Lähes sata esiteltyä luontopolkua yhden miehen voimin vain kahdessa vuodessa: Mika Markkanen on Luontopolkumies

Kaksi vuotta sitten Helsingissä asuva Mika Markkanen sai idean: hän perustaisi blogin, jossa kertoo kiertämistään luontopoluista mahdollisimman tarkasti kaiken kokemansa, pysäköintialueen löytyvyydestä ja infotaulujen kiinnostavuudesta aina luonnon kauneuteen ja reittien rakenteisiinkin. Kahta päivää myöhemmin Luontopolkumiehen blogi ”Luontopolkuja ja retkeilyreittejä” oli julkaistu, ja nyt sieltä löytyy jo lähes sadan reitin esittelyt.

Retkipaikankin tiimiin aiemmin tänä vuonna liittynyt Markkanen, 53, uumoilee, että sadan esitellyn luontopolun raja rikkoutuu vielä tänä vuonna. Kotiseudullaan Puumalassa mökkeilevällä Markkasella tuntuu olevan lähes ilmiömäinen kyky löytää luontopolkuja, joista paikallisetkaan hädin tuskin ovat kuulleet.

– Reittivinkkejä saa jatkuvasti netistä, tutuilta ja lehdistä. Pistän niitä nykyään excel-taulukkoon ylös. Välillä käytän netin hakukoneita ja kirjoitan hakuun vaikkapa jonkun paikkakunnan ja ”luontopolut”. Minulla on satakunta reittiä listalla – suuri osa niistä on helpon ajomatkan päässä joko kodistani tai mökiltäni.

Markkasen reittiesittelyiden alussa on reitin perustiedot lueteltu aina selkeästi. Mukana on usein myös perinteinen retkiselfie sekä paljon kuvia polun varrelta. Artikkeleissa edetään reitti järjestelmällisesti alusta loppuun, jolloin lukijan on helppo saada kattava ja rehellinenkin käsitys sen annista. Jutuissa annetaan tilaa myös pienten yksityiskohtien, kuten kukkien, ihailulle.

Lisäksi blogin reunassa on Suomen kartta, jonne Markkasen artikkelit on sijoitettu kukin omalle paikalleen. Siitä on helppo selailla vaikkapa itseään lähellä olevia polkuja.

Voisi melkein sanoa, että Luontopolkumies edustaa luontopolkuilun ammattilaista. Millainen on Luontopolkumiehen tapa ottaa uusi reitti haltuun?

– Retkeily on minulle nykyisin tosi kokonaisvaltainen elämys. Ensin suunnittelu – mitä reittejä kävelen, kenen kanssa, mitä eväitä otetaan mukaan ja niin edelleen. Sitten lähden reissuun ja navigoin paikalle, pistän mittauslaitteet päälle ja repun selkään ja nautin kävelystä, luonnosta ja eväistä. Samalla jo mietin, mitä kirjoitan reitistä. Ja kotona on sitten vuorossa se blogin kirjoittaminen ja some-päivitykset, nautin siitäkin!

Blogi-idea syntyi Pyylin polulla

Markkanen työskentelee näyttöpäätteen äärellä Tallink Siljalla, jolloin ahkera luontopolkujen kiertäminen tuo mukavaa vastapainoa työlle. Nelikymppiseksi saakka luontoharrastus oli Markkaselle kuitenkin satunnaista, kunnes luontoinnostus puri toden teolla. Sittemmin mies on kulkenut luonnossa ahkeraan, opetellut kasveja ja lintuja sekä käynyt metsätalousyrittäjän kurssin.

Luontoon liittyen Markkanen mainitsee suosikeikseen hiihdon, suunnistuksen sekä saimaannorpat. Idea oman luontopolkublogin perustamiseen syntyi Enonkoskella.

– Idea tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Olin mökkeilemässä Enonkoskella heinäkuussa 2017 ja päätin lähteä läheiselle Pyylin Polulle Heinävedelle. Oli melko vaikeaa löytää tietoa lähtöpaikasta ja reitin pituudesta. Netissä oli ristiriitaisia tietojakin, Markkanen muistelee.

– Löysin polun ja kävellessä aloin miettiä, pitäisikö minun jakaa tietoa muille polkujen etsijöille. Samana päivänä olin jo etsimässä blogipohjia, seuraavana päivänä olin miettinyt sille nimen ja teeman, ja kaksi päivää myöhemmin blogi oli auki.

Markkanen muistelee saaneensa aikoinaan koulussa parhaan ainekirjoituksen numeronsa silloin, kun piti kirjoittaa arvosteluteksti. Erityisempää taustaa kirjoittajana tai kuvaajana hänellä ei ennen blogin perustamista kuitenkaan ollut, mutta työ on opettanut tekijäänsä.

Päiväretket ovat Markkasen suosikkeja – yöksi on mukava päästä kotiin tai hotelliin. Painavan rinkan sijaan mies nostaa selkäänsä mieluummin päivärepun. Mutta vaikka luontopolut ovat vaelluksia keveämpiä, on Markkasella tärkeä vinkki koskien kenkiä:

– Yksi vakiosanontani on, että Suomen luontopoluille ei periaatteessa koskaan pidä lähteä lenkkikengissä. Jos haluaa tulla kuivin sukin kotiin, suosittelen aina vedenpitäviä jalkineita. On niin paljon mukavampi kävellä, kun ei tarvitse katsoa jokaista askelta ja pelätä astuvansa kuraan tai märkään kohtaan.

Täydellisen luontopolun ominaisuudet

Markkanen valitsi bloginsa aiheeksi aikoinaan nimenomaan luontopolut, ja vieläpä lähes poikkeuksetta rengasreitit. Miksi, sitä hän ei muista. Muunkinlaisia paikkoja ja reittejä hän toki kulkee. Mutta millainen sitten on Luontopolkumiehen mielestä täydellinen luontopolku?

– Ensinnäkin: kaikki luontopolut on hyviä luontopolkuja! Mutta olen kyllä miettinyt, mistä asioista pidän. Ensimmäinen niistä on erilaiset kävelyalustat – vaikkapa polkua, hiekkatietä ja tietysti plussaa pitkospuista! Toinen voisi olla vesielementti eli järvet tai joet. Kolmas voisi olla vaihteleva maisema mäkineen ja näköalapaikkoineen. Ja neljäs on hyvät rakenteet eli reittiopasteet, infotaulut ja pari istuskelupaikkaa, Markkanen luettelee.

Retkillään hän kiinnittää paljon huomiota luontopolkujen infotauluihin – eri reiteille tehtyjä infotauluja on hauska vertailla. Yksi teema toistuu erityisen ahkeraan.

– Kävele sata luontopolkua, ja varmasti 90:ssä niistä kerrotaan harjujen synnystä. On tosi hienoa, kun joillakin reiteillä löytää todella mielikuvituksellisia infotauluja, esimerkkinä vaikkapa Ponun Perinnepostia -luontopolun hauskat postilaatikot Sipoonkorvessa, joista löytyy puiden ja eläimien toisilleen lähettämiä postikortteja!

Julkaistessaan uuden artikkelin, lähettää Markkanen siitä tiedon myös reittiä ylläpitävälle taholle, vaikkapa kunnalle tai kyläyhdistykselle.

– Usein saan palautetta ja viestejä siitä, että mitä korjauksia on tulossa. Juuri hetki sitten sain viestin Metsähallitukselta, kyselin miksi samaa Pääjärven reittiä Lopella kutsutaan eri nimillä luonnossa ja Metsähallituksen luontoon.fi-palvelussa. Lupasivat päivittää sivulle saman tekstin, joka lukee reittiopasteissakin!

Mitkä ovat Luontopolkumiehen suosikkiluontopolut?

Vaikka valinta on vaikea, osaa Markkanen nimetä muutaman suosikkiluontopolkunsa.

  1. Kynnysniemen lenkki Lopella. Tämän kävelin juuri pari viikkoa sitten. Paljon rantoja, kävelyä harjun päällä, upeita männiköitä ja koivikoita. Vielä kun olisi ollut se istuskelupaikka jossain puolivälissä, niin olisin antanut täydet pisteet.
  2. Heretyn kierros Isojärven kansallispuistossa Kuhmoisissa. Mukava reitti satumetsineen ja kivenlohkareineen. Plussaa vanhasta metsätyökämpästä, jossa voi reitin jälkeen käydä kahvilla.
  3. Syrjänalusen harjupolku Evolla Hämeenlinnassa. Yksi komeimmista ja korkeimmista harjuista, joilla olen kävellyt. Valitettavasti reitti taitaa tällä hetkellä olla metsätöiden takia suljettu. Aion kävellä sen uudestaan, jahka reitti on taas auki.
  4. Vilkaharjun luontopolku Sulkavalla. Naapurikunnan reitti on tosi vaihteleva, ja osasyynä voi olla muutama vuosi sitten maisemaa muokannut Asta-myrsky. Kävelyni kruunasi saimaannorppa, joka uiskenteli reitin varrella olevalla Pöllälammella! Vilkaharjun opasteitakin on kuulemma parannettu kävelyni jälkeen, sinnekin on tarkoitus mennä uudestaan.

Tutut ja tuntemattomat kysyvät vinkkejä

Markkanen iloitsee siitä, että saa nykyään luontopolkuvinkkipyyntöjä niin tutuilta kuin tuntemattomilta.

– Tuntuu hienolta, kun voi kertoa ihmiselle mukavia reittejä, joista he eivät vielä välttämättä ole kuulleet. Toivon, että saan ihmisiä liikkeelle ja luontoon – se olisi ihan mahtava palkinto bloggaamisesta!

Mutta palataanpa niihin sataan reittiin, jotka Markkasella on tällä hetkellä excel-taulukossaan odottamassa. Miltä reiteiltä lukijat saavat odottaa tarinoita loppuvuoden aikana?

– Ei mitään aavistusta! Varmasti kävelen vielä muutaman reitin, mutta en ole suunnitellut vielä missä. Ritajärven kierros Sastamalassa oli kesäkuussa suunnitelmissa, mutta sääolosuhteet estivät sen. Saattaisin lähteä käymään siellä. Myös Lahdessa on monta reittiä, joihin haluaisin tutustua. Espoossa ja Kauniaisissa on muutama reitti, jotka jostain syystä on jäänyt väliin.

Kerrothan vielä terveisesi Retkipaikan lukijoille!

– Suomi on täynnä upeita luontokohteita, reittejä ja polkuja. Uskaltautukaa rohkeasti uusille reiteille! Eväät mukaan ja menoksi!

Seuraa Luontopolkumiehen seikkailuja:

Blogissa: Luontopolkuja ja retkeilyreittejä

Instagramissa @luontopolkumies

Facebookissa: Luontopolkumies

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.