 2600 e.K.r., joskin paikalla olevassa infokyltissä arvio oli 2000 e.K.r. Ylemmillä alueilla olevien kaiverrusten tekoajankohdaksi on arveltu jopa 7000 e.K.r.

tromssa-1-3

Tromssan matkailusivulla kehotetaan ihmisiä vierailemaan kalliokaiverruksilla taskulampun kanssa pimeään aikaan, jolloin kaiverrusten kolmiulotteisuus erottuu paremmin kuin pistävän kirkkaassa auringonvalossa. Tromssan alueella kuulemma vain harvat kaiverrukset on vahvistettu maalilla, ja taskulampun valossa erottuisivat siis myös maalaamattomat hahmot paremmin kuin kirkkaassa päivänvalossa.

Valitettavasti minulla ei nyt ollut taskulamppua mukana, plus että aamupäivä oli ehkä historian kirkkain. Toisaalta siinäkin oli puolensa. Täytyy nimittäin todeta, että kaiverrukset sijaitsevat aika komeassa maisemassa, jota kirkkaana päivänä kelpaa ihailla:

tromssa-1-4

Kaiverruksille on Tromssan kaupungista alle tunnin ajomatka. Kvaløyan upealta saarelta löytyy paljon muutakin ihailtavaa. Tromssan suunnalla liikuttaessa listalle kannattaa ehdottomasti ottaa esimerkiksi uskomattoman kaunis Sommarøyn kylä, jonka seutu on täynnä pieniä valkoisia hiekkarantoja ja merivesi on hehkuvan turkoosia. Ajamalla Sommarøyn suuntaan saaren eteläpuolta voit matkalla pysähtyä ihailemaan kalliokaiverruksia.

Paikka kartalla: Google Maps

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.